Sodba: Za brutalni rop tri leta in pet mesecev zapora

Gordana Possnig Gordana Possnig
30.03.2022 20:27

Celjsko sodišče je Koprčana Alena Čibarića spoznalo za krivega ropa v sostorilstvu, ki se je zgodil 19. maja 2020 na Frankolovem. Trojica je oropala starejši par

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alen Čibarić je sam sedel na zatožni klopi, policija je že zbrala dokaze o tem, kdo sta bila njegova sostorilca. Trenutno sta na prestajanju zaporne kazni v tujini.
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču se je z razglasitvijo obsodilne sodbe končalo sojenje 44-letnemu Koprčanu Alenu Čibariću, ki ga je obtožnica bremenila brutalnega ropa v sostorilstvu z vsaj še dvema moškima. Rop se je zgodil 19. maja 2020 na Frankolovem. Roparji so se spravili nad starejši par, Marijana Pelina in njegovo partnerico Alojzijo Guzej. Za beg so uporabili njun avtomobil.

Sodnica Leonida Jager je v izreku sodbe v celoti sledila predlogu državne tožilke Maje Lajh, ki je za obdolženca v zaključni besedi predlagala zaporno kazen tri leta za rop v sostorilstvu in šest mesecev za odvzem motornega vozila. Ob tem pa je predlagala enotno kazen treh let in petih mesecev zapora. Sodnica je tožilki sledila tudi pri predlogu podaljšanja pripora za obdolženca zaradi ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe. Obdolženec, ki je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in nasilništva, mora oškodovancem, ob Pelinu in Guzejevi še svečarskemu podjetju Lesk, plačati priglašeno materialno škodo v skupnem znesku 13 tisoč evrov. Glede premoženjskopravnega zahtevka zaradi nastalih duševnih bolečin, v katerem sta oškodovanca terjala vsak 4000 evrov, pa ju je sodnica napotila na pot pravde. Sodnica je Čibarića sicer oprostila plačila sodnih stroškov kazenskega postopka in stroškov njegovega odvetnika Bojana Celarja, mu je pa naložila plačilo stroškov pooblaščenca oškodovancev Uroša Pavline.

V starejšo hišo vdrli sredi noči

Dve leti bo minilo 19. maja, ko je vsaj trojica nasilnežev sredi noči vdrla v stanovanjsko hišo starejšega para na naslovu Frankolovo 14f, ju zvezala z vezicami, jima pokradla denar, zlatnino in druge vredne predmete ter se odpeljala z njunim vozilom. Avtomobil je lastnik in oškodovanec Marijan Pelin dobil nekaj dni kasneje nepoškodovan nazaj (policisti so vozilo našli pri Motniku), nista pa ne on ne njegova partnerka Alojzija Guzej dobila nazaj preostalega ukradenega premoženja. Policisti so Čibarića prijeli prijeli na podlagi sledov DNK na škropilnici in plastičnem ovitku škarij, ki so jih našli v hiši oškodovancev. DNK obdolženca so sicer našli tudi na rokavicah v vozilu, ki ga je uporabljal, avto pa naj bi mu bila posodila najemodajalka. Obdolženec je zaradi tega vztrajal, da bi te rokavice, ki so bile vseskozi v vozilu, lahko uporabljal še kdo drug in da so mu njegov DNK tja podtaknili. Tudi sicer je krivdo za očitke iz obtožnice vseskozi zanikal in zatrjeval, da nikoli ni bil ne v tej hiši in tudi ne na Frankolovem in da mu tudi ni jasno, zakaj so ga obtožili tega dejanja.

Ves postopek se je vrtel okoli sledi DNK

Njegov DNK so sicer najprej odkrili v drugi kriminalistični preiskavi na območju Ljubljane, ko so mu pri hišnih preiskavah tudi zasegli drogo (konopljo). Omenjeni DNK pa nato primerjali s sledmi DNK pri ropu na Frankolovem. Da gre za njegov DNK, so na sodišču potrdili tako pristojni z Nacionalnega forenzičnega laboratorija kot izvedenka za kriminalistično-tehnične preiskave in genetiko Irena Zupanič Pranjič, ki je ob zaslišanju na sodišču zatrdila, da obstaja velika verjetnost, da gre v omenjenem primeru prav za sledi DNK obdolženca.

Sodnica je ob tem v kratki obrazložitvi sodbe dejala, da je dokazni postopek na sodišču, ki se je pričel 15. novembra lani, v celoti potrdil obtožnico. Menila je, da je šlo v tem primeru za zavržno dejanje, ki se ga je obdolženi v celoti zavedal. Njegovo krivdo dokazujeta po mnenju sodišča tako skladni izpovedi obeh oškodovancev kot ves dokazni postopek, povezan z dokazovanjem sledi DNK obdolženca na kraju dejanja.

Odvetnik obdolženca Bojan Celar je v zaključni besedi dejal, da mora sodišče njegovega klienta oprostiti, ker gre v tem primeru le za indice na podlagi DNK, ti pa bi morali biti za obsodilno sodbo potrjeni tudi z drugimi dokazi v spisu, da bi prišlo do sklenjenega kroga indicev, kar je pogoj za obsodbo. Po mnenju odvetnika se to v kazenskem postopku ni zgodilo, a sodnica je menila drugače in Čibarića spoznala za krivega ropa.

Sodba še ni pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta