Sojenje za trojni umor: Žrtvam hladnokrvno prerezal vrat

Damijana Žišt Damijana Žišt
16.03.2021 16:11
Peter Gaspeti je lani umoril svoje dedka, babico in strica; motiv zločina ni znan, obtoženi pa se ne zagovarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Gaspetija ni bilo na sodišče, hoče, da sojenje poteka brez njega.
Robert BALEN

"Peter, Peter, zakaj si to naredil? A nisi na nikogar pomislil? Lahko po vsem tem sploh mirno spiš? " je na zaslišanju pred ljubljansko preiskovalno sodnico lani povedala Marija Gaspeti, mama 25-letnega Petra Gaspetija, obtoženega trojnega umora, njeno izjavo pa so zdaj prebrali na ljubljanskem sodišču. Potem ko obtoženi na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za hladnokrvni umor svojih sorodnikov, se je namreč začelo sojenje. Obtoženega sicer ni bilo, saj so včeraj pred sojenjem iz ljubljanskega pripora sporočili, da leži na postelji le v spodnjicah in da noče na sodišče. Njegov odvetnik Anže Mlinar pa je v ponedeljek obvestil sodišče, da obtoženi želi, da sojenje poteka v njegovi nenavzočnosti. Sodni senat, predsednica je sodnica Marjeta Dvornik, je nato sklenil, da se prva obravnava opravi brez njega, "na naslednjo, ko bodo zaslišani izvedenci, pa bo obtoženi moral priti, četudi ga bodo prisilno privedli," je bila jasna sodnica. Zato je sodišče zaslišalo le njegova očeta in brata ter tri policiste, sodnica pa je še prebrala izpoved njegove mame iz sodne preiskave, saj Marije Gaspeti zaradi bolezni na sojenju ne bodo znova zaslišali.

Sorodniki se ga niso bali

​Pred izpovedjo prič je tožilka Maša Podlipnik predstavila obtožnico. Gaspeti je 13. junija lani dopoldan na domačiji starih staršev z večjim mesarskim nožem na grozovit in zahrbten način umoril 74-letnega dedka Cirila Gaspetija, 81-letno babico Martino Gaspeti ter njunega invalidnega sina in svojega strica, 51-letnega Zvonka Gaspetija. V obtožnici piše, da je strica z nožem napadel na kavču, kjer je ležal. Ko pa je stric skušal zbežati, se mu je približal od zadaj in mu prerezal vrat. Nato je šel v kuhinjo, kjer je dedek sedel na stolu, in mu prerezal vrat, potem pa šel do babice v sobo, kjer je ležala v postelji, in ji prav tako prerezal vrat, na stegno pa ji je z nožem vrezal mrežo. Obtoženega se umorjeni niso bali, saj so ga poznali od njegovega rojstva, s starši ter bratom in sestro je nekaj let živel z njimi pod isto streho, potem pa so se odselili v svojo hišo nedaleč stran. V sodni preiskavi obtoženi ni govoril, bil je povsem neodziven, zato je preiskovalna sodnica sklenila, da se brani z molkom. Ker ga  ni bilo na sojenje, je sodni senat prav tako sklepal, da ne bo podal svojega zagovora, sicer pa ga lahko poda do konca sojenja.

Navajen, da dobi vse, kar hoče

​Prvi je na prostor za priče stopil obtoženčev oče Aleš Gaspeti. Povedal je, da je imel sin stara starša in strica zelo rad in da je bil skoraj vsak dan pri njih. "Ne vem, kaj ga je privedlo do tega, da je storil, kar je storil. Oče, ki sicer ima veliko pokojnino, je zadnje mesece večkrat potarnal, da mu več ne more dajati denarja, pogosto se je Peter z njim, mojima mamo in bratom kregal. Peter je bil navajen, da če mu midva z ženo nisva dala denarja ali mu česa kupila, je to dobil od mojih staršev. Tako je bilo že od malega, bil je prvi vnuk in zelo razvajen, a to ni bilo prav, na to sva z ženo velikokrat opozarjala moje starše. Zato smo se pred leti odselili v svojo hišo. Peter, ki ni bil nikoli nasilen, se je zadnje leto zelo spremenil, ko je oddal diplomsko nalogo in bi jo moral le še malo popraviti, tega ni storil. Začel se je več zadrževati doma, se zapirati vase, moj oče pa mu je dajal denar, verjetno tudi za travo, ki jo je kadil, čeprav smo bili doma zelo proti njej," je povedal obtoženčev oče. Podobno je povedal obtoženčev brat Matej. Dejal je, da se je Peter zelo spremenil, čeprav je od dedka vedno dobil, kar je hotel. Po dejanju, ki je vse zelo močno prizadelo, pa je Petra vprašal, zakaj je to storil. Odgovoril mu je le: "Skrenil sem s ceste."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.