Sodišče se bo moralo bolj ukvarjati z Novičevim alibijem

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.10.2018 09:55

V sodbi vrhovnega sodišča v zadevi Milko Novič, ki so jo razveljavili, sodniki v celoti sledili pritožbam Novičeve obrambe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milku Noviču bodo za umor Janka Jamnika sodili znova.
Robert Balen

Vrhovni sodniki so v zadevi Milko Novič razveljavili sodbo ljubljanskega okrožnega in višjega sodišča, po katerih je bil Novič, doktor kemijskih znanosti, obojen na 25 let zapora zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani Janka Jamnika, umorjenega decembra 2014. Novič je kazen že prestajal v zaporu na Dobu, vendar so vrhovni sodniki, ki so obravnavali zahtevo za varstvo zakonitosti (ZVZ) njegovih odvetnikov Jožeta Hribernika in Žige Podobnika 11. septembra, zahtevali, da se zaradi tega, da se mu ne bi nadaljevale kršitve takoj prekine zaporna kazen. Takšna odločitev sodišča je dala slutiti, da bo Novičeva sodba razveljavljena. Novič in odvetniki so jo prejeli danes.

Sodišče naj najprej ugotavlja Novičev alibi

O razlogih za razveljavitev sodbe sta danes spregovorila oba Novičeva odvetnika in odvetniška kandidatka Monika Poje iz Hribernikove odvetniške pisarne. Hribernik je dejal, da so sicer na tihem vsi skupaj z Novičem upali, da bo vrhovno sodišče Noviča oprostilo, "vendar smo kljub temu zelo zadovoljni s sodbo, saj je sodišče v celoti sledilo našim pritožbam, zapisanih ZVZ in sodbo razveljavilo". Vrhovni sodniki so se strinjali z navedbami obrambe, da je prišlo do vrste kršitev kazenskega zakonika, ustave ter konvencij, ki govorijo o človekovih pravicah, ki naj bi jih bila storila okrožna sodnica Špela Koleta, ki je Noviča obsodila na prvostopenjskem sodišču, ter sodni senat sodnikov, ki so na višjem sodišču Noviču potrdili sodbo. In s  tem močno okrcali sodnike, ki so sodili Noviču. Zato so obsodilno sodbo razveljavili in bo Noviču znova sodil drug sodnik, neuradno Zvijezdan Radonić, oziroma sodni senat.

NFL ni imel ustrezne akreditacije

Med domnevnimi kršitvami, ki jih je Novičeva obramba navajala v ZVZ, je bila po njihovem kršena pravica do obrambe, saj sodišča niso zaslišala več prič obrambe, kar je po mnenju vrhovni sodnikov nesprejemljivo.
Poleg tega pa sta se obe sodišči v svojih zaključkih opirali le na obremenilno izvedensko mnenje izvedenca Franca Sabliča, ki je menil, da je Novič umoril Jamnika, niso pa upoštevali mnenj nemških izvedencev, ki so trdili, da ni mogoče reči, da je prav Novič umoril Jamnika. Morilca ni nihče videl, prav tako niso našli morilskega orožja.
Vrhovno sodišče je tudi sledilo navedbam Novičeve obrambe, ko so navajali, da Nacionalni forenzični laboratorij (NFL), ki je opravljal analizo GRS delcev, ki nastanejo po streljanju, sploh za takšne preiskave ni imel ustrezne akreditacije, čeprav je Sablič na sojenju zatrjeval, da so imeli takšno akreditacijo. Dobil jo je šele 24. julija 2017, omenjene preiskave pa so opravljali po Jamnikovem umoru decembra 2014. 

Kontaminacija GRS delcev 

Novičevi odvetniki so v pritožbi tudi navajali, prej pa že večkrat med sojenjem, da se je Novič kontaminiral z GRS delci, ko je bil po Jamnikovem umoru zaslišan na policiji in je roke držal v žepu jakne, kjer so bili ti delci. Nato si jih je z rok prenesel na lase. Omenjene delce je dobil na jakno, ko je v njej večkrat streljal na strelišču. Možnost takšne kontaminacije sta potrdili tudi strokovni priči obrambe dr. Miran Čeh iz Inštituta Jožefa Štefana, hrvaški izvedenec balist Vojin Maštruko in nemški izvedenci, ki jih je, po tistem, ko je obramba z omenjenimi pričami omajala Sabličevo mnenje, imenovalo sodišče. Sodnica Koletova in kasneje višji sodniki so kljub temu verjeli Sabliču, da je bil Novič tisti, ki je streljal na Jamnika. "Zato bi moralo prvostopenjsko sodišče imenovati vsaj novega sodnega izvedenca balista, ki bi ugotovil možnost kontaminacije, vendar tega ni storilo, ampak je verjelo Sabliču. Zato je napotek vrhovnih sodnikov novemu senatu, ki bo sodil, da postavi nova izvedenca balistične in kemijske stroke," je še dodal odvetnik Podobnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta