Sojenje za nesrečo v Bosni: Zagovarjal se bo šele po pričanju gasilcev

Gordana Possnig Gordana Possnig
10.07.2020 17:00

Na celjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Celjanu Timu Korpniku, ki je obtožen povzročitve tragične prometne nesreče v Bosni in Hercegovini avgusta 2015, v kateri je umrla mlada Celjanka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjanu Timu Korpniku sodijo zaradi nevarne vožnje, ki se je v Bosni in Hercegovini končala s smrtjo njegove prijateljice.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem Dejana Grbića in branjem listin iz kazenskega spisa nadaljevalo sojenje Timu Korpniku, ki ga obtožnica bremeni, da je 21. avgusta 2015 v Bosni in Hercegovini zakrivil prometno nesrečo, v kateri je umrla Lindita Jakupi. Sam jo je odnesel s hudimi opeklinami, še en sopotnik, Dejan Grbić, ki je sedel na zadnjih sedežih vozila, pa je bil huje poškodovan. Korpnik je obtožen nevarne vožnje v cestnem prometu, večina obravnav na prvem sojenju pa je ob soglasju strank potekala v njegovi odsotnosti. Ker je bilo sojenje v času koronaepidemije prekinjeno za več kot tri mesce, se je moralo formalno začeti znova.

Zaplet z DNK-sledmi

​Korpnik je na sojenje prišel, zagovarjal pa se danes ni. Napovedal je, da bo to storil po opravljeni videokonferenci treh gasilcev, ki so bili prvi na kraju tragedije in so intervenirali v nesreči. Odvetnik Luka Divjak, ki brani obtoženega, namreč vztraja pri njihovem neposrednem zaslišanju. Doslej je sodišče zgolj prebralo njihove izjave iz preiskave. Obdolženi Korpnik se je sicer zagovarjal, da se same nesreče ne spomni, ker je pred njo spal. Njegov odvetnik skuša že vseskozi dokazati, da je vozila oškodovanka Lindita Jakupi, ker so na volanu in voznikovem sedežu našli kri z njenim DNK. Pri tem je treba omeniti, da je izvedenec medicinske stroke Peter Kadiš na obravnavi vztrajal pri tem, da je oškodovanka glede na vrsto poškodb sedela na sovoznikovem sedežu, zanjo so bile usodne poškodbe glave, prišlo je do zloma lobanjskega dna. Dejstvo, da so sledovi njene krvi na volanu in voznikovem sedežu, pa je pripisal temu, da je dekle po trku premetavalo po vozilu.
Danes je pričal sopotnik v vozilu Dejan Grbić. Sodnica je najprej prebrala njegovo izjavo iz preiskave, nato pa je odgovarjal še na dodatna vprašanja. V preiskavi je med drugim povedal, da bil pred nesrečo sam v Bosni in Hecegovini in da je poklical svojo dobro prijateljico Lindito Jakupi, ali bi prišla k njemu na obisk. Jakupijeva se je v Bosno pripeljala skupaj s Timom Korpnikom. Trojica je bila najprej pri Grbiću doma, nato pa se je šla zvečer ven zabavati. Vsi so popili nekaj alkohola, Grbić je zato predlagal, da bi prespali v hotelu, a je obdolženi rekel, da lahko spijo kar v njegovem avtu, saj je dovolj velik. Grbić je še izpovedal, da se je počutil zelo opit in se je zato ulegel na zadnje sedeže in takoj zaspal.

Dvomi, da bi obtoženi svoj BMW dal iz rok

Zbudil se je šele v bolnišnici. Kako se je zgodila nesreča, je izvedel kasneje v Sloveniji od prijateljev, pa še ti so mu povedali, kar so sami vedeli oziroma prebrali od drugih oziroma v medijih. Z obdolženim Korpnikom se je prvič videl šele dve leti po nesreči, ko mu je ta tudi sam rekel, da se ničesar ne spominja. Priča ne verjame, da bi Lindita vozila Timov avto, ker še ni imela vozniškega izpita, pa tudi sicer je imel občutek, da je Korpnik kar pazil na svoj BMW.
Sodnica je nato prebirala listine iz spisa. Pri tem velja izpostaviti podatke o analizi alkohola pri vseh treh potnikih v vozilu. Pokazala je, da je imel Korpnik v organizmu 2,06 promila alkohola, pokojna 2,61 promila, Grbić pa bistveno manj od njiju, in sicer 0,79 promila.
Tragična prometna nesreča se je zgodila na magistralni cesti Prnjavor-Klašnice v naselju Hrvaćani v Bosni in Hercegovini. Spomnimo, da se je trojica mladih Celjanov tedaj v nočnih urah vračala v Slovenijo, peljali so se v avtomobilu BMW X5. Trčenje v betonski prepust okoli enih zjutraj je bilo tako silovito, da se je vozilo prevrnilo in obstalo na strehi, nakar je še zagorelo. Razlog nesreče naj bi bila prevelika hitrost avtomobila, ki ga je, sodeč po napisanem v obtožnici, vozil Tim Korpnik.
Sojenje se bo nadaljevalo 1. oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta