Športni park Stožice: Ljubljanski župan znova na zatožni klopi

Damijana Žišt Damijana Žišt
07.12.2021 18:20

Na predobravnavnem naroku zaradi spornega nakupa centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice leta 2010 ljubljanski župan Zoran Janković in soobtoženi niso priznali krivde

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zoran Janković in njegov zagovornik odvetnik Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin od tožilstva pričakujeta umik obtožnice v zadevi, kjer na zatožni klopi poleg Jankovića sedita tudi njegova sinova Damjan in Jure. Foto: Damijana ŽIŠT

Damijana ŽIŠT

Ne, krivde nikakor ne priznam, je danes pred sodnico Mojco Kocjančič na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki se je znašel na sodišču še skupaj s petimi obtoženimi. Specializirano državno tožilstvo je v začetku julija 2019 vložilo obtožnico zoper Jankovića in soobtožene zaradi spornega nakupa centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice leta 2010. Poleg Jankovića je tožilstvo obtožnico vložilo tudi proti županovemu sinu in nekdanjemu direktorju podjetja KLM Naložbe Damjanu Jankoviću, nekdanjima direktorjema družbe Grep Zlatku Sraki in Urošu Ogrinu, nekdanjemu direktorju Energetike Ljubljana Hrvoju Draškoviću in Boštjanu Stamejčiču iz družbe Baza Dante.

Sporni nakup centralne hladilne strojnice v Stožicah

Današnjega predobravnavnega naroka so se skupaj s svojimi odvetniki udeležili Zoran Janković, Drašković, Sraka in Ogrin. Slednji trije prav tako niso priznali krivde. Na sodišče pa ni bilo Damjana Jankovića in Boštjana Stamejčiča, saj sta prek svojih zagovornikov vložila ugovor na obtožnico in je sodišče zato smatralo, da ne priznavata krivde. Tožilka Blanka Žgajnar obtožnice ni predstavila, kljub temu pa so znani glavni očitki tožilstva. Jankoviću se očita, da je nekdanjega direktorja Energetike Draškovića nagovoril, naj od Grepa za dobre tri milijone evrov odkupi prostor za hladilno strojnico v Stožicah, ki ga je občinsko podjetje Energetika Ljubljana 2010 kupilo od graditelja Stožic Grepa in bi ga Energetika tako ali tako dobila v upravljanje. Del kupnine, ki jo je Energetika Ljubljana plačala Grepu z nakazili prek družb Baza Dante in KLM Naložbe, naj bi bil pristal na Jankovićevem osebnem računu. Na sumljive transakcije med družbami Grep, Baza Dante in KLM Naložbe je pri nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank leta 2012 opozorila tudi komisija za preprečevanje korupcije. Zoran Janković je v preteklosti denarne zneske, ki jih je dobival od KLM Naložb, pojasnil kot vračilo dolga.

Zmeda s tožilskimi dokazi v sodnem spisu

Na današnjem naroku so odvetniki Emil Zakonjšek, Janez Koščak in Boris Grobelnik, ki zastopajo Draškovića, Zorana Jankovića in Ogrina, izločali po njihovem nezakonito pridobljene dokaze. "Dokazi, ki jih je v sodni spis vložilo tožilstvo, so nepopolni, neurejeni, težko se je znajti med njimi, nekaterih, ki so na seznamu dokazov tožilstva, pa sploh ni v sodnem spisu. Zato prosim sodišče, naj tožilstvu naloži, da naj sporoči, kaj dokazuje z določenim dokazom, ki ga navaja v sodnem spisu," je dejal odvetnik Zakonjšek. Odvetnik Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin je bil prav tako kritičen do dokazov tožilstva v tej zadevi. "Iz ene hišne preiskave je tožilstvo vložilo kar pet kazenskih ovadb in so dokazi v vseh teh postopkih, kar je že zame, ki svojega klienta zastopam v vseh teh zadevah, zelo nepregledno, kaj šele za druge odvetnike. Tožilstvo in sodišče sem večkrat prosil, da bi združili vse zadeve, a sem bil pri tem neuspešen. V tej zadevi predlagam izločitev vseh dokazov, povezanih z odredbo preiskovalnega sodnika iz leta 2012, ker je po mojem nezakonita, saj ni prestala pravne presoje, kot bi jo morala. Obramba meni, da je preiskovalni sodnik (Andrej Baraga, op. a.), ko je od tožilstva prejel zahtevo za hišne preiskave, v odredbah za hišne preiskave dobesedno skopiral vse iz tožilske zahteve. Če bi hotel prebrati tožilsko zahtevo, ki je bila na tristo straneh, in potem napisati še odredbe za osem hišnih preiskav, bi za to porabil deset dni. On pa je za to porabil le en dan," je dejal Koščak.

Domnevno sporna gradnja športnega parka Stožice je povzročila kar nekaj ovadb. Foto: Robert BALEN

Robert Balen

Sojenje tudi v zadevi Stožice

Zoper Zorana Jankovića na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka tudi sojenje zaradi očitkov tožilstva o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega središča v Stožicah. Tožilstvo Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču pa obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju. Vsi očitke tožilstva zanikajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta