Sojenje za tragično nesrečo: Sedemletna kolesarka umrla tik pred domom

Gordana Possnig Gordana Possnig
07.09.2022 07:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Ograjšek, Matjaž Kapitler in Darko Esih (od leve) se ne čutijo krive za dekličino smrt.
Gordana Possnig

Dobrih sedem let po tragični smrti tedaj komaj sedemletne deklice, ki je v prometni nesreči na cesti med Vojnikom in Šmartnim v Rožni dolini v občini Celje umrla 5. julija 2015, se je na celjskem sodišču pričelo sojenje Matjažu Kapitlerju, Marku Ograjšku in Darku Esihu, ki jim tožilstvo očita opustitev nadzorstva v cestnem prometu. Vsi so zaposleni v podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) Celje. Kapitler je bil v času nesreče vodja vzdrževanja v podjetju, Esih vodja obrata, Ograjšek pa preglednik v podjetju.

Prvošolka se je je usodnega dne skupaj z očetom in starejšo sestro s kolesom peljala proti svojemu domu v Brezovi. Pri vožnji navzdol je zapeljala v večjo neoznačeno udarno jamo na neurejeni bankini. Pri tem je izgubila ravnotežje in padla. Po padcu je vstala, a se takoj zatem zgrudila. Reševalci so bili na kraju nesreče v desetih minutah in jo odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer pa njenega življenja zaradi hudih notranjih poškodb niso mogli rešiti. Usodne so bile poškodbe trebuha, s tem delom telesa se je namreč deklica nabodla na krmilo kolesa.

Na vprašanja ne želijo odgovarjati

Obtoženi so krivdo zanikali že na predobravnavnem naroku, ta teden, ko se je zanje pričelo sojenje, pa so v sodni spis vložili svoje pisne zagovore, medtem ko na vprašanja niso hoteli odgovarjati.

Zagovori obtoženih so si zelo podobni. Nesrečo vsi obžalujejo, vendar se ne čutijo krivi zanjo. Tragedija se je zgodila zaradi spleta nesrečnih okoliščin, so povedali obtoženi in opisali vsak svojo vlogo pri pregledovanju in opravilu cest in cestnih odsekov, kar podjetje opravlja že dolga leta: delo v podjetju pri pregledovanju in popravilu cest in cestnih odsekov, ki ga njihovo podjetje opravlja že dolga leta. Na sodišču so pojasnjevali, koliko površin cest morajo v celjski občini, Vojniku in Štorah pregledati vsakodnevno in se odločiti o sanaciji poškodb.

Prvo polovico leta 2015, predvsem v maju in juniju, so zaznamovala številna neurja in precejšnjo škodo povzročila tudi na lokalnih cestah. Obtoženi so razložili, da so že v prvi polovici leta porabili več kot polovico sredstev, ki so bila v proračunu planirana za popravilo cest. Opozorili so, da bankina, na katero je s kolesom zapeljala nesrečna deklica, spada v drugo kategorijo pri popravilu cest in da ni bilo razloga, da je otrok takrat sploh zapeljal s ceste na bankino.

V zagovoru so izpostavili tudi dejstvo, da zaradi tragične nesreče v podjetju Vo-Ka ni bil uveden nikakršen disciplinski postopek zoper njih.

Vozila je za sestro in pred očetom

Nato je na prostor za priče stopil oče pokojne deklice Damjan Hriberšek. Slika o nesreči se mu še danes vrti pred očmi, je uvodoma povedal užaloščeni oče. Tisto nedeljo je s hčerkama odšel na obisk k staršem v Grobelno pri Šentjurju, kakšnih 20 kilometrov stran od njihovega doma. Na poti do tja je bilo vse v najlepšem redu, ko so kolesarili nazaj, pa se je sedemletnica smrtno ponesrečila kakšnih 500 metrov pred domom.

"Prva se je peljala starejša hči, za njo mlajša, zadnji sem bil jaz. Na poti proti Brezovi nas je prehitel moder avto in naredil velik lok okoli nas. Mlajša hči je po tem, ko nas je avtomobil že prehitel, zapeljala levo na bankino in se po njej peljala še kakšnih deset metrov. Hotel sem jo prijeti, da bi jo vrnil nazaj na cesto, a je nisem ujel. Poskušala je sama zapeljati nazaj na cesto, a je s sprednjim kolesom zapeljala v udarno jamo, kolo se je prevrnilo, ona pa je padla nanj," se najhujšega dne v svojem življenju spominja dekličin oče. Povedal je še, da je bilo otrokovo kolo brezhibno, zaščitne gumice na ročkah krmila pa so se poškodovale ob padcu.

Preden je sodnica sklenila njegovo pričanje, je preverila, kako bi ravnal v primeru, če bi tožilstvo umaknilo obtožnico zoper trojico na zatožni klopi. Vprašala ga je, ali bi v tem primeru kazenski pregon nadaljeval sam, v vlogi zasebnega tožilca. Damjan Hriberšek je temu vprašanju odkimal in rekel, da sam ne bi nadaljeval pregona, saj mu hčere nihče ne more vrniti v življenje.

Za pričo so zaslišali tudi Davida Zupanca, voznika modrega avta, ki je prehitel družino na kolesih. Povedal je, da usodnega padca majhne kolesarke ni videl. Malo za tem, ko je družino prehitel, se je ustavil pri gostilni. Takrat je opazil Hriberška, ki je deklico nesel proti dovozu. Tudi sam meni, da nesreča ni bila nikogaršnja napaka, pač pa nesrečno naključje. Na vprašanje, ali se spomni, da bi se v tistem času kdorkoli v vasi pritoževal, da je cesta slabo vzdrževana, je odgovoril, da se tega ne spominja.

Sojenje se nadaljuje konec meseca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta