Serijski vlomilki, ki sta lomastili po Mariboru, vendarle pristali v priporu

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
28.06.2020 16:20

V preteklih tednih je po facebooku zakrožila fotografija osumljenk, ki ju je pri poskusu vloma v Mariboru posnela varnostna kamera. Dva dni pred tem so policisti eno prijeli, a jo izpustili na prostost. Isti dan se je spet zgodil vlom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V hiši, ki sta si jo vlomilki vsaj trikrat izbrali za tarčo, je osumljenki posnela varnostna kamera. Ko je stanovalec njuno fotografijo objavil na družbenem omrežju, se je oglasilo več njunih žrtev.
Facebook

"Nujno! Prijeti osumljenki vloma," je Policijska uprava Maribor v petek nagovorila medije in prosila za čimprejšnjo objavo fotografij nakita, sončnih očal, drobižnice, mošnjička in nekaj gotovine v različnih valutah, ki so jih hrvaškima državljankama zasegli pri osebni preiskavi. Ženski so prijeli v četrtek, dva dni po tem, ko je časnik Dnevnik objavil zgodbo, da po Mariboru lomastita vlomilki in da so policisti eni že 10. junija odvzeli prostost, a jo čez dva dni izpustili, kar je Hrvatica takoj izkoristila za nov vlomilski podvig v sostorilstvu.

Ukradli gotovino, pustili računalnik

Dvanajstega junija je Nenad C. na facebooku objavil fotografijo posnetka varnostne kamere, ki so tatici posnele med razgledovanjem stopnišča večstanovanjskega objekta v središču mesta, in opozoril: "Pozor! Že tretji poskus vloma v naši hiši. V roku enega leta sta ženski na fotografiji enkrat vlomili, dvakrat poskusili vlomiti v stanovanje v centru Maribora." Pod njegovo objavo so se se kmalu pojavili komentarji Mariborčanov, ki menijo, da so imeli izkušnjo z istima storilkama. "Pri mojih starših sta bili lani," se je odzvala Simona V. Žrtev domnevno istih storilk je bila tudi družina Mihe K. Varnostna kamera je ženski posnela ob vstopu v hišo in tri ure in pol kasneje, ko sta jo zapustili, vendar to ni bilo dovolj za kazensko ovadbo, ker nista bili posneti med krajo v stanovanju. Slaba dva tedna po tem, ko sta vlomili v njegovo stanovanje in zgolj na stavbni opremi povzročili za več kot štiri tisoč evrov škode, je Miha K. izvedel, da so imeli izkušnjo z njima tudi sosedje njegovega očeta. Razprava Mariborčanov o predrznih taticah je na facebooku je 12. junija zelo odmevala, opozorilo Nenada C. je bilo prek družbenega omrežja deljeno več kot tisočkrat, onidve pa sta prav na dan te objave našli že novo žrtev, je v Dnevniku v torek razkril novinar Tomaž Klipšteter. Tisti petek sta vlomilki za tarčo izbrali stanovanje v mestni četrti Magdalena in v njem povzročili pravo razdejanje. Oškodovana je bila družina Saša L. Po njegovih besedah so bili na delu profesionalci, zmanjkala je namreč tudi gotovina, ki jo je imel shranjeno v dvojnem predalu, ni pa storilcev zanimal Applov računalnik, ki mu je mogoče slediti na daljavo. Vlom se je zgodil med 11. in 15. uro, sosedje niso opazili nikogar, a dogajanje pred vhodom v blok je posnela kamera zobozdravstvene ordinacije v pritličju. Policija je zasegla posnetek, na njem sta bili dve ženski in Sašo L. se je spomnil na fotografijo vlomilk, ki jo je 12. junija objavil Nenad C. V pogovoru za Dnevnik ni skrival ogorčenja nad tem, kar je izvedel v preiskavi. In sicer, da so policisti v dneh, preden sta vlomili k njemu, eno od storilk prijeli, a jo izpustili na prostost.

Poziv oškodovancem

Na prste so ji stopili 10. junija okoli 18. ure, ko je skupaj s sostorilko, ki ji je uspelo s kraja pobegniti, vlamljala v stanovanje v Cankarjevi ulici. Zoper prijeto so policisti podali tudi kazensko ovadbo, niso pa je privedli pred preiskovalnega sodnika, ker je dežurni tožilec ocenil, da so prenehali razlogi za njeno pridržanje. Kot smo izvedeli neuradno, so policisti v četrtek v povezavi z vlomom v Magdaleni prijeli isti osumljenki, ki sta bili zasačeni pri vlomu v Cankarjevi ulici. Sumijo ju, da sta vlomili še kam. Zaseženi nakit (dva obeska, par uhanov z biseri, verižici iz kovine srebrne barve), mošnjiček, sončna očala in gotovina v različnih valutah namreč niso predmeti iz stanovanj v Magdaleni. "Obstaja možnost, da oškodovanci še niso zaznali tatvine ali vloma v svoje stanovanje," je sporočil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl in pozval, naj se nemudoma javijo tisti, ki naštete predmete pogrešajo, in naj se v stanovanju ničesar ne dotikajo, ne hodijo po njem in naj ga ne čistijo, saj bi s tem uničili morebitne sledi. In kaj se je zgodilo z osumljenima? Tokrat je tožilstvo ocenilo, da sta ponovitveno nevarni, zato so ju policisti v soboto privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je odločil, da sta obe zreli za pripor. Poziv morebitnim oškodovancem pa je še vedno aktualen, saj kot je dejal Šadl, se doslej ni javil nihče, ki bi pogrešal predmete, o kateri preiskovalci sklepajo, da sta jih Hrvatici odtujili pri kaznivih dejanjih velike tatvine, za kar je predpisana kazen zapora do pet let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta