Sebastien Abramov se ni hotel zagovarjati

Gordana Possnig
15.04.2022 19:20

Na celjskem sodišču se je sedem let in en mesec po tragični smrti Sare Veber pričelo sojenje za njeno smrt. Sebastien Abramov je obtožen, da je dekle umoril na zahrbten način

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov se je od sojenja v Ljubljani po videzu močno spremenil.
Gordana Possnig

Pred velikim senatom celjskega sodišča in pred množico zbranih novinarjev se je le pričelo težko pričakovano sojenje danes 32-letnemu Ljubljančanu Sebastienu Abramovu (v času tragičnega dogodka je bil še Sebastjan Colarič), ki ga obtožnica bremeni umora tedaj 25-letne Sare Veber v dnevni sobi stanovanjske hiše njenih staršev v Pernovem pri Žalcu. Sara Veber je pod streli puške umrla 15. marca 2015. Celjski kriminalisti so sprva primer vodili kot nesrečen slučaj, saj je Abramov trdil, da se je zgodila nesreča. Kasneje, ko je bilo zbranih več dokazov, pa so celjski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zaradi umora, konec leta 2020 je tožilstvo zoper njega vložilo tudi obtožnico. Tožilstvo Abramovu očita, da je svoje tedanje dekle Saro Veber, ki je bila edinka, ustrelil v desni del prsnega koša, zaradi česar je izkrvavela. To je po njihovem storil na zahrbten način, ker naj bi ga bila nameravala zapustiti.

Srhljive podrobnosti obtožnice

V sodni dvorani smo tako lahko slišali srhljive podrobnosti dogajanja na ta pozni nedeljski popoldne, ki jih je ob predstavljanju obtožnice prebral okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič. Ta trdi, da se je obdolženi na dejanje dobro pripravil, in ob tem še razkril, da je Abramov polavtomatsko puško, potem ko je bila z njo usodno poškodovana Vebrova, najprej spravil v kovček in šele nato poklical pomoč za ranjeno. Ob tem pa se je kasneje izkazalo, da puška sploh ni bila pokvarjena, kot je trdil obdolženec, ampak je delovala brezhibno. Abramov domnevni zločin prikazuje kot nesrečo, ki da je bila posledica nenamerne sprožitve orožja med čiščenjem. Krivdo za očitke iz obtožnice zanika še sedaj.

Pred glavno obravnavo zamenjal odvetnika

Potem ko Abramov septembra lani na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, pa je preložitev začetka sojenja - to bi se moralo začeti pred mesecem dni - povzročila zamenjava odvetnika. Abramov, ki je v omenjeni zadevi v priporu od 31. julija lani, na sojenje pa prihaja iz celjskega pripora, je namreč tik pred prvo obravnavo zamenjal svojega odvetnika. Mitjo Pavčiča je zamenjal z Borisom Grobelnikom, ki je v zadevi Odrezana roka zastopal njegovo dekle Julijo Adlešič.

Je pa vse navzoče na celjskem sodišču obdolženec presenetil s svojim zunanjim videzom. Od zadnje obravnave se je namreč precej poredil, ima tudi precej daljše lase. Edino, kar ostaja ves čas enako, je to, da zanika krivdo, da je umoril Saro Veber. Tokrat v sodni dvorani nismo dočakali njegovega zagovora. Predsednici senata Marjani Topolovec Dolinšek je namreč dejal, da se ne bo zagovarjal in odgovarjal na vprašanja, ampak da bo to storil med samim sojenjem po zaslišanju drugih prič. Zato je sodnica prebrala njegovo izjavo iz sodne preiskave 24. junija 2019.

Takrat je prebral svoj napisan pisni zagovor. V njem zatrjuje, da je Vebrovo ustrelil po nesreči. Da je bil prepričan, da v cevi puške ni nabojev, ko je počilo, pa da je doživel šok. In da se ne spomni, kdaj je tedaj puško repetiral. Slišali smo tudi, da je Saro skušal oživljati in da je celo razmišljal, da se ubije. In da si očita, da je Vebrova umrla zaradi njegove malomarnosti in površnosti. Ob tem je dejal, da je Saro iskreno ljubil, da sta se nameravala septembra tistega leta tudi poročiti in se odseliti v Avstralijo. In da Sare ni varal s svojim sedanjim dekletom Julijo Adlešič. V svojem pisnem zagovoru v preiskavi pa je še zapisal, da se je po Sarini smrti psihično zlomil, posledično pa zaradi dolgov pristal v osebnem stečaju. "Počutim se krivega in odgovornega za Sarino smrt in mi je žal, da se je to zgodilo," je še bilo slišati v prebranem zagovoru iz sodne preiskave.

Sojenje se nadaljuje 13. maja z zaslišanjem prič - gre za ljudi, ki so dobro poznali nesrečno dekle, na obravnavi 27. maja pa bodo svoje povedali zdravnik, psiholog, psihiater in strokovnjak za balistiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta