Pred ponedeljkovim pričetkom akcije za varnost motoristov pijani motorist trčil v policista

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
28.06.2020 17:00

Na slovenskih cestah je letos umrlo 13 motoristov oziroma deset voznikov motornega kolesa in trije vozniki mopeda. Da bi bilo takšnih nesreč manj, se začenja preventivna akcija za večjo varnost motoristov in mopedistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti bodo izvajali poostren nadzor na tistih cestnih odsekih, ki so pri motoristih bolj priljubljeni, hkrati pa lahko tudi nevarni. 
Saso Bizjak

Namen akcije je voznike enoslednih vozil opozoriti, naj v poletnih mesecih ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in izkušenj in naj ne podcenjujejo voznih razmer, vse druge udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Akcija bo pod okriljem Agencije za varnost prometa potekala do 12. julija, pri izvedbi pa bo sodelovala tudi policija, ki bo izvajala poostren nadzor na tistih cestnih odsekih, ki so pri motoristih bolj priljubljeni, hkrati pa lahko tudi nevarni. Do sredine junija so bili motoristi udeleženi v 260 prometnih nesrečah, kar je za približno četrtino manj kot v enakem obdobju lani, ko je bilo takšnih nesreč 353. Na Agenciji za varnost prometa tak rezultat pripisujejo zmanjšanemu obsegu prometa v času epidemije covida-19. Dve tretjini prometnih nesreč oziroma 166 so povzročili motoristi, 38 jih je bilo pod vplivom alkohola. Dva pijana motorista in dva pijana mopedista sta umrla.

Motor neregistriran, vozil je brez izpita

Zaradi neodgovornega ravnanja v prometu bi se lahko bila končala tudi včerajšnja nesreča v ljubljanski Šiški. Že zjutraj so policiste obvestili, da po ulicah v Šiški divja voznik motornega kolesa. Izsledil ga je policist na motorju in ga začel ustavljati, a ga je kršitelj ignoriral in divjal naprej - po cesti, pločnikih in travnatih površinah. Policist motorist je neodgovornega voznika dohitel v Plešičevi ulici, zapeljal vzporedno z njim in ga pozival, naj se ustavi, nakar je 34-letni motorist sunkovito zapeljal v levo in trčil v policista, hitro za tem pa izgubil oblast nad krmilom in padel. V nesreči se mu ni zgodilo hujšega od manjše odrgnine, prav tako je odklonil zdravniško pomoč. So pa policisti ugotovili, da je krišitelj vozil neregistriran motor, brez izpita in povrhu vsega pijan, saj je imel v organizmu več kot 1,6 promila alkohola. Strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti drog je 34-letnik odklonil in se do policistov nedostojno vedel. Izdali so mu plačilni nalog, motor zasegli, sledil bo obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Najbolj črno v zgornjem Posočju

Lansko poletje je bilo za motoriste še posebno črno v zgornjem Posočju, v lanskem juniju so tam umrli štirje tuji motoristi. Ta teden bo tam na terenu specializirana policijska enota za nadzor prometa. Policija podobno kot lani načrtuje tudi skupne nadzore s kolegi iz Avstrije in Italije.
Letos agencija za varnost prometa motoriste nagovarja tudi z nasveti izkušenih motoristov, ki so svoje izkušnje in nasvete strnili v preventivnem videoposnetku. Motoriste nagovarjajo Andrej Brglez, testni voznik motociklov, Brane Legan, inštruktor varne vožnje, Gaber Kržišnik, komentator motorističnih dirk, Zvone Šeruga, svetovni popotnik na motorju, in Mitja Gustinčič, motoristični novinar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta