Sojenje za tragično nesrečo: Po videokonferenci zaslišali gasilce iz Bosne

Gordana Possnig
26.02.2021 10:02
Na celjskem sodišču se sojenje Celjanu Timu Korpniku, ki je avgusta 2015 v Bosni in Hercegovini povzročil tragično prometno nesrečo, bliža sodnemu epilogu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjan Tim Korpnik je obtožen tragične prometne nesreče pred petimi leti v Bosni in Hercegovini. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Pet let in pol je minilo od hude prometne nesreče v Bosni in Hercegovini, ko je sredi noči v vozilu, v katerem so bili trije mladi Celjani, umrla komaj 20-letna Lindita Jakupi. Povzročitve tragične nesreče 21. avgusta 2015 je obtožen Celjan Tim Korpnik, ki jo je sam odnesel s hudimi opeklini. Ob njiju je bil v vozilu še en sopotnik, Dejan Grbić, sedel je na zadnjih sedežih, bil je huje poškodovan. Iz vozila, ki se je po silovitem trku prevrnilo na streho in zagorelo, se je izvlekel sam. Korpnika obtožnica bremeni nevarne vožnje v cestnem prometu.

Ker je bilo sojenje med prvim valom koronaepidemije prekinjeno za več kot tri mesece, se je moralo formalno začeti znova. Obdolženi Korpnik se zagovarja, da se same nesreče ne spomni, ker je pred njo spal. Njegov odvetnik Luka Divjak pa skuša vseskozi dokazati, da je vozila Lindita Jakupi, ker so na volanu in voznikovem sedežu našli kri z njenim DNK. Izvedenec medicinske stroke Peter Kadiš je na obravnavi med svojim zaslišanjem vztrajal pri tem, da je oškodovanka glede na vrsto poškodb sedela na sovoznikovem sedežu; zanjo je bila usodna poškodba glave, zlom lobanjskega dna. Dejstvo, da so bili sledovi njene krvi na volanu in voznikovem sedežu, pa je pripisal temu, da je dekle po trku premetavalo po vozilu, ker ni bilo pripeto z varnostnim pasom. Izvedenka za biološke sledi Irena Zupanič Pajnič pa je na zaslišanju minuli teden dejala, da so na volanu odkrili mešane biološke sledi štirih oseb. Komu pripada četrta sled, ni mogoče ugotoviti, ker so bili v vozilu v času nesreče trije potniki.

Tokrat so na zahtevo obrambe preko videokonference iz Prijedorja zaslišali tri tamkajšnje gasilce, Gorana Subotića, Milomirja Lepirja in Ljubišo Pezerja, ki so bili prvi na kraju tragične nesreče. Rdeča nit njihovih zaslišanj je bila povezana z načinom reševanja ponesrečencev in vprašanjem, kje so iz vozila izvlekli Korpnika in Jakupijevo. Poškodovanega Korpnika in Jakupijevo, ki je bila mrtva že ob njihovem prihodu na kraj nesreče, sta iz vozila izvlekla Subotić in Pezer. O Celjanki sta dejala, da je bilo njeno telo mlahavo, da je imela roke prekrižane na prsih, da je njeno truplo ležalo na hrbtu med voznikovim in sovoznikovim sedežem. Povedala sta še, da sta jo izvlekla iz vozila na sovoznikovem sedežu. Pred nesrečo pa, sodeč po položaju po trčenju, ni bila pripeta z varnostnim pasom. Gasilca še trdita, da sta obtoženca izvlekla iz zadnjega dela vozila, in sicer na desni strani.

Prometna nesreča se je zgodila na magistralni cesti Prnjavor-Klašnice v naselju Hrvaćani v Bosni in Hercegovini. Trojica mladih Celjanov se je tedaj v nočnih urah vračala v Slovenijo, peljala se je v avtomobilu BMW X5. Trčenje v betonski prepust okoli enih zjutraj je bilo tako silovito, da se je vozilo prevrnilo in obstalo na strehi, nakar je še zagorelo. Vzrok nesreče naj bi bila prevelika hitrost vožnje.

Sojenje se bo nadaljevalo 11. marca, ko je pričakovati tudi izrek sodbe. (gp)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta