Predobravnavni narok: Sol Intercontinental zanika korupcijo v aferi TEŠ

25.08.2021 17:12
Celjska sodnica Mojca Turinek je opravila še zadnjega izmed predobravnavnih narokov v zadevi TEŠ
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primer domnevnih nepravilnosti v Termoelektrarni Šoštanj bo še dolgo zaposloval sodstvo Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Dobre tri mesece je potrebovala sodnica celjskega sodišča Mojca Turinek, da je opravila vse predobravnavne naroke v zadevi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne. Kot zadnji je na zatožno klop sedel zastopnik pravne osebe podjetja Sol Intercontinental, d.o.o., v likvidaciji Aleš Piber, ki krivde za dve kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja pri gospodarski dejavnosti ni priznal. Zadeva se je tako dolgo vlekla zato, ker je njihov odvetnik Bojan Celar čakal odgovor sodišča, ali bo lahko podjetje, ki je pristalo v likvidacijskem postopku, zastopal po brezplačni pravni pomoči. Sedaj je s sodišča dobil odgovor, da to ne bo mogoče. A so se vseeno dogovorili, da bo na omenjenem naroku še zastopal pravno osebo. Sicer pa zastopnik omenjenega podjetja Sol Intecontinental ni sodišču podal nobenega dokaznega predloga za nadaljevanje sojenja, niti ni zahteval izločitve nobenega dokaza iz obsežnega kazenskega spisa. Je pa sodišče prosil, da naj ga vabi na vse obravnave. Enako je storil tudi zastopnik oškodovane družbe TEŠ.

Skupaj se je v obtožnici v zadevi TEŠ znašlo deset posameznikov in dve pravni osebi, tožilstvo jih je obtožilo zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja. V obtožnici je naštetih 24 kaznivih dejanj. Termoelektrarna Šoštanj naj bi bila pri tem oškodovana za okoli 250 milijonov evrov. Krivdo v zadevi TEŠ so zavrnili prvoobtoženi nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, Bojan Brešar, vodja projekta TEŠ, lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v TEŠ Darko Weiss, Jožef Lenart in Miran Leban, Frank Lehmann, nekdanji izvršni direktor v družbi Alstom Power, Josef Reisel, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power, in davčni svetovalec Darko Končan. Krivdo pa je priznala pravna naslednica družbe Alstom Power družba General Electric - s specializiranim tožilstvom je podpisala sporazum o priznanju odgovornosti in se dogovorila za denarno kazen v višini 23 milijonov evrov in plačilo 50 tisoč evrov sodnih stroškov. Sodnica bo odločitev glede sporazuma sprejela po svoji odločitvi o izločitvi dokazov, ki jih je zahtevala obramba obdolženih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta