Požar na Mozirski koči preiskan: Zagorelo zaradi dotrajanih dimniških naprav

Gordana Possnig Gordana Possnig
11.01.2022 18:15

Kriminalisti so predstavili vzroke uničujočega požara na Golteh februarja lani. Gradnja nove koče se je začela jeseni, pričakujejo, da jo bodo odprli še letošnjo jesen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gradnja nove Mozirske koče se nadaljuje, že pred zimo je bila dokončana druga betonska plošča.

Pd Mozirje

Štiriindvajsetega februarja bo minilo leto dni, odkar so ognjeni zublji v celoti uničili priljubljeno Mozirsko kočo na Golteh, ki je bila v tistih zimskih dneh zaradi epidemije sicer zaprta. Dolgo časa se je ugibalo, kaj bi lahko povzročilo uničenje že tretje planinske koče v nekaj letih na območju celjske policijske uprave. Zdaj pa so s celjske policijske uprave sporočili, da so njihovi kriminalisti pred dobrim mesecem dni na tukajšnjo državno tožilstvo poslali ugotovitve o razlogih za požar velikih razsežnosti, ki je uničil leseni del objekta in ostrešje, močno pa je bil poškodovan tudi zidani del objekta.

"Celovita kriminalistična preiskava je pokazala, da je najverjetnejši razlog požara dotrajanost dimniških (policisti so napisali dimovodnih) naprav na objektu v povezavi z nekaterimi drugimi okoliščinami. V neposredni bližini dimniških naprav so bili namreč vgrajeni leseni deli," so obelodanili razloge za ognjene zublje celjski policisti.

So pa v Planinskem društvu Mozirje, ki je lastnik objekta, takoj po požaru zavihali rokave. Danes na istem mestu po besedah predsednika planinskega društva Boštjana Goličnika že nastaja nova koča: "Pred zimo smo zalili že drugo betonsko ploščo, uspelo nam je narediti že hidroizolacijo na objektu. Gradnjo planinske koče, ki bo stala dober milijon evrov, smo začeli v septembru. V začetku oktobra so gradbinci že uredili podložni beton. Zavarovalnica je društvu medtem že izplačala polni znesek zavarovalne vsote, to je 400 tisoč evrov. Naše planinsko društvo je bilo uspešno tudi na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, odobrili so nam 300 tisoč evrov proračunskih sredstev. Projekt moramo zaključiti do konca leta. Z različnimi donatorskimi akcijami smo po požaru zbrali že dobrih 100 tisoč evrov. Skupaj imamo torej na računu zbranih že več kot 800 tisočakov."

V skladu z načrti pa poteka tudi gradnja drugega zelo priljubljenega planinskega doma, in sicer novega Frischaufovega doma na Okrešlju. Ta je v celoti zgorel 6. novembra 2019, razlog je bila napaka na dotrajani električni napeljavi sicer nekaj mesecev prej prenovljenenega doma. Temeljni kamen za gradnjo novega doma so položili sredi septembra 2020. Planinskemu društvu Celje Matica je šlo lansko jesen na roko tudi lepo vreme. Gradbena dela so tako lahko opravljali do sredine novembra. Koča je skoraj že v celoti dobila dokončno zunanjo obliko, je že pod streho, vgrajena so okna, delavci so lahko že opravili prva inštalacijska dela v notranjosti.

"Spomladi pridejo na vrsto še druga inštalacijska dela in postopno urejanje prostorov. Odprtje doma načrtujemo v jesenskih mesecih. Projekt nove koče je ocenjen na 1,1 milijona evrov. Na razpisu gospodarskega ministrstva smo v letu 2020 dobili 200 tisoč evrov, lani na istem razpisu še dodatnih 300 tisoč evrov. Nekaj denarja smo dobili tudi od zavarovalnice ter sponzorjev in donatorjev. Pri tem računamo še na dodatnih 200 tisoč evrov donacij (tudi v materialu), enak znesek bo planinsko društvo zagotovilo samo, Planinska zveza Slovenije bo prispevala dobrih 100 tisoč evrov," je nedavno pojasnil prvi mož PD Celje Matica Brane Povše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta