Sojenje za tragično nesrečo v BiH: Namesto na sodišču tokrat na smučišču

Gordana Possnig Gordana Possnig
23.01.2022 16:58

Sojenje Timu Korpniku zaradi povzročitve tragične prometne nesreče avgusta 2015 v Bosni in Hercegovini je znova minilo brez obdolženca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Celjan Tim Korpnik je obtožen povzročitve tragične prometne nesreče pred skoraj sedmimi leti v Bosni in Hercegovini.

Gordana Possnig

Šestindvajsetletni Celjan Tim Korpnik še vedno ni dočakal odločitve celjskega sodišča, ali je kriv za tragično prometno nesrečo, ki se je pripetila 21. avgusta 2015 v Bosni in Hercegovini, ko je umrla 20-letna Celjanka Lindita Jakupi. Tragedija se je zgodila na magistralni cesti Prnjavor-Klašnice v naselju Hrvaćani. V vozilu BMW X5 so sedeli trije. Posledice nesreče zaradi prehitre vožnje, ko se je avto v nočnih urah zaletel v betonski zid, nato pa se obrnil na streho in zagorel, so bile hude. Jakupijeva je umrla, Korpnik in še en sopotnik Dejan Grbić sta jo odnesla s hujšimi poškodbami. Korpnikov odvetnik Luka Divjak skuša ves čas sojenja dokazati, da v usodnem trenutku za volanom ni sedel njegov klient, ampak umrla 20-letnica. Ta pa tedaj, kot je pokazal sodni postopek, še ni imela vozniškega izpita, bila je tudi vinjena.

Dolgotrajno sojenje s številnimi preklici pa zaznamuje tudi odsotnost obdolženca z večine obravnav. Večinoma so razlog njegove domnevne službene obveznosti v Avstriji. Tokrat ni prišel na sojenje, ker dela na smučišču v St. Antonu v Avstriji. In če bi se vrnil v Slovenijo na obravnavo, se ne bi mogel vrniti nazaj na delo v Avstrijo, ker za našo severno sosedo ne izpolnjuje PCT-pogoja. Ni bil še namreč trikrat cepljen. Po trditvah njegovega odvetnika pa se tretjič ne more cepiti, ker je od drugega cepljenja minilo premalo časa. Njegova stalna odsotnost ob tem seveda že načenja potrpljenje sodnice Alenke Jazbinšek Žgank, ki brez njegove prisotnosti ne more zaključiti sojenja.

Zaslišali so izvedenko

Vseeno je sodnica kljub obdolženčevi odsotnosti (to je štela za neupravičeno) tokrat opravila obravnavo in zaslišala izvedenko forenzično-kriminalistične stroke Ireno Zupanič Pajnič. Ta je na sodišču podala svoje mnenje o tem, kaj si misli o mnenju svojega bosanskega kolega iz Banjaluke, prav tako izvedenca dr. Zorana Obradovića. Slednji je s svojim mnenjem, kdo je v času nesreče sedel za volanom, krivde razbremenil obdolženca. Vendar pa je pričanje slovenske izvedenke pokazalo, da je Obradović pri svojem delu uporabljal drugačne metode kot Zupanič Pajničeva niti ni upošteval vseh okoliščin nesreče.

"Kolega Obradovič pri svojem delu ni uporabil prave metode. Ni bil opozorjen na vse okoliščine nesreče - trčenje, vžig, prevrnitev. Ob tem v roke ni dobil niti volana iz vozila, temveč samo sledi. Šlo je za mešane biološke sledi tako obdolženca kot oškodovanke. Ni bil opozorjen na vse okoliščine nesreče, posledično tudi ni mogel upoštevati vseh razmerij, opravil ni niti hemoglobinskega testa," je povzela svoje mnenje izvedenka Zupanič Pajničeva. Bosanski izvedenec namreč z makroskopskim ogledom sledi krvi na volanu ni opazil, nakar jih z mikroskopsko metodo niti ni iskal.

Sodnica je zato kot nepotrebno označila njegovo neposredno zaslišanje na sodišču. Da bi ga zaslišali preko videokonference iz BiH, kot je predlagal Korpnikov odvetnik, pa bi trajalo vsaj šest mesecev, zato bi to spet po nepotrebnem zavleklo sojenje. Takšno odločitev pa je sodnica sprejela zato, ker je pri izvedencih navada, da vztrajajo pri svojih stališčih. Zato bi bilo vsako soočenje po mnenju sodnice nesmiselno in bi zgolj podaljšalo kazenski postopek.

Obdolženi se ne odziva na sodno pošto

Korpniku so domov že večkrat tudi pošiljali dosedanje izvajanje dokazov na sodišču in ga prosili, da se opredeli do njih. A se ni odzval. Ker na slovenskem stalnem naslovu, kjer živi z očetom (ta je odšel na daljše zdravljenje), še nekaj časa ne bo nikogar, so zaplet rešili tako, da mu bo sodišče vse pisanje izročilo preko Divjakove odvetniške pisarne, Korpnik pa mora z verodostojnim podpisom potrdili, da se sodba lahko izteče brez njegove navzočnosti.

Sodnica je naslednjo obravnavo razpisala za 11. marec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta