S solzivcem nad fotoreporterja, odziv policije: Pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika

Asja Lednik
17.09.2021 14:05
Na policiji pravijo, da je treba razumeti, da pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju. Na vprašanje, ali se bodo fotoreporterju opravičili, niso odgovorili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Gasar/dnevnik

Že včeraj smo poročali o incidentu med sredinimi nasilnimi protesti, ko je eden od policistov legendarnega fotoreporterja Toneta Stojka poškropil s solzivcem. "Ne vem, če se policaji učijo, da morajo usmeriti curek iz velikih posod v obraz ali kako drugače in kakšni razlogi morajo biti podani za to. Morda samo ukaz nadrejenega ali koga v helikopterju, ki je krožil nad prizoriščem. Demonstracije fotografiram že dvainpetdeset let in še nikoli nisem doživel česa podobnega. Obvestilo izbranemu zdravniku iz Splošne nujne medicinske pomoči si bom pa uokviril kot dokument nekega sedanjega časa," je zapisal na Facebooku.

Robert Balen

S CURKOM SOLZIVCA V OBRAZ Na sinočnjih demonstracijah proti PCT sem fotografiral dogajanje tako na Trgu republike kot...

Objavil/a Tone Stojko dne Četrtek, 16. september 2021

Na ljubljansko policijsko upravo smo zjutraj naslovili več vprašanj, povezanih z dogodkom, med drugim tudi, ali bodo ukrepali zoper policista, pa tudi, če se bodo fotoreporterju opravičili. Konkretnih odgovorov nismo prejeli, policija je popoldne poslala le splošno sporočilo za javnost.

"V povezavi z odzivom na postopek s fotoreporterjem na protestih pojasnjujemo, da je policija javni shod, na katerem je bil množično kršen javni red in mir, razpustila. Poleg razpustitve shoda je policija večkrat tudi pozvala množico, da zapusti kraj, kar velja za vse prisotne na kraju. Prav tako so bili vsi opozorjeni, da se bo uporaba prisilnih sredstev stopnjevala, če ukazov, da se razidejo in prenehajo s kršitvami, ne bodo upoštevali," so sporočili.

Po vsaki uporabi prisilnih sredstev se preverja, ali so bila uporabljena strokovno in zakonito

Pravijo, da so, ker več oseb ni upoštevalo teh ukazov, uporabili tudi plinska sredstva, med drugim tudi sprej, ki je v tekoči obliki in so ga policisti uporabili zoper več oseb naenkrat. "Prav z namenom, da je kršiteljem dana možnost, da prenehajo s kršitvami in da se vse osebe, ki so se tam znašle naključno in niso del množice, ki krši javni red in mir, lahko razidejo, se pri tovrstni uporabi prisilnih sredstev večkrat ponovi ukaz, naj se razidejo in kaj sledi, če tega ne bodo upoštevali."

Na policiji pravijo, da je treba razumeti, da pri ukrepanju zoper množico ni možno preverjati prav vsakega posameznika, kakšen je njegov namen zadrževanja na kraju. Policisti uporabljajo vsa prisilna sredstva v skladu s predpisi in na sorazmeren način. Po vsaki uporabi prisilnih sredstev pa se tudi preverja, ali so bila uporabljena strokovno in zakonito. "Vsak, ki je v kakršnemkoli postopku s policisti, ima tudi možnost uporabiti vsa zakonita pravna sredstva. Stiki policistov z novinarji so bili v vseh dosedanjih kontaktih vedno spoštljivi in strokovni, prav tako pa niso policisti nikoli preprečevali opravljanja novinarskega poklica," zagotavljajo.

Če policist v podobnih situacijah prepozna, da gre za novinarja že na prvi pogled, ga le opozori na lastno varnost ter da se pri opravljanju svojega dela umakne na varno razdaljo in tako omogoči uspešno interveniranje policistov. "Ne glede na dogodek si bomo v policiji še naprej prizadevali za korektno sodelovanje z novinarji, fotoreporterji in snemalci, kar smo v preteklosti tudi že večkrat dokazali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta