Skesanec iz mamilarske verige se je iz strahu zavil v molk

31.08.2021 19:25
V zadevi trgovine z drogo je na prostor za priče stopil že obsojeni Simon Nose, ki je sprva močno obremenil domnevnega vodjo hudodelske združbe Aleša Zupančiča, danes pa o njem sploh ni govoril.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Nose, na katerega je stavilo tožilstvo, si je premislil in obremenilne izjave, ki jih je sprva dal zoper kolovodjo združbe Aleša Zupančiča, preklical. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Ker sva z ženo v istem kazenskem postopku, se bom poslužil tega, da mi zoper ženo ni treba pričati," je na današnjem nadaljevanju sojenja štirinajstim obtoženim, ki jim tožilstvo očita trgovanje z drogo na veliko, to pa naj bi počeli v hudodelski združbi, katere šef je bil menda 39-letni Aleš Zupančič iz Komende pri Kamniku, povedala priča Simon Nose. Slednji je eden od devetnajstih, ki so bili v tej zadevi že obsojeni, ker so na predobravnavnem naroku s tožilstvom sklenili sporazum ali pa so priznali krivdo. Nose je bil obsojen na štiri leta zapora, kazen že prestaja na polodprtem oddelku zapora na Dobu. V kazenskem postopku se je znašla tudi njegova žena Polonca Nose, ki krivde ni priznala in ji tako zdaj sodijo z ostalimi trinajstimi na ljubljanskem okrožnem sodišču. Zakonca Nose so z večjo količino različne droge prijeli 27. julija 2019 na mejnem prehodu Rupa s Hrvaško. Nose, ki je priznal krivdo, je februarja letos pred izrekom sodbe v sodni spis vložil pisno izjavo, kako je potekala trgovina z drogo in da je bil Zupančič glavni organizator. Prejšnji teden pa je na sodišče poslal novo pisno izjavo, v kateri je zapisal le, da preklicuje prvo izjavo, češ da je bil vanjo prisiljen. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi bil Nose preklical prvo izjavo, ker mu v zaporu grozijo, prav tako njegovi družini.

Obremenil drugega obtoženega

Čeprav je Simon Nose sodnemu senatu že v prvem izrečenem stavku dal vedeti, da ne bo pričal, se predsednik sodnega senata Srečko Škerbec s tem očitno ni strinjal oziroma je pričo podučil, da zdaj nima statusa obtoženega, ampak priče in da je kot priča za razliko od obdolženih dolžan pričati in govoriti resnico. "Zaradi svoje varnosti ne želim pričati," je vztrajal Nose.

"Varnost ni razlog, da ne pričate. Varnost je stvar za policijo, ki vas bo ustrezno zaščitila, zato jim povejte, da se čutite ogroženega," je Nosetu pojasnil sodnik in ga nato vprašal, ali je 16. februarja letos on dal obremenilno izjavo v spis in jo kasneje tudi preklical. Nose je sodniku na obe vprašanji odgovoril pritrdilno. V prvi izjavi je obremenil več obtoženih in zapisal, da se je sam v posel z drogo podal zaradi finančne stiske, v posel pa da ga je zvlekel Aleš Zupančič, ki je bil glavni za vse v trgovini z drogo. Nose je danes na sodišču rekel, da mu je odvetnik svetoval, naj tako napiše, češ da mu to lahko pomaga pri višini kazni. Na vprašanje sodnika, zakaj je napisal drugo izjavo, torej da preklicuje svojo prvo izjavo, ker je bil vanjo prisiljen, je Nose povedal, da zato, ker je vedel, da če ne bo napisal prve izjave, bo obsojen še na Hrvaškem. Nakar je  vztrajal, da prva izjava ni resnica in da je točno samo to, kar je napisal o svoji vlogi v nezakonitem poslu. Tožilka Tamara Gregorčič je nato Noseta spraševala glede prve obremenilne izjave, predvsem za Zupančiča, a je vskočil odvetnik Žiga Podobnik, ki zastopa Polonco Nose, in dejal, da priča ne more odgovarjati na vprašanja o drugih obtoženih, saj bo "moral govoriti tudi o Polonci Nose". Kljub temu je tožilki uspelo, da je od Noseta dobila nekaj izjav. Na njena vprašanja, ali je 5. aprila 2019 z območja Slovenije peljal drogo na Hrvaško, od koga jo je dobil in komu jo je izročil, je Nose dejal: "Ja, to drži, drogo sem dobil od Roka Lesjaka pri Tobačni tovarni v Ljubljani in jo na Hrvaškem izročil Žarku, ne vem več, kako se piše. Tudi denar od droge sem izročil Lesjaku (Lesjak je tudi eden od že obsojenih, v zaporu na Dobu bo tri leta, op. p.)." Na tožilkino vprašanje, zakaj se je začel ukvarjati z drogo, je Nose povedal, da zato, ker je bil v hudi finančni stiski. Na nadaljnje vprašanje, kdo je z njim stopil v stik, pa je Nose dejal: "Vse se je dogajalo leta 2019, o vsem sem se dogovarjal z Rokom Lesjakom." Tožilka je nato od Noseta želela slišati, kako je sodeloval z Alešem Zupančičem, kar je zelo natančno opisal v prvi izjavi. "To sem le prepisal iz obtožnice," je dejala priča, tožilka pa je dejala, da je v tej izjavi zapisal več, kot je v obtožnici. Ko pa je tožilka Noseta vprašala, ali je kdaj imel kakšen kontakt z Zupančičem, je na noge znova skočil odvetnik Podobnik in dejal, da naj se razčisti, ali priča priča ali se poslužuje pravne dobrote in ne priča v zvezi z Nosetovo. Nato se je senat umaknil na posvetovanje in po pavzi sporočil odločitev, da Nosetu ni treba več pričati, saj je vloga Polonce Nose prepletena z drugimi in je to težko ločiti.

Zagovarja se, da ni vedela za drogo v avtu

Danes je sodišče zaslišalo še nekaj sodelavk Polonce Nose, ki so vse povedale, da je pridna sodelavka, da pa so ji večkrat posojale denar, ker ni imela za plačilo računov, vedno pa je dolgove vrnila. Pričala je tudi njena mati Marija R., ki je povedala, da hčerki, "ki je zelo dobra mama in hčerka", že več let finančno pomaga, pazi tudi vnuke, "s Simonom pa sta se pogosto prepirala". Na nekaj vprašanj sodnika Škerbca je odgovorila tudi Polonca Nose, ki je vztrajala, da ni vedela, da je bila v avtomobilu droga, ko so ju s Simonom in 12-letno hčerko prijeli na Rupi. "Jaz ne vem nič o njegovih poslih z drogo, vedno ga prosim le, naj pove, da jaz s tem nisem imela ničesar," je povedala Nosetova. Povedala pa je še, da se od Simona namerava ločiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta