Štajersko navezo s Kavaškim klanom izpustili na prostost

30.08.2021 06:00
V procesu zoper vpletene v mamilarsko verigo, ki jih je policija aretirala aprila 2019, obravnave odpadajo zaradi nesreče, ki so jo doživeli pravosodni policisti med prevozom prvoobtoženega na sojenje v Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tuji varnostni organi so združbi že leta 2018 zasegli ogromne količine droge. Foto: POLICIJA
Policija

Sklepna kriminalistična akcija zoper slovenski del mednarodne narko hobotnice, v kateri je pod taktirko mariborske policijske uprave aprila 2019 sodelovalo 180 policistov, kriminalistov in pripadnikov specialne enote, je dve leti in štiri mesece kasneje še brez sodnega epiloga, od obtoženih pa ni več nikogar v priporu. Ker bo septembra od vložitve obtožnice minilo dve leti, je mariborsko sodišče iz pripora izpustilo tudi trojico, ki ji tožilstvo pripisuje vodilne vloge v kriminalni združbi. Boštjana Gašperja iz Slovenskih Konjic so iz pripora izpustili že junija, Mariborčana Vojka Planinca in Boruta Breznika pa ta mesec. Kdaj je pričakovati konec sojenja, je težko napovedati, saj je v preteklosti nekaj obravnav odpadlo tudi zaradi nesreče, ki jo je doživel prvoobtoženi Gašper. Ponesrečil se je skupaj s pravosodnimi policisti, ko so ga peljali na sojenje. Takrat so morali obravnavo preložiti, kasneje pa še dve, saj je Gašper, ko je bil že na prostosti, sodišču sporočil, da zaradi poškodb ob nesreči ni sposoben za sedenje na zatožni klopi. Za vprašanje o tem, ali obtoženi lahko sodeluje v procesu, je predsednik senata Danilo Obersnel zdaj angažiral izvedenca medicinske stroke in naslednjo obravnavo razpisal za 8. september.

Šest let zapora in šest milijonov evrov

Obtožnico proti združbi je spisal Jože Levašič iz specializiranega državnega tožilstva, znan po izjemno strogih predlogih kazni. Spomnimo, da je lani obtoženemu Gašperju na predobravnavnem naroku ponudil, da bi v zameno za priznanje zanj predlagal "samo" 12 let zapora, Planincu in Brezniku pa sedem let zapora. Trojica je krivdo zanikala in na sojenju poskušala rušiti dokaze, vendar za zdaj nič ne kaže na to, da bi bil tožilec pripravljen pri prvotnem predlogu kazni kaj popustiti. Navsezadnje ima v rokah več močnih adutov. Poleg izsledkov prikritih ukrepov, ki jih je policija izvajala zoper obtožene, je zgovorno tudi priznanje njihovega pajdaša, gostilničarja Jožeta Lundra, ki je kokain na veliko prodajal v znanem gostišču Gurmanček. Da je sodeloval z obtoženimi in bil tudi sam do grla vpleten v mamilarski posel, je Lunder priznal že lani, ko ga je sodišče obsodilo na štiri leta in tri mesece zapora. Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, izhaja, da je bil štajerski del združbe povezan celo z zloglasnim črnogorskim kartelom Kavaški klan, saj se je Lunder o tem hvalil tajnim policijskim delavcem, ki so pod krinko kriminalcev nabavljali drogo pri njem. Z Lundrom, Planincem, Gašperjem in Breznikom so v mamilarskem poslu domnevno sodelovali tudi Anica Brezovnik, Tomaž Prelog in Doroteja Mergeduš, ki se že dolgo branijo s prostosti in na sodišču vztrajajo, da niso krivi.

Zamarkova - Lenart - gostilna Gurmanček (foto: Sašo Bizjak)
Sašo Bizjak

Obtoženi so bili člani mednarodne kriminalne združbe, ki so ji tuji varnostni organi že leta 2018 zasegli ogromne količine droge, največ kokaina. Prvi se je v policijsko past februarja 2018 ujel Sašo Tuksar iz Slovenske Bistrice. Aretirali so ga v Barceloni, ko je v svojem avtomobilu prevažal skoraj 185 kilogramov kokaina, s čimer bi združba ob prodaji na veliko zaslužila okoli sedem milijonov evrov. Tuksar dejanja ni zanikal. Špansko sodišče ga je pol leta po aretaciji obsodilo na šest let in en dan zapora. Kazen se mu bo iztekla februarja 2024, a ga takrat skoraj zagotovo ne bo na prostost. Obsojen je bil namreč tudi na šest milijonov evrov kazni, tega denarja pa najbrž nima, zato mu ga bodo pretvorili v dodatna leta zapora.

Pričakovali 15 kilogramov kokaina, zasegli 300 gramov

Dva meseca po Tuksarjevi aretaciji so v Madridu preiskovalci posneli tudi Mergeduševo in Preloga, ki sta nekemu Špancu predala skoraj 28 kilogramov kokaina. Svojega državljana so Španci prijeli, naša dva pa zaradi interesa preiskave pustili preprodajati naprej, kar se je že čez dva meseca izkazalo za dobro policijsko taktiko, saj so Mergeduševo dva meseca kasneje opazili z njenim šefom Vojkom Planincem v Köbenhavnu, kjer sta Črnogorcema Darku Ercegu in Božu Garoviću predala dva kilograma heroina. Črnogorca so na Danskem prijeli in obsodili na sedem let zapora, Mariborčanoma pa so varnostni organi tajno sledili še naprej.

Sicer so mariborski preiskovalci na nekatere člane štajerskega dela kriminalne združbe postali pozorni, še preden so se vključili v mednarodno operacijo. Konec januarja 2018 je v Slovenski Bistrici zaradi prevelikega odmerka kokaina umrl Boštjan Z., pri katerem so našli okoli 70 gramov kokaina. Kriminalisti so takrat prišli do podatkov, da je odvisnik od drog mamila preprodajal za Boštjana Gašperja. Stekla je preiskava, v katero so vključili policista pod krinko, ki sta opravila več navideznih nakupov kokaina, skupaj tri kilograme in pol. Preprodaja se je odvijala v znani piceriji Gurmanček, drogo je tajnima policijskima delavcema prodajal najemnik lokala Jože Lunder. V sredini marca 2019 se je z njima dogovoril za prodajo 15 kilogramov kokaina. Posel bi se moral odviti čez en mesec, 17. aprila, ko je policija tudi izpeljala zaključno akcijo, vendar 15-kilogramskega kokainskega dokaza, na katerega je v zasedi čakalo 180 kriminalistov in policistov, niso zasegli. Kriminalna združba je namreč ugotovila, da so preiskovalci med njih infiltrirali tajna delavca, zato primopredaje ni bilo. Velikega paketa kokaina policisti niso našli niti med hišnimi preiskavami, izpeljali so jih enajst, a našli le 300 gramov kokaina in 160 tisoč evrov gotovine, za katero specializirano tožilstvo na sojenju zdaj dokazuje, da izvira iz kriminalnega dejanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta