Sojenje zaradi zavarovalniške goljufije: Roka bi lahko bila odrezana tudi po nesreči

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.05.2020 18:47

Na nadaljevanju sojenja četverici obtoženih je sodišče zaslišalo policista in sodna izvedenca, ki sta s pričanjem nekoliko omajala trditve iz obtožnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožena Julija Adlešič trdi, da si je roko odrezala po nesreči, tožiltvo pa, da si jo je odrezala namerno, da bi dobila visoko odškodnino.
Robert BALEN

Poškodovane roke nisem videl, zato sem svoje izvedensko mnenje napisal na osnovi podatkov v sodnem spisu. Lahko rečem, da je šlo za težjo telesno poškodbo. Kako je nastala poškodba, ne vem, lahko sklepam le po tem, kar je povedal izvedenec, ki se je ukvarjal z motorno žago, s katero je bila povzročena poškodba. Res je, da je bil rez tik nad zapestjem leve roke povsem gladek, kar je precej neobičajno za nesreče z motorno žago, vendar dopuščam možnost, da bi lahko bila tudi nesreča," je danes na nadaljevanju sojenja v tako imenovani zadevi Zavarovalniška goljufija, kjer si je 21-letna Julija Adlešič odrezala levo roko nad zapestjem z namenom pridobitve visoke odškodnine, kot trdi tožilstvo, povedal sodni izvedenec medicinske stroke Jože Balažic.

Zavarovalnice odškodnine niso izplačale

Na današnjem sojenju obtoženi Juliji Adlešič, njenemu fantu, 29-letnemu Sebastienu Abramovu (prej Sebastjan Colarič) ter njegovim staršem, 58-letni Tinki Huskić Colarič in njenemu nekdanjemu možu, 65-letnemu Gorazdu Colariču, je sodišče zaslišalo priče, sodna izvedenca strojne in medicinske stroke, Igorja Šmajdeka in Jožeta Balažica ter policista s postaje prometne policije Ljubljana.
Obtožnico proti četverici zastopa tožilec Sedin Kičin. Iz nje izhaja, da si je Julija Adlešič roko odrezala 4. januarja lani na Velikem Osolniku pri Velikih Laščah, kjer stanuje Gorazd Colarič s svojo partnerico Silvo. Po dogodku je Colarič poklical na številko 112 in povedal, da si je Julija po nesreči odrezala roko. V bolnišnici so ji roko po zelo zahtevni operaciji prišli nazaj, policisti pa so kmalu ugotovili, da ima Adlešičeva dolgove in da je nezgodno zavarovana za visoko odškodnino. Ko je bila Adlešičeva odpuščena iz bolnišnice, naj bi bila roko tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla, ona pa bi prejela najmanj okoli 1,3 milijona evrov odškodnine. Roka ji ni odmrla, zavarovalnice pa tudi niso izplačale odškodnine, ker jih je policija obvestila, da ni šlo za nesrečo. Adlešičeva trdi, da je med tem, ko je rezala drva, nanjo skočil pes, zato si je po nesreči odrezala roko. Tako trdita tudi Abramov in Huskić Colaričeva. Gorazd Colarič pa je policistom in v sodni preiskavi povedal, da se ni zgodila nesreča, temveč da sta Julija in Sebastien to načrtovala, da bi Julija prejela visoko odškodnino. Na glavni obravnavi je svojo izjavo preklical in povedal, da jo je podal pod prisilo policistov, ki naj bi mu bili grozili, da če tako ne priča, bodo sina zaprli za 30 let.

Ozebline na roki bi lahko bile tudi posledica nizkih zunanjih temperatur

Svoje izvedensko mnenje je najprej podal izvedenec Igor Šmajdek. V pisnem mnenju je opisal, kako deluje žaga, s katero si je Adlešičeva odrezala roko, in kako naj bi bila nastala poškodba. V mnenju je med drugim napisal, da je morala Julija najprej levo roko pomoliti pod žago, nato pa z desno roko aktivirati žago, da ji je ta odrezala roko. Danes pa med drugim ni mogel odgovoriti na vprašanja obrambe, ali je bila žaga pritrjena na mizo ali ne, ko je Adlešičeva žagala na njej, in kako bi to vplivalo na poškodbo, če bi nanjo res skočil velik nemški ovčar, ter pod kakšnim kotom si je odrezala roko. Zato je na koncu dejal, da se nesreče pri takšnih žagah lahko dogajajo. Izvedenec Balažic je odgovarjal tudi na vprašanja obrambe in tožilstva, kako je nastala druga poškodba na odrezani roki Adlešičeve, saj so se ji nekaj dni po odpustu iz bolnišnice na roki pojavili mehurji. Tožilstvo domneva, da zato, ker je roko tiščala v zamrzovalnik. Na vprašanje njenega odvetnika Borisa Grobelnika, ali bi bilo mogoče, da je Adlešičeva ozebline prstov leve roke dobila zato, ker je januarja lani po odpustu iz bolnice nekajkrat šla peš na kontrolo v bolnico iz Fužin v zelo hudem mrazu, hodila je približno pol ure v eno smer, je izvedenec odgovoril, da je to mogoče. "Poškodovana roka, čeprav prišita nazaj, ni bila v takšnem stanju kot zdrava roka in je bila veliko bolj podvržena mrazu, kot bi bila sicer. Zato bi mehurji na roki lahko nastali tudi zaradi tega," je dodal Balažic. Priča policist pa je povedal, da sta s kolegom po nesreči, ko se je Adlešičeva že peljala v bolnišnico, odšla po odrezano roko na kraj dogodka. Roka je bila na neki škarpi, med potjo v bolnico pa sta v bližnji slaščičarni dobila še led, ki sta ga dala k odrezani roki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta