Preventivna akcija Hitrost: Omejitve so zaradi naše lastne varnosti

čk
20.06.2022 07:00

Policisti bodo v tem tednu poostreno nadzirali hitrost vožnje. Do konca maja letos že 1155 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.
Marko Vanovšek

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo zato danes začenja drugo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij Hitrost, ki bo potekala do nedelje.

V tem času bodo policisti izvajali poostrene nadzore hitrosti. Nadzore bodo izvajali predvsem na izpostavljenih mestih, kjer je neprilagojena hitrost vzrok za nastanek prometnih nesreč, in na mestih, kjer je lahko zaradi prekoračene hitrosti tveganje za nastanek prometnih nesreč večje, na primer v strnjenih naseljih, v bližini vrtcev in šol, so sporočili z agencije. "Namen tovrstnih preventivnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno," so zapisali.

Letos do konca maja po trenutnih podatkih namreč beležijo že 1155 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, to je 18 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Pri tem se je, kot so izpostavili v agenciji, treba zavedati, da se je obseg prometa letos že vrnil na raven doslej rekordnega leta 2019. Smrtnih žrtev v teh prometnih nesrečah je bilo enajst, kar je dobro tretjino manj kot leto poprej. Sto oseb je bilo hudo poškodovanih, 537 pa lažje. Število hudo poškodovanih se je v letu 2021 povečalo za 16 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem v letu poprej, število lažje poškodovanih pa se je povečalo za 29 odstotkov.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila. Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil. Kar pet od enajstih smrtnih prometnih nesreč so povzročili mladi v starosti od 18 do 34 let. Vozniki v tej starosti so letos povzročili trikrat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot vozniki v starosti 65 let in več. "Slovensko javnost zato pozivamo, naj z umirjeno vožnjo vsakdo prispeva k varnim potem za vse udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno, ne zato da vas ne doleti kazen," so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorja agencije Jožeta Hribarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta