Sodišče roparjevih sedem otrok ni štelo kot oljaševalno okoliščino

08.10.2021 18:31
Milenko Hudorovac sodišča tudi tokrat ni prepričal o svoji nedolžnosti. Za rop župnika v župniji Rovte - Logatec je bil obsojen na tri leta in deset mesecev zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenku Hudorovcu je sodišče podaljšalo pripor, v katerem je od 30. januarja letos. 
Jaka Gasar/dnevnik

"Sramota, da govorite, da sem oropal starega človeka. Tega nikoli ne bom storil, raje naredim samomor," je danes v sklepni besedi povedal 48-letni Milenko Hudorovac iz okolice Novega mesta, obtožen ropa 72-letnega župnika Ivana Petriča iz župnije Rovte - Logatec, ki je bil v noči na 30. januar letos žrtev petih roparjev. Hudorovca, ki edini od obtoženih rop zanika, je sodni senat pod predsedovanjem Bernarda Tajnška spoznal za krivega in ga obsodil na tri leta in deset mesecev zapora, s čimer je sodišče povsem sledilo predlogu tožilke Petre Vugrinec. Na izrek takšne zaporne kazni je vplival tudi njegov "bogato" popisani kazenski list, saj je bil že kar 31-krat pravnomočno obsojen, v glavnem zaradi premoženjskih deliktov. Ko je slišal sodnika Tajnška izreči, koliko mu je senat prisodil, je Hudorovac iztegnil roke proti pravosodnemu policistu in mu dejal: "Gremo!" Policist ga je vklenil, obtoženi pa je sodniku dejal, da tega ne bo več poslušal, zato so ga odpeljali nazaj v pripor.

 

​Aretirali so jih dve uri po prijavi

​Hudorovac je ropal v sostorilstvu. Pred ropom so se napadalci dogovorili o svojih vlogah, je v obrazložitvi sodbe poudaril sodnik Tajnšek. "Obtožena Stanislav Mlakar in Stojan Kovačič sta stražila pred župniščem, obtoženi pa je skupaj z Darjanom Hudorovcem in Sandijem Brezarjem skušali vlomiti v župnišče. Močan hrup je sredi noči zbudil župnika. Vstal je in šel pogledat, kaj se dogaja pred vrati. Tedaj so planili na njega," je dogajanje v obrazložitvi sodbe povzel sodnik. Nato so storilci župniku ukazali, naj v spalnici leže na tla z obrazom navzdol, in mu zvezali noge z njegovo kravato, roke pa s pasom. Ko so pobrali plen, so mu ukazali, da mora še najmanj pol ure ležati na tleh, nato so izruvali telefonski kabel, da ne bi mogel poklicati pomoči. Po dejanju so odnesli okoli 12 tisoč evrov in spominske srebrne kovance, ki jih župnik deli ob krstu in obhajilu. Ko je župnik poklical pomoč, je bila ura okoli pol treh zjutraj, policisti pa so storilce že dve uri kasneje z ukradenim plenom aretirali na avtocesti v bližini Ivančne Gorice, ko so se peljali domov proti Novemu mestu.

 

​Napletal zgodbo o tem, da je šel kupit drogo

Hudorovac se je na sojenju izgovarjal, da je bil tisto noč povsem slučajno v vozilu Stanislava Mlakarja. "Nisem bil z njimi v Rovtah, nisem ropal. Tisti popoldan sem šel s taksijem najprej v Ljubljano, nato v Žiri, šel sem si po drogo, saj sem dnevno zaužil več gramov heroina ali kokaina. Ko sem želel nazaj domov, nisem imel več denarja za taksi, zato sem hodil peš ob avtocesti. Med hojo sem poklical Mlakarja in mi je povedal, da se vrača iz Logatca in da me bo pobral nekje na avtocesti, kar se je tudi zgodilo pri odcepu Šmarje-Sap." A senat ni verjel njegovi zgodbi. "Zdi se nam zelo neverjetno, da bi šli po drogo tako daleč od doma, saj jo je mogoče dobiti tako rekoč za vsakim vogalom. Sodišče vas je obsodilo na osnovi dokazov in ne obstaja niti najmanjši dvom, da ste sodelovali pri ropu v Rovtah. Na kraju dejanja je bil najden vaš DNK, in sicer na kravati, s katero je bil zvezan oškodovanec, prav tako na izvijaču, s katerim ste skušali vlomiti skozi okno župnišča. Verjeti tudi ne moremo vašemu zagovoru, da se je vaš DNK znašel na kraju dejanja, ker je šlo za prenos vaše biološke sledi. Sodišče vam ne verjame, da bi se vaš DNK lahko prenesel, ker naj bi si bil vaš zet, Sandi Brezar, sposodil vaše vrtne rokavice, ki jih je po vašem očitno uporabil pri omenjenem ropu. V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so namreč ugotovili, da za prenos vašega DNK sicer obstaja teoretična možnost, vendar pa je bila na kravati, s katero je bil zvezan župnik, takšna količina vašega DNK, da ne obstaja verjetnost, da bi šlo za prenos z vaših rokavic. Poleg tega so policisti, ko so vas pridržali, v vaši torbici, v škatlici za cigarete, našli pet srebrnih kovancev, ki so izginili iz župnišča," je spomnil sodnik Tajnšek in v izreku sodbe pojasnil, da sodišče obtoženemu v olajševalno okoliščino ni štelo niti sedmih otrok, za katere mora skrbeti, saj je očitno, da se preživlja z izvrševanjem kaznivih dejanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta