Požar na Ajdovskem: Burja je pri gašenju nagajala, mraz pomagal

Ogenj, ki se je v nedeljo popoldne razplamtel po pobočju Kovka, se je zvečer skoraj dotaknil nekaj hiš, a so gasilci požar pravočasno zadušili. Zagorelo naj bi bilo zaradi pepela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V intervenciji je sodelovalo več kot 200 operativcev. Po prvih ugotovitvah je zagorelo zaradi pepela, ki ga je odložil eden od domačinov.
Leo Caharija/primorske Novice

"Klic, da gori, smo prejeli v nedeljo ob 15. uri. Ko smo se pripeljali na kraj, je bil požar že razširjen in takoj nam je bilo jasno, da gre za požar večjega obsega," je dogaja nje orisal Aljaž Černigoj iz Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. "Po načrtu alarmiranja smo se prvi odzvali ajdovski poklic ni gasilci in člani PGD Col, nato pa smo na pomoč po klicali še ostala okoliška ga silska društva." Pri gašenju je v nedeljo pomagal tudi manjši vojaški helikopter dell, ki je vodo zajemal na vzletišču Kovk. "Njegova po moč je bila izrednega po mena," je dodal Černigoj.

Mrzel zrak in zemlja pomagala pri gašenju

Ognjeni zublji so se v nedeljo popoldne zaradi burje hitro širili po pobočju Kovka. Požar je zajel približno 65 hektarjev gozda, ki se razprostira na težko dostopnem, skalnatem terenu na nadmorski višini okoli 850 metrov. "Pomembno je bilo to, da ogenj ni prestopil na drugo stran grebena. Burja je pri gašenju nagajala, mraz pa pomagal," je v štabu v vasi Sanabor, kjer so imeli gasilci dober pregled nad dogajanjem na pobočju Kovka, razložil poveljnik občin skega štaba civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko.

Dopolnil ga je Boris Peternelj, namestnik poveljnika gasilske zveze severno primorske regije: "Zemlja je sedaj še mrzla, prav tako ozračje, zjutraj je bila slana. Vse to gre v korist gašenja." Voda ima zaradi teh razmer večji efekt. "V kolikor bi tak požar gasili avgusta, bi bile razmere povsem drugačne," pa je poudaril Kristjan Polanc, poveljnik Gasilske zveze Ajdovščina.

Noč je nato razkrila mogočnost ognja, ki se je iskril in izgledal kot vulkan na pobočju Kovka. "Zvečer je bilo grozno, a ko so prišli gasilci, sem lahko mirno zaspala. Še prej sem jim skuhala kavo. Vse pohvale," je danes povedala Brigita Čuk s Cola. Ognjeni zublji so se zvečer skoraj dotaknili njene parcele. V nevarnosti so bile še tri sosednje hiše, a so gasilci požar uspešno pogasili in nato stražili območje. V bližini je bila tudi mizarska delavnica.

Po dellu je gašenje prevzel cougar

V nočni izmeni so gasilci nadaljevali z gašenjem. "Na 12 ur se gasilci menjajo. Skupno je sodelovalo več kot 200 operativcev iz GRC Ajdovščina, PGD Col, Ajdovščina, Vipava, Šmarje, Selo, Šempeter pri Gorici, Renče-Vogrsko, Dornberk, Kanal, Nova Gorica, Komen, Stična, Dobrovo, Šmihel-Landel, Kostanjevica na Krasu, Vrhpolje, Črni Vrh, Vojsko, Dole, Vrsnik, Ledine, Bukovo-Zakojca, Zavratec, Podnanos, pripadniki ajdovske civilne zaščite, nujne medicinske pomoči in policisti," je naštel Miloš Tutuš iz GRC Ajdovščina, ki je bil v vlogi vodje načrtovanja gašenja.

Danes je delo prevzel večji vojaški helikopter cougar, ki je z vodo polival posamezna požarišča od jutra do po poldneva. Do 10. ure je že zabeležil 36 odmetov po dva kubična metra vode. Največ gasilcev, ki je gasilo s pomočjo 30 vozil, pa je bilo na severnem robu požarišča. Danes dopoldne so požar že omejili in ga imeli pod kontrolo. "Ogenj se ne širi več, kar je najbolj pomembno," je tedaj dodal Peternelj.

Je zagorelo zaradi pepela domačina?

Vodja intervencije je bil di rektor GRC Ajdovščina Blaž Mlečnik, ki je poudaril, da je bila narava cel marec brez padavin, ki jih vremenos lovci še ne napovedujejo niti v prihodnjih dneh. "Za celotno državo je razglašena velika požarna ogroženost. Sedanje razmere v naravi so idealne za nastanek in hiter razvoj požara," je še dodal.

V dolžino je požar, kot ga na Ajdovskem v zadnjih 15 letih ne pomnijo v takih razsežnostih, meril slaba dva kilometra, začel pa naj bi se v vasi Col. Kot so potrdili na novogoriški policijski upravi, naj bi po prvih ugotovitvah zagorelo zaradi pepela, ki ga je odložil eden od domačinov. Glavni vzrok požara pa ajdovski policisti še raziskujejo.

Škodo, ki jo je za sabo pustil požar, bodo ocenili gozdarji, na objektih je k sreči ni bilo. Ponoči bo na delu nočna straža, ki jo bo zamenjala jutranja izmena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta