Primer TEŠ: Obtožnica zaradi zlorabe položaja in pranja denarja je pravnomočna

Gordana Possnig
23.04.2021 09:00
Izvenobravnavni senat celjskega sodišča je zavrnil ugovore vseh obtožencev zoper obtožni akt v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Termoelektrarna Šoštanj Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek

Obtožnica v zadevi korupcije pri gradnji šestega bloka Šoštanjske termoelektrarne je pravnomočna. Sklep o zavrnitvi ugovorov zoper obtožnico je sprejel zunajobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča, včeraj ga je po pošti prejela tudi obramba obtoženih, kar nam je potrdil eden od odvetnikov. Obtožnica je torej postala pravnomočna slabih enajst mesecev po tem, ko jo je specializirano tožilstvo v sredini lanskega maja na 1300 straneh vložilo na sodišče. Ko smo ta teden na celjskem sodišču poizvedovali, ali je obtožnica že pravnomočna, so nam odgovorili, da je zunajobravnavni senat že odločil o ugovorih, niso pa razkrili, kakšna je bila odločitev. Poudarili so zgolj, da bodo predobravnavni naroki razpisani takoj, ko bodo za to izpolnjene procesne predpostavke, kar se bo zgodilo, ko bo uspela vročitev obtožnega akta vsem obdolženim.

Obtoženih je 12 fizičnih in dve pravni osebi

Med obdolženimi je dvanajst naših in tujih državljanov ter dve pravni osebi. Eno podjetje je iz Slovenije, drugo iz Francije. Tožilstvo vpletenim očita 24 kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja. Do nepravilnosti je domnevno prihajalo pri obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne in pri gradnji šestega bloka. Dolgo je trajalo, da je tožilstvo spisalo obtožnico, nakar se je precej zapletalo še z njeno vročitvijo, saj je ta proces trajal kar 11 mesecev. Nazadnje, natančneje lansko jesen, je obtožni akt dosegel francosko podjetje Alstom, dobavitelja opreme za termoelektrarno. Zoper obtožnico je bilo vloženih 13 ugovorov, Alstom ga ni vložil. Se je pa Alstom oziroma njegov pravni naslednik ameriški gigant General Electric (GE) v civilnem postopku pred dobrim mesecem poravnal s HSE, kot lastnico Termoelektrarne Šoštanj. Poravnava se giblje v višini 260 milijonov evrov, ne bo pa v ničemer vplivala na kazenski postopek.

Uradno o imenih obtoženih ni bilo nikoli govora, a se že dolgo ve, da so obtoženi v primeru, ki se bo zagotovo uvrstil med najbolj odmevne sodne postopke v Sloveniji, nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, vodja projekta TEŠ 6 Bojan Brešar, lobist Peter Kotar in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v TEŠ Jože Lenart, Jožeta Dermol, Darko Weiss in Miran Leben, vodja prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Frank Lehmann, nekdanjo izvršni direktor Alstoma Austria Josef Reisl, finančni strokovnjak Bogdan Pušnik in davčni svetovalec Darko Končan. Obtoženo je še francosko podjetje Alstom.

Aretacije trojice novembra 2014

Odmevne aretacije Rotnika, Pušnika in Končana so policisti izvedli 4. novembra 2014. Rotnik je bil tedaj več kot mesec in pol v priporu. Trojica je osumljena pranja denarja, pridobljenega s storitvijo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri nabavi tehnološke opreme za TEŠ. Tako naj bi si bil Rotnik med letoma 2007 in 2013 nezakonito pridobil za več kot 870 tisoč evrov provizij za obnovo petega in gradnjo šestega bloka TEŠ. Denar naj bi bil pridobil z zlorabo uradnega položaja ali pravic med letoma 2006 in 2009. To naj bi bile provizije Alstoma, ključna oseba pri teh poslih naj bi bil Peter Kotar, svetovalec nekdanjega prvega moža TEŠ pri poslih med TEŠ in Alstomom. Kotarjevo podjetje Sol Intercontinental naj bi bilo namreč dobilo več kot tri milijone evrov provizije. Rotnik je domnevno od Kotarja dobil 870 tisoč evrov v gotovini, to pa kasneje skušal oprati prav s pomočjo Pušnika in Končana.

​Preiskovati so začeli pred desetimi leti

Kriminalisti so začeli zbirati informacije o nezakonitostih konec leta 2010, junija 2012 so potekale prve hišne preiskave. Ob aretaciji trojice v letu 2014 so kriminalisti kazensko ovadili deseterico, osumili so jo zlorabe položaja. Tedaj je bilo ovadenih osem ljudi iz Slovenije in dva iz tujine, ki naj bi bili od februarja 2006 do januarja 2007 sodelovali ali pomagali pri sklenitvi pogodbe za rekonstrukcijo opreme bloka 5 v skupni vrednosti skoraj 2,5 milijona evrov.

Osumljeni naj bi bili tujemu dobavitelju in z osumljenci povezani gospodarski družbi iz Ljubljane za navidezno svetovanje pridobili premoženjsko korist v vrednosti 365 tisoč evrov. Drugi očitek je segal v obdobje od avgusta 2006 do oktobra 2009, ko naj bi bili sklenili pogodbo za gradnjo bloka 6. Na podlagi javnega razpisa so tujemu dobavitelju pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Kasneje so s tujim dobaviteljem sklenili več pogodb in javno naročilo, katerega skupna vrednost je narasla na milijardo in 18 milijonov evrov. Tujemu dobavitelju so, kot so tedaj razkrili kriminalisti, tako omogočili slabih 285 milijonov evrov premoženjske koristi, za kolikor je bila oškodovana Termoelektrarna Šoštanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta