Sojenje: Mater krivi, da mu je uničila življenje

Gordana Possnig Gordana Possnig
02.02.2022 18:33

Na celjskem sodišču se je z dopolnjenim zagovorom Gregorja Ducmana, ki je obtožen umora matere in poskusa umora očeta, nadaljevalo sojenje za družinsko tragedijo, ki je sredi marca lani pretresla Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gregor Ducman je danes govoril o svojem otroštvu in neurejenih odnosih z materjo.

Gordana Possnig

Pred velikim senatom celjskega sodišča se je z dopolnjenim zagovorom obdolženega Gregorja Ducmana nadaljevalo sojenje za zločin, ki se je v noči na 14. marec lani pripetil v stanovanjski hiši Ducmanovih v Zalogu številka 12 pri Šempetru. Tedaj je obdolženec umoril mater in skušal umoriti očeta. 37-letnik je od aretacije v priporu, krivde ne prizna. Mater naj bi bil, sodeč po napisanem v obtožnici, umoril na zahrbten ali grozovit način, ob tem pa je na enak način skušal življenje vzeti še svojemu očetu. Mater je napadel, ko je spala, in jo večkrat zabodel v glavo, vrat in zgornji predel prsnega koša. Usoden zanjo je bil vbod v prsni koš, s katerim ji je sin povzročil enajst centimetrov globoko rano in ji predrl pljučno krilo, zaradi česar je ženska izkrvavela. Ko je še bila pri življenju, ji je na pomoč prehitel mož, ki je slišal njene krike iz dneve sobe. Sina je skušal odvleči stran, a mu ni uspelo. Ducman je roko dvignil tudi nad njega. Porezal ga je po rokah in dlaneh ter ga trikrat zabodel v hrbet. Kljub hudim ranam in krvavenju je obdolženčev oče le sin iztrgal nož iz rok in pobegnil iz hiše. Po pomoč je stekel k prvim sosedom in ti so poklicali policijo in reševalce. Obdolžencu grozi glede na obtožnico vsaj 15 let zaporne kazni.

"Naredil sem, kar sem naredil"

Obdolženec se na prvi glavni obravnavi ni zagovarjal, je pa zagovor za svoje početje obelodanil sedaj. V njem je o razlogih za svoje ravnanje navedel isto kot v zagovoru v preiskavi, kjer je govoril o svojem težkem otroštvu, neurejenih odnosih z materjo in odvisnosti od mamil. Povedal je, da je bila mati priča temu, da ga je v otroštvu spolno zlorabil eden od dedkov.

Ko je odrasel, se je šel odvisnosti od drog zdravit v Indijo. Tam mu je guru znova odprl težko rano iz otroštva. Ko se je januarja 2020 vrnil v Slovenijo (nazaj pa ni več mogel zaradi epidemije covida), je začel znova jemati droge, predvsem amfetamine, pa tudi različne tablete za živce. Dejal je, da je mati vseskozi hodila za njim in da ga je skušala uničiti na energijski ravni. Zakaj jo je usodne noči umoril, ni znal natančno pojasniti, verjetno pa je iz nje izganjal demone, ki so njega sicer preganjali povsod. Povedal je tudi, da je šel dan pred tragedijo domov v Zalog, da bi zamenjal oblačila. "Šel sem spat, okoli pete ure zjutraj pa sem se zbudil. Ves sem se tresel. Šel sem v kuhinjo po nož, nato pa stopil do mame in sem naredil, kar sem naredil," je dejal v sodni dvorani.

O očetu in sestri nič slabega, mater zmerjal s čarovnico

Nato so kot pričo zaslišali Ivana Lipovška, ki je zadnje mesece pred tragedijo živel skupaj z njim v Celju kot brezdomec. Povedal je, da sta živela v zapuščeni vili pri nekdanji srednji trgovski šoli, in obdolženca opisal kot popolnoma neagresivnega in nenevarnega. Pojasnil je, da se poznata že iz srednje šole in da ve, da obdolženec ni nikoli maral svoje matere. "Bil je normalen človek, sedaj pa to ni več. O svojem očetu in sestri ni nikoli povedal nič grdega, le mame ni nikoli maral. Dejal je, da je čarovnica, ki se je mora znebiti. Da je storil to, kar je, so po mojem mnenju krive različne vrste drog, ki jih je jemal v zadnjih mesecih. Zaradi njih je tudi haluciniral in ni vedel, kaj počne," je povedala priča.

Na naslednji obravnavi, ki jo je sodnica razpisala za 21. februar, bodo kot priče zaslišali še sorodnike obdolženca po materini strani. Nato bodo svoje mnenje podali psihiatrični izvedenci. A v sodni preiskavi izdelani psihiatrični mnenji si v celoti nasprotujeta. Pod eno se je podpisala psihiatrična izvedenka Bojana Avguštin Ahčin, ki trdi, da je obdolženec dejanje storil neprišteven. V drugem mnenju, pod katero se je podpisala Komisija za izvedenska mnenja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, pa piše, da je bil obdolženec v času zločina prišteven oziroma je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja in se obvladovati nekoliko zmanjšana, vendar ne bistveno. V imenu komisije bo 3. marca mnenje sodišču predstavil izvedenec dr. Peter Pregelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta