Rop v Slowatch 1991: Izdali so ga prstni odtisi na kraju zločina

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.06.2020 18:00

Na nadaljevanju sojenja Milijanu Božilovu, ki je bil na kazensko odgovornost poklican zaradi ropa v butiku z dragimi urami, sta bila zaslišana strokovnjaka Nacionalnega forezničnega laboratorija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miljan Božilov ne priznava sodelovanja pri ropu v butiku z ročnimi urami in nakitom Slowatch 1991 v Ljubljani. 
Robert BALEN

Z zaslišanjem strokovnjakov za sledi DNK iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) se je na ljubljanskem okrožnem sodišču prejšnji teden nadaljevalo sojenje 33-letnemu srbskemu državljanu, Beograjčanu Miljanu Božilovu. Okrožna sodnica Urška Zorko obtoženemu sodi zaradi očitkov tožilstva, da je sodeloval pri lanskem ropu v butiku z ročnimi urami in nakitom Slowatch 1991 v Čopovi ulici v središču Ljubljane. Roparji so odnesli za nekaj več kot 260 tisoč evrov ur visokega cenovnega razreda. Obtoženi, ki sojenje spremlja ob pomoči sodne prevajalke za srbski jezik, naj bi bil rop izvedel junija lani skupaj z rojakom Nebojšo Kurtešijem in za zdaj neznanim pajdašem. Medtem ko Kurtešija še vedno iščejo s tiralico, so Božilova na isti način prijeli 29. septembra lani, ko je nameraval prestopiti hrvaško-slovensko mejo, in je bil odpeljan v ljubljanski pripor. Božilov je bil na dan ropa v Ljubljani, a se na sodišču zagovarja, da se je tam mudil zaradi obiskov in iskanja dela, v dneh po ropu pa je potoval po državah Evropske unije, bil tudi na Švedskem, Danskem, Madžarskem, kar je razvidno iz njegovega potnega lista. Če bi res ropal, si upoštevaje schengenski informacijski sistem ne bi drznil potovati, zatrjuje Božilov in pravi, da je imel s sodiščem opraviti le enkrat. Leta 2014 je bil obsojen na pogojno kazen zaradi posedovanja droge, sicer pa je, tako obtoženi, živel pošteno. V Srbiji ima podjetje, mesečno je zaslužil med 500 in 1000 evri.

Obremenilna papirnata vrečka in lepilni trak na sekiri

​Tožilstvo v obtožnici zoper Božilova navaja, da se je rop v butiku z ročnimi urami in nakitom Slowatch 1991 zgodil 20. junija lani nekaj minut čez 18. uro. Najprej je v prodajalno vstopil neznanec, ki ni bil zamaskiran, in je izza pasu potegnil pištolo, jo naperil v varnostnika in ga prisilil, da se je pomaknil do zidu. "Na tla!" je zavpil v angleščini, z roko zamahnil proti varnostnikovi glavi in ga grobo potisnil ob tla. Medtem ko je vanj meril s pištolo, sta vstopila še Božilov in Kurteši. Z motoristično čelado na glavi, rokavicami na rokah in oborožena vsak s svojo sekiro. Kurteši je med vrata potisnil zagozdo, da se niso zaprla, potem pa sta z Božilovom stekla do vitrine s prestižnimi urami. Božilov je razbil steklo, trdi tožilstvo, nakar sta začela grabiti plen, 17 ur znamke Hublot. Po tem sta se s sekirama lotila še sosednje vitrine, iz katere sta ukradla 31 ur znamke Breitling. Po nekaj minutah razbijanja vitrin in z ukradenim plenom sta roparja zbežala z urami, vrednimi nekaj več kot 260 tisoč evrov.
​Božilova so kriminalisti z ropom povezali na osnovi njegovih bioloških sledi, natančneje odtisa levega palca, najdenega na papirnati vrečki, s katero so storilci v Slowatch prinesli eno od sekir. Obtoženčeva biološka sled je bila najdena tudi na lepilnem traku na ročaju sekire. Zato je sodnica Urška Zorko zaslišala dve priči iz NFL. Martin Aljančič, ki je strokovnjak za prstne odtise v NFL, je povedal, da je opravil daktiloskopsko preiskavo najdenih bioloških sledi in da je na dveh predmetih - papirnati vrečki in lepilnem traku na ročaju sekire, kar so roparji po begu iz prodajalne pustili na kraju zločina - našel obtoženčeve prstne odtise. Aljančič je pojasnil tudi, da če ima na primer ropar na rokah rokavice, se skozi njih ne more prenesti prstni odtis. Z rokavico pa je mogoče prenesti prstni odtis, ki je bil na nekem predmetu, na drug predmet.

​Starosti biološki sledi ni mogoče ugotoviti

Dokazom, ki so jih zoper Božilova našli v NLF, nasprotuje obtoženčev odvetnik Žiga Klun. Po njegovih besedah NFL govori o bioloških sledeh domnevno treh ljudi, pri čemer "ena od komponent s stopnjo verjetno pripada obtoženemu". Samo verjetnost pa po odvetnikovem mnenju ni dovolj za kazenski pregon. Prejšnji teden je za Aljančiča in Gavrila Hadžića, ki je prav tako iz NFL in je natančno opisal postopke identifikacije najdenih bioloških sledi, ​imel le eno vprašanje. In sicer, ali se lahko določi starost najdene biološke sledi. Oba strokovnjaka iz NFL sta povedala, da te ni mogoče določiti. Tako bi se omenjene biološke sledi obtoženega lahko kdaj prej znašle na papirnati vrečki in lepilnem traku, meni Klun. Da bi odvetnik Klun podkrepil svoje trditve glede po njegovi oceni premajhne dokazne vrednosti najdenih bioloških sledi obtoženega Božilova, je sodišču znova predlagal, da si pridobi kazenski spis Djordeta Vostinića, sprva obtoženega, da je sodeloval pri ropu v ljubljanski draguljarni Malalan, od koder je februarja 2016 izginilo za 449.000 evrov prestižnih ročnih ur. Tudi v njegovem primeru je imelo sodišče podobne dokaze, kot jih ima zdaj proti Božilovu, torej zelo pomanjkljive biološke sledi, meni odvetnik. Zato je bil Vostinić pravnomočno oproščen, saj sodišče ni moglo z gotovostjo trditi, da je bil soudeležen pri ropu v zlatarni Malalan, je še spomnil odvetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta