Poskus umora: Trdi, da je sostanovalec prvi napadel njega

Gordana Possnig Gordana Possnig
26.02.2023 16:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče bo Vinku Poharju sodbo izreklo v sredo.
Gordana Possnig

Sojenje Vinko Poharju, ki je v večernih urah januarja lani v preboldskem domu upokojencev z nožem napadel sostanovalca Srečka Hladina, ko je ta spal, se je na celjskem sodišču prevesilo v sklepni del. Na zadnjem naroku je sodišče končno dočakalo zagovor obtoženega, zaslišani pa so bili tudi psihiatrični izvedenec Matej Kravos, Miroslava Golež, vodja enote Doma upokojencev Franc Salamon Prebold, in Tjaša Gros, ki dela kot socialna delavka v Centru za socialno delo Zasavje.

Vinko Pohar si je zagovor pripravil pisno in ga v sodni dvorani prebral. Krivdo za dogodek je zvalil na oškodovanca, češ da ga je on napadel izza vrat, ko je zvečer prišel v sobo. Pohar je priznal, da sta imela s Hladinom spore že prej, o čemer je po lastnih besedah obvestil tudi pristojne, o kritičnem večeru pa je izjavil, da ko je on prišel v sobo, oškodovanec zagotovo ni bil v postelji. "Napadel me je izza vrat in me udaril po desni glavi z nečim, kar je imel v rokah. Takrat sem se obrnil proti njemu, zamahnil sem z nožem in ga zabodel. Nisem ciljal v vrat ali katerikoli drugi del telesa, zamahnil sem na slepo. Ko je Hladin izgubil ravnotežje, sem se sam ujel za rob postelje. Ne drži, da je Hladin že spal in da sem ga držal za roke, prav tako nisem vstopil v sobo z namenom, da bi ga ubil," je zapisal v svojem zagovoru. A je oškodovanec, ki so ga na nato na zahtevo njegove pooblaščenke Jasmine Gričnik zaslišali znova, trditve obtoženega demantiral in o sebi zatrdil, da je v času, ko ga je obtoženi napadel, spal.

Odklonil osebni pregled

Psihiatrični izvedenec Matej Kravos je povzel svoje ugotovitve iz mnenja, ki ga je izdelal na podlagi zdravstvene dokumentacije obdolženega in mnenja psihologinje. Dodal je, da osebnega pregleda ni opravil, saj ga je obtoženi odklonil. "Pri obdolženem gre za duševno motnjo, povezano z uživanjem alkohola. Prav zaradi uživanja alkohola ima tako zdravstvene kot socialne težave. Ni pa alkohol vplival na njegovo sposobnost razumevanja in obvladovanja v času dogodka. V času dogodka je bila prištevnost sicer zmanjšana, a ne bistveno," je izpostavil izvedenec.

Oškodovanec zamenjal že tri sostanovalce

Priča Miroslava Golež je povedala, da so Hladina večkrat povprašali o tem, ali se s Poharjem kaj prepirata. "A ni nikoli dejal, da je kaj narobe. So pa v domu vedeli, da nekega prijateljstva med njima ni bilo. Pohar se je držal bolj zase, večinoma se je zadrževal v skupnih prostorih v tretjem nadstropju doma, kjer je bral knjige, želel pa si je tudi zapustiti dom. To smo vedeli in glede tega iskali rešitve," je povedala priča. Zaželel si je, da bi ga prestavili v Trbovlje, kamor sta se odpeljala skupaj s socialno delavko, a mu tudi tam ni bilo všeč. Rekel jima je, da so v domu preveč stari ljudje in da to okolje ni zanj.

Glede oškodovanca pa je priča povedala, da je zamenjal že tri sostanovalce. Na vprašanje, zakaj se je to zgodilo, je dodala, da naj bi bil Hladin precej glasen, predvsem pa, da pove, kar misli. A za kakšen hud spor s Poharjem v domu niso vedeli. Po njenih besedah so se s Poharjem težave začele večati, ker je začel uživati velike količine alkohola.

Na vprašanje sodnice, ali drži, da so se Poharja vsi bali, je priča povedala, da tega ne bi mogla reči in da ne ve, ali je bil tudi fizično nasilen. A se je potem, ko je sodnica prebrala zapisnik žalske policijske postaje, izkazalo, da je bil Pohar vpleten v več incidentov. Avgusta 2021 naj bi bil vinjen obležal pri gasilskem domu, ko so ga reševalci šli iskat, je bil agresiven tudi do zdravstvenega osebja. Sodeč po napisanem je v vozilu, s katerim so ga peljali v bolnišnico, razbijal in zaradi tega vedenja prejel tudi plačilni nalog. Drugi plačilni nalog pa si je prislužil oktobra istega leta, ker je v domu upokojencev prevrnil voziček z zdravili.

Dokazni postopek je sodnica tudi zaključila ter za 1. marec napovedala zaključne besede in razglasitev sodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta