Sojenje za uboj: Obtožena zatrjuje, da se je partner sam nabodel na nož

Sijan Pretnar
17.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Filipčič očitkov o uboju partnerja ne priznava.
Damijana ŽIŠT

Na koprskem okrožnem sodišču se je pred petčlanskim kazenskim senatom nadaljevalo sojenje 40-letni Postojnčanki Barbari Filipčič. Tožilstvo ji očita, da je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zagrešila kaznivo dejanje uboja. Pred štirimi leti, v noči na 8. februar, je z nožem, ki je imel 19,5-centimetrsko rezilo, zabodla v prsni koš partnerja Ilijo Zvijeraca, ki je nato pred vrati podkletenega stanovanja bloka v Ulici II. prekomorske brigade 2 umrl.

Barbara Filipčič je na začetku sojenja pripovedovala o razmerju z Zvijeracem, ki je bil do nje pogosto nasilen. Nasilje se je še stopnjevalo, ko je izgubil službo. Pogosto je bil pijan, nadziral jo je, ko je bila v službi, prepirala sta se tudi zaradi njegovega ljubosumja. Zaradi nasilja ga je policiji prijavila v letu 2014, ko je dobil prepoved približevanja. Upala je, da se bo spremenil, kot ji je obljubil, a se to ni zgodilo. Povedala je, da jo je davil tudi štiri mesece pred usodnim večerom.

Grozil naj bi ji, da jo bo ubil, jo davil in tresel

Tudi 7. februarja 2019 zvečer je bil pijan. Ko je prišla domov, ji je grozil, da jo bo ubil, zato je odšla na sprehod. Ko se je kasneje vrnila, je upala, da je zaspal. A je bil še buden. Med pomivanjem posode jo je udaril, nato pa jo je začel daviti in tresti. "Kričal je: ubil te bom, ubil te bom; če te ne bom imel jaz, te ne bo imel nihče," je dejala med svojim zagovorom obtožena. Med davljenjem je z rokami za hrbtom iskala nekaj, da bi se ubranila. Dodala je, da je nato nož nastavila med oba. Stala sta blizu, on pa naj bi se nanjo naslanjal. V preiskavi je zanikala, da bi z nožem zamahnila proti partnerju. Nož naj bi le držala pred seboj. Na sodišču je pokazala, da naj bi nož držala v obeh rokah pred trebuhom.

Uboj: Zabodla ga je naravnost v srce

Podrobnosti o dogajanju v tisti noči se na sodišču ni spomnila. Povedala je, da je Zvijerac za tem odšel še v sobo po blazino, nato je zapustil stanovanje, ona pa je zaklenila vrata. Da je umrl, naj bi izvedela, ko so naslednje dopoldne na njena vrata potrkali reševalci, ki so jih poklicali sosedje.

Zabodla ga je v srce

Da je njenemu zagovoru o tem, kako je Zvijerac utrpel usodno rano, težko verjeti, je v sredo na sodišču dejal izvedenec medicinske stroke Martin Mervic. Trditev, da se je Zvijerac sam nabodel na nož, po njegovih besedah "meji na nemogoče". Potrdil je, da je Zvijerac umrl zaradi vbodne rane v prsni koš in srce oziroma zaradi izkrvavitve. Rešila ga ne bi niti pravočasna zdravniška pomoč, saj je umrl v nekaj minutah. Rana je imela dva vbodna kanala, drugi je nastal z delnim izvlekom, ponovni vbod pa je bil pod drugim kotom. To pomeni, da noža storilec ni popolnoma izvlekel iz rane, je dodal izvedenec.

Za vbodno rano je potrebna dovolj velika sila, da bi rezilo prodrlo skozi oblačila ter skozi kožo in druge strukture. Izvedenec je še povedal, da je imela vbodna rana oster kot od zgoraj navzdol. Če bi se res nekdo sam nabodel, bi pričakovali bolj pravokoten kot, je še odgovoril na vprašanja, ali je možno, da bi se Zvijerac sam nabodel na nož. "Nemogoče je, da bi poškodba nastala tako, kot je opisala obtožena," je povedal.

Odvetniku Ivanu Ravbarju, ki zagovarja Postojnčanko, je izvedenec na vprašanje, kako bi na rano lahko vplivalo oškodovančevo gibanje naprej in nazaj, odgovoril, da je možno, da bi bila rana zaradi gibanja v takem primeru lahko globlja. Glede morebitnih obrambnih ran na truplu pokojnega pa je povedal, da je lahko z dogajanjem tistega večera povezana le rana na levem palcu, ki je bila še sveža.

Pokojni je imel v krvi skoraj dva promila alkohola

Odvetnika je zanimalo, ali je alkohol vplival na oškodovančevo dojemanje bolečin in njegovo ravnanje. Zvijerac je imel - kot so ugotovili pri analizi vzorcev - v krvi 1,95 promila alkohola, kar pomeni, da je bil pod močnim vplivom alkohola. Izvedenec Mervic je potrdil, da lahko alkohol vpliva tudi na zaznavanje bolečin, sicer pa na ljudi različno vpliva, odvisno od tega, koliko so navajeni piti.

Na zadnji obravnavi so med drugim zaslišali nekaj sosedov iz bloka v Ulici II. prekomorske brigade. Pričal je sosed, ki mu je gospa iz bloka povedala, da nekdo leži pred vrati podkletenega stanovanja. Oblekel se je in šel preverit. "Dotaknil sem se ga, videl sem, da je hladen," je povedal. Takrat sploh ni vedel, kdo je bil tisti človek. Ena od sosed je opažala, da sta bili tako obtožena kot njena hčerka v stiski. Ko sta bili z Zvijeracem, sta se tudi drugače obnašali, bili sta bolj zadržani. Po njenih besedah je bil odnos med partnerjema "grozen".

"Meni se zdi, da je bil vedno pijan. Vedno je imel pivo v roki," je povedala druga soseda. Zvijerac je bil precej zadržan, ni ji niti odzdravljal. Videla je, da je kdaj prespal v avtu pred blokom. Čeprav je živela v pritličju, ni nikoli slišala nobenih zvokov iz podkletenega stanovanja, v katerem je z Barbaro Filipčič živel Zvijerac. Sojenje se nadaljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta