Šestnajstletnik, ki je v noči na nedeljo v Ižakovcih z nožem napadel spečega očeta, se brani z molkom

Andrej Bedek, Vestnik
14.12.2021 17:43

Sodišče za 16-letnika odredilo pripor. Motiv za dejanje za zdaj še ni znan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota, je predstavil nekaj okoliščin kaznivega dejanja poskusa umora. Foto: Andrej BEDEK/VESTNIK

Foto: Andrej Bedek/VESTNIK

V noči na nedeljo je v Ižakovcih v občini Beltinci 16-letni sin z nožem med spanjem napadel 45-letnega očeta. Najstnik je starša večkrat zabodel v hrbet, po prerivanju pa je oče zbežal iz hiše, v kateri sta bila sama, in po naselju klical na pomoč. Nato se je oče vrnil v hišo po mobilni telefon in poklical policiste.

Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je predstavil nekaj okoliščin kaznivega dejanja poskusa umora. V kratki izjavi za javnost je povedal, da so policisti, ki so prvi prispeli na kraj kaznivega dejanja, prijeli osumljenca in mu odvzeli prostost, oškodovancu pa nudili prvo pomoč. "45-letnik je bil nato odpeljan v Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer je ostal na zdravljenju. Ugotovljenih je bilo več vbodnih ran, točna stopnja poškodb še ni opredeljena. Oškodovanec ni v smrtni nevarnosti," je opisal Roudi.

Okrožno sodišče Murska Sobota je nato v ponedeljek odredilo pripor za mladoletnika, ki je osumljen poskusa umora svojega očeta. Pripor v trajanju enega meseca je proti najstniku odrejen zaradi ponovitvene nevarnosti, so za časopis Vestnik potrdili v uradu predsednika sodišča Branka Palatina.

Motiv za dejanje za zdaj ni znan, je še dejal Roudi, saj se osumljenec brani z molkom. Mladoletnik je po naših podatkih očeta poskušal umoriti zaradi razmer v družini. Po ločitvi staršev je namreč zadnji konec tedna preživljal pri njem. Družina se je v preteklosti iz Hrastnika preselila v Ižakovce. Robert Roudi je še pojasnil, da policisti in kriminalisti mladoletnika še niso obravnavali, prav tako v tej družini niso zaznali nasilja.

Ižakovski dogodek je drugi primer kaznivega dejanja poskusa uboja, ki se je v družinskem krogu v zadnjih šestih mesecih zgodil na območju PU Murska Sobota. V prvem primeru je dvaindvajsetletnik iz Plešivice pri Ljutomeru 24. junija okoli 2. ure zjutraj po domači hiši polil vnetljivo tekočino, nato pa jo prižgal. Z omenjenim dejanjem je skušal ubiti starša, ki sta spala v svoji sobi, vendar sta se pravočasno zbudila in mu dokončanje zločina preprečila. Med gašenjem požara je oče dobil opekline, ki mu jih je dodatno povzročil sin, saj ga je med gašenjem požara polil z vnetljivo tekočino.

Primer je medtem že doživel sodni epilog. Sodišče je 22-letniku za poskus uboja in požig izreklo kazen varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v trajanju največ pet let. Kazen bo prestajal na oddelku za forenzično psihiatrijo UKC Maribor. V sodnem postopku se je namreč izkazalo, da je bil med izvrševanjem kaznivih dejanj neprišteven.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.