Rop starejšega para na Frankolovem: Izvedenka zavrnila teorijo o janjevskem poreklu obtoženega

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.03.2022 06:00

Na celjskem sodišču se bo v kratkem zaključilo sojenje Alenu Čibariću, ki naj bi bil skupaj z neznanimi sostorilci ropal na Frankolovem. Roparji so starejši par zvezali, jima pokradli denar, zlatnino in druge vredne predmete ter se odpeljali z njunim vozilom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Čibarič je obtožen brutalnega ropa v sostorilstvu na Frankolovem, ob njem izvedenka Irena Zupanič Pranjič.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču smo vse bliže prvostopenjskemu epilogu brutalnega ropa, ki se je zgodil v noči na 19. maj 2019 v stanovanjski hiši na Frankolovem. Tedaj so sredi noči vsaj trije storilci vdrli v stanovanjsko hišo na naslovu Frankolovo 14f, kjer živita Marijan Pelin in njegova partnerica Alojzija Guzej. Roparji so ju zvezali, jima pokradli denar, zlatnino in druge vredne predmete ter se odpeljali z njunim vozilom. Vozilo so policisti nekaj dni po zločinu našli pri Motniku in ga vrnili lastniku, preostalega ukradenega premoženja pa oškodovanca nista dobila nazaj.

Skoraj leto so policisti potrebovali, da so izsledili vsaj enega od treh roparjev, za dva pa še vedno ne vedo, kdo sta. Prijeli so Alena Čibarića, ki mu sedaj sodijo na celjskem sodišču. Od aretacije je v priporu. Preiskovalci so ga odkrili na podlagi sledi DNK na škropilnici in plastičnem ovitku škarij, ki so jih našli v hiši oškodovancev. Za storjeno kaznivo dejanje ropa v sostorilstvu mu grozi do 15 let zaporne kazni. Obdolženec sicer ves čas zatrjuje, da ni bil nikoli na Frankolovem.

Postopek se vrti okoli DNK-sledi

Ves sodni postopek se torej vrti okoli DNK-sledi, ki so jih odkrili preiskovalci in za katere menijo, da pripadajo prav obdolženemu Čibariću. Odvetnik obtoženega Bojan Celar je vztrajal, da predniki njegovega klienta prihajajo z območja z visoko stopnjo homogamije, saj je potomec janjevcev, kosovskih Hrvatov, ki so jih med etničnim čiščenjem pregnali. Zato bi po mnenju obrambe takšen DNK lahko uporabljali kvečjemu za izločanje osumljencev, ne pa za njihovo potrjevanje. Sodišče je glede teh vprašanj v procesu angažiralo izvedenko za kriminalistično-tehnične preiskave in genetiko Ireno Zupanič Pranjič. Proučila je Čibarićev DNK in zavrnila teorijo o janjevskem poreklu obtoženega in posledično nizki analitični vrednosti DNK. Povedala je, da bi najprej morali ugotoviti, ali obtoženi resnično prihaja iz takšnega okolja. "Da pa bi njegovo sled zamenjali z nekom, bi morala biti tudi ta oseba iz kroga janjevcev, da bi bila primerjalna analiza sploh smiselna," je izpostavila izvedenka.

V postopku zaradi konoplje, a je bila industrijska

Po njenem pričanju je odvetnik Bojan Celar predlagal, da se iz spisa izločijo Čibarićev DNK in vsi nadaljnji dokazi, ki so jih pridobili na osnovi tega. Zahtevo je opredelil s tem, da so za primerjavo uporabili DNK, ki so mu ga odvzeli pri hišni preiskavi v Ljubljani, ko so mu zasegli konopljo. V kazenskem postopku na ljubljanskem sodišču pa je izvedenec povedal, da gre za industrijsko konopljo, za kar pa Čibarića ne bi smeli kazensko preganjati, zato bo v tej zadevi najbrž oproščen. Odvetnik je predlagal, da bi najprej počakali na pravnomočnost sodbe v omenjeni zadevi, šele nato pa nadaljevali sojenje v Celju. Po njegovem mnenju je bil namreč ta DNK odvzet nezakonito in na zalogo, zato ne bi smel biti več v uradnih bazah. Prav ta DNK, zasežen v postopku zaradi konoplje, so policisti primerjali s sledmi DNK pri ropu na Frankolovem in odkrili, da gre za DNK istega človeka.

Sodnica Leonida Jager je predlog obrambe zavrnila z obrazložitvijo, da ima policija po zakonu pravico komurkoli odvzeti bris sluznice. In da se ti vzorci lahko uporabljajo tudi v drugih kazenskih postopkih.

Sojenje se nadaljuje jutri, ko gre pričakovati zaključne besede.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta