Sojenje za butalni rop v Frankolovem: Sledi DNK na škropilnici

Gordana Possnig Gordana Possnig
17.12.2021 07:00

Na celjskem sodišču so na sojenju Alenu Čibariću, obtoženemu brutalnega ropa z neznanimi sostorilci, zaslišali kriminaliste, ki so si po dejanju ogledali kraj dogodka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Alen Čibarić je za zdaj edini, ki mu sodijo zaradi ropa na Frankolovem, četudi je bilo roparjev več. Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje 43-letnemu Koprčanu Alenu Čibariću, ki je obtožen brutalnega ropa v sostorilstvu maja lani v stanovanjski hiši na naslovu Frankolovo 14f, kjer živita Marijan Pelin in njegova partnerka Alojzija Guzej. Sodišče je zaslišalo policiste, ki so sodelovali v preiskavi, in predstavnika Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Sedaj že pravnomočno obtoženega Čibarića so policisti izsledili na podlagi analize DNK, saj so njegove sledi našli na ročni škropilnici. To naj bi bili vsaj trije napadalci lanskega maja uporabili vselej, ko se je kdo od njih česa dotaknil. Med ropom so storilci oškodovanca zvezali na posteljo v spalnici. Ob ropu so s seboj odnesli večjo količino denarja in nakita ter se s kraja dejanja odpeljali z avtomobilom lastnika. Vozilo so nekaj dni kasneje nepoškodovano našli in vrnili lastniku.

Znana sta še dva storilca

Kriminalisti so med zaslišanjem obelodanili, da so identificirali tudi dva preostala storilca, ki pa sta trenutno na prestajanjih zapornih kazni v zaporih v Italiji in Nemčiji. Gre za Amirja Porčića in Hajrudina Čauševića. Njunega DNK naši forenziki nimajo v bazi, zato so zaprosili za odvzem brisov. V tem času pa bodo na Čibarićevem telefonu preverili tudi njegove povezave z domnevnima pajdašema.

"19. maja lani (rop se je zgodil tega dne okoli 2. ure zjutraj, op. p.) sem bil dežuren, zato sem bil napoten na kraj storitve kaznivega dejanja na Frankolovo, kjer so neznanci ponoči vlomili v poslovno-stanovanjski objekt. Moja naloga je bila, da zavarujem dokaze," je sodnici Leonidi Jager dejal kriminalist Davorin Čander iz sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje. Njegovo zaslišanje je predlagal odvetnik Bojan Celar, ki zastopa Alena Čibarića, za zdaj edinega uradnega obtoženca.

Čibarićev odvetnik se je med postavljanjem vprašanj priči osredotočil predvsem na ročno škropilnico, na kateri so našli biološko sled obdolženca. Škropilnico so zasegli skupaj s plastenko, v kateri je bila takrat še neznana tekočina. Kasnejša analiza je pokazala, da je bil v plastenki ciklotin, ki se uporablja za čiščenje in so ga storilci prelili v škropilnico, last lastnika hiše Marijana Pelina. Z njo so nenehno škropili po vsem, česar so se dotaknili. "Na tej škropilnici se nahaja tako moj DNK, ki je v bazi na policiji, kot tudi DNK obdolženega," je pojasnil Čander, ki je razložil, da je bil pri postelji oškodovanca Pelina in njegove partnerke Alojzije Guzej najden tudi ovitek od škarij, ki so ga prav tako odvzeli in poslali na analizo v Nacionalni forenzični laboratorij. Tudi na ovitku škarij so odkrili sledi Čibarića.

Anonimni ženski klic na policijo

Dvojico domnevnih sostorilcev so kriminalisti začeli preverjati šele po anonimnem klicu ženske, ki je v medijih prebrala, da se je na Frankolovem zgodil rop in so storilci zvezali lastnike hiše. Dejala je, da pozna osebi, ki sta pred približno dvema ali tremi leti ropali na enak način. In to naj bi bila prav Porčić in Čaušević. Policisti so po preverjanju ugotovili, da gre za stara znanca policije, ki se poznata tudi s Čibarićem. "Trenutno še čakamo na analizo zaseženih telefonov, ki bo razkrila, ali so vpleteni med seboj imeli kontakte. Preverjali pa smo še tri druge osebe, katerih sledi smo našli v avtomobilu oškodovanca, s katerim so se storilci odpeljali s kraja dejanja po ropu. Med temi je tudi DNK-sled neznane ženske, ki je prav tako ni v naši bazi," je sodišču razkril kriminalist Aljoša Gorenak. Kriminalisti so ugotovili tudi, da je Čibarićevo premoženjsko stanje nesorazmerno z njegovimi prihodki.

Sodnica je v nadaljevanju prebrala tudi anonimko, ki je pred kratkim prišla na celjsko sodišče. V njej med drugim piše, da Frankolovčani vse bolj verjamejo, da naj bi bil v zadevo vpleten eden od družinskih članov oškodovanca, in da naj sodišče to zadevo tudi preveri oziroma jo raziščeta sodišče oziroma tožilstvo.

Sojenje se nadaljuje v ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta