Sodišče v Zambiji zavrglo obtožnico proti štirim hrvaškim parom in jih izgnalo iz države

Va
06.02.2023 14:27

Hrvati so konec decembra pripotovali v Afriko zaradi posvojitve otrok in pristali v priporu pod obtožbo, da trgujejo z ljudmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Štirje hrvaški pari, ki so jih zambijske oblasti konec decembra prijele zaradi suma trgovine z otroki, morajo v 48 urah zapustiti to afriško državo, potem ko je sodišče v Ndoli, tretjem največjem zambijskem mestu, zavrglo obtožnico, so objavili lokalni mediji, potrdilo pa hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. 

Hrvati so bili od konca lanskega leta v priporu, zadnja dva tedna pa so se smeli braniti s svobode.  

Zdaj zavržena obtožnica jih je bremenila trgovanja z ljudmi in da so hoteli ponarediti dokumente o posvojitvi otrok.

Kaj bo z otroki, ki so jih pari posvojili, a so jim jih ob vložitvi obtožnice odvzeli ter jih dali v začasno skrbstvo, še ni jasno, je objavil portal Index.hr. Od takrat dostopa do otrok niso imeli niti štirje pari niti hrvaški diplomati, kar je na tiskovni konferenci v Zagrebu potrdil tudi zunanji minister Gordan Grlić Radman.

"Seveda bo naš naslednji korak zaščita otrok, ki imajo hrvaške dokumente," je povedal minister. "Mi jih imamo za hrvaške državljane, pripada jim konzularna zaščita," je pojasnil.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta