Samo k babici, ki jo je porezal, se želi vrniti

Davidu Rovanu še enkrat sodijo zaradi napada na strica in mamo ter zaradi domnevnih groženj policistom maja 2017. Pravnomočen je le del, ki se nanaša na obtoženčev napad na babico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po treh neuspelih poskusih se je vendarle začelo ponovljeno sojenje Davidu Rovanu.
Luka Cjuha/Dnevnik

Po treh neuspelih poskusih, ko ga (očitno zaradi kadrovske stiske) iz koprskega pripora niso pripeljali v Ljubljano, se je dane vendarle začelo sojenje 35-letnemu Logatčanu Davidu Rovanu. Gre za ponovljeno sojenje, saj so ga lani že obsodili na šest let in pet mesecev, a je bila sodba nato razveljavljena. "Res bi šel rad domov, k babici. Njena zadnja leta bi rad preživel z njo, ne pa v zaporu. To mi največ pomeni," je pred senatom jokal obtoženi.
Rovan je 27. maja 2017 v domači hiši z nožem porezal babico, mamo in strica. V zvezi s prvima dvema je obtožen povzročitve lažje poškodbe, v zvezi s stricem, ki ga je zabodel v ramo in nadlaket, pa poskusa uboja. Tožilstvo trdi, da bi ga bil ubil, če mu stric ne bi izbil noža iz rok. Ko so prišli policisti, naj bi bil grozil še njim: da bo vse postrelil ter nad njih naščuval psa, pa da pozna ljudi iz zapora, ker je bil tam že štirikrat, ki bodo policiste "zrihtali". Na prvem sojenju so ga obsodili za vsa štiri kazniva dejanja, višje sodišče pa je sodbo potrdilo le v delu, ki se nanaša na babico (dobil je osem mesecev zapora).

Alkohol, tablete ...

Obtoženi je danes ponovil svojo zgodbo. Kot se je zagovarjal, je tisto jutro vzel metadon, potem pa po babičinem naročilu šel v trgovino po jajca. A trgovina je bila zaprta, on pa je srečal prijatelje in začeli so popivati. Najbolj jim je šlo v slast pivo, za povrh še stock, nakar je Rovan pokadil še džojnt. Pravi, da je bil tako pijan, da se domov ni zmogel pripeljati s kolesom. Pa vendar je nato doma od babice spet zahteval pivo in bil razburjen, ker mu ga ni želela dati. V zgornjem nadstropju je mamo prosil za pomirjevala (vzel je veliko tablet Lexaurin) in tudi z njo se je skregal. "Ne vem, kako sem potem prišel do noža in kako sem prišel v stik s stricem in babico. Znova sem se zavedel, ko sem ležal na tleh. Odprl sem oči, ko me je stric udaril v glavo. Rekel mi je, naj mu dam nož. Nisem vedel, kakšen nož, a sem ga potem res zagledal v roki in ga izpustil. Stric mi je govoril, kaj sem mu naredil in da sem porezal tudi mamo in babico. Nisem mogel verjeti," je opisoval.
Ko so prišli policisti, je sedel na dvorišču. Pravi, da so mu naročili, naj leže na tla, in da jih je ubogal. Da bi jim kakorkoli grozil, zanika. "To je kar ena zgodba ... Sedemnajst let me je logaška policija 'non stop matrala', če bi se hotel maščevati, bi se že prej," je povedal Rovan, že obsojen zaradi povzročitve lažje poškodbe in trgovanja z drogo.

Še tretji izvedenec?

Po trditvah tožilstva je bil v kritičnih trenutkih bistveno zmanjšano prišteven zaradi kombinacije alkoholnega opoja (v krvi je imel 1,3 promila) in osebnostne deficitarnosti. Zagovornica Olivera Gomboc je predlagala novega psihiatričnega izvedenca, kajti prepričana je, da zaradi zaužitja metadona, alkohola, pomirjeval in prepovedanih drog v resnici sploh ni mogel vedeti, kaj počne. Glede prištevnosti je bilo sicer na tem sojenju že veliko govora. Najprej ga je dr. Marga Kocmur ocenila kot neprištevnega, kasneje pa dr. Vanja Rejec za bistveno zmanjšano prištevnega. Kocmurjeva je nato spremenila mnenje, češ da je naredila napako, ker je zamešala količino alkohola v krvi in urinu.
Senat se je zdaj odločil za ponovno zaslišanje Kocmurjeve in Rejca, potem pa bo premislil, kako naprej. Rovanu, odvisniku od alkohola in drog, gre sicer zdaj precej bolje. To je opaziti že na zunaj, je pa zagovornica prinesla tudi potrdilo zaporske psihiatrinje. V njem piše, da je takoj ob prihodu začel zdravljenje odvisnosti in da so njegovi urinski testi ustrezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta