Sojenje za umor: Zaslišal stok in zagledal Slavca

Z zaslišanjem prič se je na ljubljanskem sodišču nadaljevalo sojenje zaradi umora Stanislava Knafla sredi lanskega marca. Še vedno brez četrtega obtoženca Marjana Brajdiča, ki ga je v priporu zadela možganska kap

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hudo poškodovanega moškega so našli v gozdu.
Luka Cjuha/dnevnik

Sojenje zaradi umora Stanislava Knafla marca lani se je tudi včeraj nadaljevalo v odsotnosti Marjana Brajdiča, potem ko je 25-letnika 10. marca v priporu zadela možganska kap. "Še vedno je hospitaliziran, danes bodo odločali o morebitnem odpustu," je najnovejše informacije o obtoženčevem stanju povzela sodnica Maja Povhe. Kazenski postopek zoper njega je začasno izločen, ga pa kljub temu spremlja njegov zagovornik Igor Grošelj. In seveda drugi trije obtoženi (z zagovorniki), brata Mihael in Marjan Grm ter njun bratranec Marko Belcl.

Tožilka Petra Vugrinec četverici očita, da so 18. marca lani popoldne prišli do Knaflovega prebivališča, barake v gozdu pri Zgornjih Duplicah pri Grosupljem, z namenom, da bi ga okradli. A med brskanjem po njegovih rečeh naj bi jih bil 77-letnik zalotil, zato so ga pretepli. Preden so ga zelo hudo poškodovanega zapustili, so mu še zvezali roke in noge. Šele naslednji dan malo čez poldne ga je našel prijatelj Stanislav F. Ko so prihiteli reševalci, je sicer še dihal. A ne več dolgo.

Ko je nesrečneža našel, je še dihal

Stanislavu F. je dva dni prej Knafel potožil, da se mu je pokvaril motor. Zato je poklical moškega, ki mu ga je ponavadi popravljal, in se zmenil, da mu ga bo Knafel pripeljal. Stanislav F. je 19. marca Knaflu telefoniral, da bi mu to povedal, a se ni javil. Zato se je zapeljal do njega. "Slavc, Slavc!" ga je klical, ko je prišel do kontejnerja v gozdu. Nič ni bilo slišati. Postavil je nogo na prvo stopnico kontejnerja in znova poklical. Vedel je, da je Knafel naglušen, in domneval, da naokoli nabira les za kurjavo. Takrat je zaslišal stokanje. "A a a a," se je slišalo. Nato je pri prikolici zagledal Knafla. Z zvezanimi rokami in nogami, bil je čisto negiben. "Okoli njegove glave je bilo polno krvi. Prijel sem ga za roko in malo stresel ter poklical: 'Slavc, Slavc.' Takrat je še dihal," je opisoval. Nič ni vprašal nesrečneža, kaj se je zgodilo. Prav tako ga ni nič premikal, saj se je bal, da bi naredil še več škode. Stekel je stran in poklical policijo, ki jo je počakal pri svojem avtu, parkiranem ob cesti kakih 450 metrov stran. "Bil sem v groznem šoku," je izjavil.

Banki ni zaupal

Ker naj bi bil motiv morilcev koristoljubje, so ga izprašali tudi na to temo. Kot je pričal, je Knafel prejemal socialno pomoč, ob neki priložnosti mu je omenil, da 380 evrov. Kar se vrednejših predmetov tiče, pa ve le za kolesa in manjši motor. Je pa slišal govorice, da naj bi imel pri sebi večjo količino denarja, a o tem ne ve nič. O tem so spraševali tudi drugega Knaflovega prijatelja Franca O. Tudi on je omenil socialno pomoč, nekaj manjšo od 400 evrov. Ta denar naj bi bil nosil pri sebi, v torbici okoli pasu. V njej naj bi bil imel denarnico, vozniško dovoljenje in vse, kar je potreboval. Po besedah priče je s seboj nosil po 500 in vse do tisoč evrov. Ko je kupil skuter, stal je 1350 evrov, je plačal z gotovino iz te torbice. Franc O. mu je predlagal, da bi polovico prihrankov hranil pri njem ali pa denar nesel na banko, vendar Knafel banki menda ni zaupal. Denar je sicer porabil za kolesa, motor in hrano zase in mačke, ki jih je imel pred smrtjo deset.

Nikoli mu ni rekel, da bi bil s kom v kakem sporu. Je pa, ko so mu ukradli kolo, krivil »cigane«. In tudi ko je v njegov dom nekdo vlomil, je izjavil, da so mu "cigani" prebrskali stvari in nič odnesli. "Bil je izrazito nekonfliktna oseba," pa je o Knaflovem značaju in morebitnih sporih povedal Stanislav F.

Med sojenjem je bil že večkrat govor o tem, da naj bi bil eden od policistov, ki so prvi prišli na kraj tragedije, najprej fotografiral zvezano žrtev in šele nato reševalcem dovolil, da ji pomagajo. Glede tega je včeraj vodja gasilske intervencije Luka Potokar razložil, da so Knaflu dali prvo pomoč (prerezali so mu oblačila in dali infuzijo), medtem ko so čakali, da gasilci prinesejo klešče za žico, s katero je bil zvezan. Med čakanjem je policija fotografirala žrtev in okolico. Ko so klešče prinesli, pa so Knafla nekoliko premaknili na bok, da je policist fotografiral žico in da so jo nato s kleščami prerezali. Nato so začeli oživljanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta