S podkupnino do hitrejše obravnave. Zato so uradniki na oddelku za tujce UE Ljubljana v policijski preiskavi ...

ČK
14.04.2022 10:14

Nekatere vloge tujcev za pridobitev dovoljenj so bile rešene v 14 dneh, spet drugi prosilci so na rešitev čakali tudi pol leta in več. Pooblaščenci delavcem iz tretjih držav zaračunajo od 300 do 800 evrov na osebo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med tujimi delavci, ki jim obljubljajo lepšo prihodnost v Sloveniji, je največ bosanskih in srbskih državljanov, ki dobijo delo za določen čas in delajo za minimalno plačo.
Robert Balen

Na policijski upravi Ljubljana so za časnik Delo potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Nekateri državni uradniki na ljubljanski upravni enoti naj bi bili podkupnino sprejemali za hitrejšo obravnavo vlog tujcev, posamezni pooblaščeni zastopniki tujih delavcev pa naj bi bili pridobivanje dovoljenj za delo in prebivanje v Sloveniji mastno zaračunavali.

Pooblaščeni zastopniki "pomagajo"

Delovna dovoljenja za tuje delavce v Sloveniji izdaja zavod za zaposlovanje, na podlagi tega pa na upravni enoti zaprosijo za dovoljenje za prebivanje in s tem pridobijo enotno dovoljenje za bivanje in delo v Sloveniji. Ker tuji delavci, predvsem iz Bosne in Hercegovine ter Srbije, niso vešči izpolnjevanja vlog, jim pri tem "pomagajo" pooblaščeni zastopniki.

Na UE Ljubljana so se že pred meseci soočili z velikim navalom tujcev za pridobitev dovoljenj za delo in prebivanje, hkrati pa se je vodstvo največje upravne enote v državi na oddelku za tujce spopadalo še z velikim odlivom zaposlenih. Ker so bile na tem oddelku čakalne vrste vse daljše, se je vodstvo upravne enote odločilo, da bodo podrobneje nadzorovali delo zaposlenih. Ugotovili so, da so bile, denimo, nekatere vloge tujcev za pridobitev dovoljenj rešene v 14 dneh, nekateri prosilci pa so na rešitev vlog čakali tudi pol leta in več.

V zasebne žepe neverjetnih 20 milijonov evrov?

Po informacijah Dela pooblaščenci tujih delavcev iz tretjih držav za pridobitev dovoljenj v Sloveniji zaračunajo od 300 do 800 evrov na osebo. Ker na UE Ljubljana na leto izdajo okoli 25.000 dovoljenj za tujce, to pomeni, da gre v zasebne žepe neverjetnih 20 milijonov evrov.

Na UE Ljubljana so za Delo potrdili, da se je začela policijska preiskava v zvezi s sumi podkupovanja državnih uradnikov, in sicer na področju izdajanja dovoljenj za tujce in tudi na oddelku za državljanstva. Zaradi interesa preiskave pa podrobnosti ne razkrivajo.

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) o sumih podkupovanja na UE Ljubljana in policijskih preiskavah za Delo odgovarjajo le, da "so z zadevo v grobem seznanjeni". Hkrati dodajajo, da "z natančnejšimi informacijami razpolagata Upravna enota Ljubljana kot samostojen državni organ, kjer je potekala preiskava, in policija". Na ljubljanski policijski upravi so na vprašanja o podkupovanju javnih uslužbencev na Tobačni na kratko odgovorili, da na podlagi prejete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje dajanja podkupnine. Zaradi interesa preiskave, ki trenutno še poteka, pa več informacij ne morejo posredovati.

V zvezi s preiskavo na oddelku za državljanstvo pa so odgovorili, da prav tako vodijo predkazenske postopke zaradi kaznivih dejanj dajanja podkupnine, jemanja podkupnine in žaljive obdolžitve. "Več informacij vam zaradi interesa predkazenskega postopka ne moremo posredovati, bo pa o vseh ugotovitvah obveščeno pristojno državno tožilstvo." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta