Sojenje Klub Marina: Tajni delavec policije je presenetil z izjavami, da so mu nadrejeni naročili, kako mora pričati

04.10.2021 08:43
Tajni delavec policije je na sojenju v zadevi Kljub Marina, v kateri razsojajo o domnevni zlorabi prostitucije, presenetil z izjavami, da so mu nadrejeni naročili, kako mora pričati v preiskavi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V klubu Marina v Ajševici pri Novi Gorici naj bi po trditvah tožilstva obtoženi silili dekleta in ženske k prostituciji, sami pa imeli od tega dobiček. Foto: Damijana ŽIŠT

Na koprskem okrožnem sodišču, kjer se razsoja o zadevi Klub Marina, pri čemer na zatožni klopi sedijo trije podjetniki, Sergej Racman, ki ima stalno bivališče sicer na Slovaškem, Jože Kojc in Dejan Šurbek, oba iz Maribora oziroma okolice, ter nekdanja direktorica podjetja Welnes & spa Klub Marina iz Ajševice pri Novi Gorici Vesna Trnovec iz Nove Gorice, je na eni izmed zadnjih glavnih obravnav​ pričal tudi tajni delavec policije (TDP) številka 102. Njegovo zaslišanje je potekalo prek videokonference, priča je imela zakrit obraz in popačen glas. Pričanje TDP pa je dvignilo kar nekaj prahu, saj je med drugim povedal, da na nekaterih njegovih poročilih o tajnem delovanju v klubu Marina, kjer naj bi po trditvah specializiranega državnega tožilstva (SDT) obtoženi v hudodelski združbi izvajali kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, sploh niso njegovi podpisi. Te je nekdo ponaredil ali pa celo napisal poročilo v njegovem imenu. Predsednica sodnega senata, sodnica Tatjana Cvetličanin, je TDP namreč pokazala vsa poročila o njegovem tajnem delovanju v klubu Marina, vsebine poročil pa so bile skoraj povsod enake: da je prišel v lokal, pil pijačo ob točilnem pultu, se družil z dekleti, potem pa je čez nekaj časa šel iz lokala, različni so bili le datumi in ura, ko naj bi bil v Marini. Obrambo obtoženih je ob tem nenadnem odkritju glede ponarejenih podpisov TDP na poročilih, ki naj bi jih bil napisal on, v sodni spis pa so prišla s strani policije, tudi zanimalo, kdo na policiji bi lahko pisal poročila v njegovem imenu in ponarejal njegov podpis. Priča ni znala odgovoriti, povedala pa je še, da ko je bila v tej zadevi zaslišana v sodni preiskavi, je o tem, kaj mora govoriti, dobila navodila nadrejenega oziroma koordinatorja v teh zadevi, kriminalista Zdravka Cindriča z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Priča je povedala še, da se je v klubu Marina družila tudi z drugimi TDP, da pa poročil o tajnem delovanju od nekaterih nikoli ni videla, kar se ji je zdelo nenavadno, saj je bilo treba po vsakem obisku napisati poročilo.

Boljše kot v podobnih klubih v Avstriji

Priča, ki je zaposlena v policiji, se nekaterih podrobnosti, ko je tajno delovala v klubu Marina, ni več dobro spomnila, kar se je izkazalo, ko sta jo spraševala predvsem odvetnika Dejana Šurbka, Miha Šošić in Janez Koščak. TDP številka 102 na primer ni znal odgovoriti na vprašanje, kako je plačal enemu izmed deklet alkoholno pijačo - brezalkoholne so bile vštete v ceno vstopnine -, ker računa ni predložil svojim nadrejenim, prinesel pa je račun za plačilo vstopnine, kar je znašalo 85 evrov. V poročilu je omenjal, da ji je plačal pijačo. Na vprašanje, ali je za tajno delovanje oziroma za odkup spolnih storitev znotraj kluba Marina imel pisne odredbe oziroma ali jih je kdaj videl, da bi jih lahko vsaj prebral, pa je TDP dejal, da je vedno dobil le ustna navodila inšpektorjev kriminalistične policije na Generalni policijski upravi oziroma NPU. Odvetnika Šošića je zanimalo, ali je v klubu delovalo več tajnih delavcev policije in ali se morda spomni, koliko jih je bilo. TDP je odgovoril, da jih je bilo več, od štiri od osem. Povedal je, da je le enkrat v njegovem delovanju v Marini šlo za navidezen odkup spolnih uslug, a se je, kljub temu da je za uro spolnih uslug plačal 140 evrov, z dekletom, s katerim je bil v sobi, le pogovarjal, do spolnega odnosa ni prišlo. ​Dejal je še, da so mu nekatera dekleta, s katerimi se je družil v Marini, povedala, da so bila prej že večkrat v Avstriji, na primer v klubih Andiamo in Welcome, vendar je bil klub Marina veliko lepši klub, bolj urejen in na višjem nivoju kot klubi v Avstriji. Zato so se v Marini tudi boljše počutile, lahko so tudi zaslužile. Na vprašanje predsednice senata, ali mu je kdaj katera domnevna žrtev iz kluba Marina, s katerimi se je veliko družil, povedala, zakaj se je odločila, da se bo ukvarjala s prostitucijo, pa je dejal, da se o tem z njimi ni nikoli pogovarjal.

Niso se počutile ogroženo in podrejeno

​Znano je, da je SDT vložilo obtožnico zoper 18 ljudi in eno pravno osebo (družbo Cratos), sodišče pa je sojenje razdelilo na tri dele. Klub Marina je deloval od avgusta 2014 do zaprtja januarja 2019 po odmevnih aretacijah, v klubu pa se je v tem času zvrstilo nekaj manj kot 150.000 gostov, pretežno iz Italije. Za vstop v Marino so morali plačati od 60 do 85 evrov, odvisno od dneva v tednu in od programa v klubu. Lahko so najeli tudi sobo, cena je znašala 80 evrov.

Klub naj bi v tem času obiskalo 530 domnevnih žrtev, saj so, da so lahko prišle v klub, morale plačati vstopnino v znesku 70 evrov, tudi če strank niso imele, trdi tožilstvo. Cena spolnih odnosov za stranke je bila za pol ure 70 evrov, za eno uro 140. Lahko so dobili še druge spolne storitve, a so morali zanje dodatno plačati. Cratos naj bi si bil s kaznivimi dejanji pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku najmanj 21,288 milijona evrov. Do zdaj je sodišče zaslišalo že nekaj domnevnih žrtev, a so njihova pričevanja potekala za za javnost zaprtimi vrati. Nekatera dekleta so pričala preko videokonference, nekatera pa tudi v sodni dvorani koprskega sodišča. Po neuradnih podatkih naj bi bila večina žensk pričala, da se niso počutile izkoriščane in da obtoženim niso bile podrejene. Obtoženi očitke tožilstva v celoti zavračajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta