Stari znanec policije se je pokesal za svoje početje, sodnik pa njegovega priznanja ni sprejel v celoti

Damijana Žišt Damijana Žišt
17.09.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Mekindo bivanje za rešetkami očitno ne spametuje, saj vedno znova zaide na neprava pota.
Luka CJUHA/Dnevnik

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je včeraj sedel obtoženi Simon Mekinda, stari znanec policije in sodišč. Iz zapora na Dobu je prišel konec novembra 2019, po prestani kazni zaradi povzročitve prometne nesreče in pobega s kraja, kar se je zgodilo leta 2013. Bivanje za rešetkami ga očitno ni spametovalo, saj se je ponovno zatekel k drogam. Omamljen je maja letos sedel v avtomobil, povzročil še eno prometno nesrečo in tudi tokrat pobegnil. Tožilstvo mu poleg kaznivega dejanja nevarne vožnje očita še kaznivo dejanje na škodo njegove partnerice Andreje S. R., do katere je bil nasilen in ji omogočil tudi uživanje prepovedanih drog.

Dekletu zlomil nos

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku pred pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Davidom Špernjakom se je Mekinda izrekel za krivega treh kaznivih dejanj: nevarne vožnje v cestnem prometu, zapustitve poškodovanca v prometni nesreči in nasilništva, ni pa priznal kaznivega dejanja omogočanje uživanja prepovedanih drog. Tožilstvo mu očita, da je 30. aprila letos dekletu Andreji S. R. dvakrat v telo vbrizgal heroin, kasneje pa naj bi se bil nad njo še fizično znesel in jo lažje telesno poškodoval. V enem primeru naj bi bil z njo tudi grdo ravnal, jo žalil, da je kurba in prasica, ter ji očital, da ga je prevarala. Tedaj naj bi jo tudi v kopalnici s pestjo tako močno udaril v nos, da je z glavo udarila v ogledalo, pri čemer je utrpela zlom nosu in odrgnino na desni strani čela. Tožilstvo še trdi, da je obtoženi 5. maja letos zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo skozi železniški podvoz na Zadobrovški cesti v Ljubljani s passatom trčil v zadnji del hyundai toucsona, ki ga je vozil Slavko Č. Vozil je pod vplivom prepovedanih drog, po trku pa je izstopil iz avtomobila in pobegnil, ne da bi oškodovancu, ki se je lažje poškodoval, nudil pomoč.

Obtoženi je očitana dejanja, z izjemo kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog, priznal. Še preden se je sodnik odločil, ali bo njegovo priznanje sprejel, je obtoženemu postavil nekaj vprašanj glede nasilništva. Mekinda je pojasnil, da ima še vedno težave z drogo in da se pravzaprav ne spomni, kaj se je dogajalo v zvezi s tem. "Spominjam se le, da je brizgala kri. Pod vplivom kokaina sem nepredvidljiv, zaradi uživanja drog imam razne paranoje. Če v obtožnici piše, da se je to zgodilo, je že bilo tako," je očitke o nasilništvu odkritosrčno priznal obtoženi, sodnik pa priznanja v tem delu ni sprejel. Ocenil je namreč, da se mora to razčistiti na sojenju, je pa sodnik sprejel priznanje Mekinde, ki se je nanašalo na očitek o nevarni vožnji in zapustitvi poškodovanca v prometni nesreči.

Obtoženčev zagovornik Saša Ravnik je sodišču predlagal, da naj se na glavni obravnavi opravi soočenje med njegovim klientom in Andrejo S. R. in da se postavi sodnega izvedenca, ki bi ocenil, ali je bil Mekinda v času storitve dejanja na škodo Andreje S. R. prišteven.

V zvezi s priznanjem krivde za dejanja, ki jih je sodišče sprejelo, je tožilec Iztok Stražar predlagal, da naj sodišče Mekindi za nevarno vožnjo izrekel kazen leto zapora, za zapustitev poškodovanca pa sedem mesecev zapora in stransko kazen prepoved vožnje B-kategorije. Sodišče mu bo kazen izreklo po končanem celotnem sodnem postopku.

Do smrti je zbil motorista

Obtoženi Mekinda je bil že obsojen zaradi povzročitve prometne nesreče in zapustitve poškodovanega. 29. novembra 2019 je prišel iz zapora, kjer je prestajal sedem let in deset mesecev zaporne kazni, saj je bil 2014 spoznan za krivega kaznivega dejanja nevarne vožnje in zapustitve poškodovanca brez pomoči. Iz zapora so ga zaradi lepega vedenja spustili predčasno, saj mu je komisija za pogojni odpust pravosodnega ministrstva dovolila predčasno oditi iz zapora.

Njegova kazen se je v celoti iztekla 9. maja 2021. Mekinda je bil obsojen, ker je 8. julija 2013 s fordom focusom zapeljal s stranske ulice Trbeže na Šmartinsko v Ljubljani ter zaprl pot 52-letnemu motoristu Simonu K., ki je trčil v avtomobil in za posledicami nesreče umrl. Mekinda, v avtomobilu je bilo tudi njegovo dekle, je s kraja nesreče pobegnil. Na bencinskem servisu sta z dekletom kupila ponjavo in z njo pokrila poškodovani avto, da bi prekrila sledi. Mekinda je bil v času nesreče pod vplivom metadona, v organizmu je imel tudi druge prepovedane substance. Poleg tega je vozil brez vozniškega dovoljenja, saj so mu ga zaradi prometnih prekrškov odvzeli že leta 2008. Na sodišču je trdil, da je motorist pridrvel z zelo visoko hitrostjo, v podkrepitev svojih besed pa prinesel strokovno mnenje Janeza Perčiča, češ da je brzel s 96 kilometri na uro. A je na koncu obveljal izračun sodnega izvedenca dr. Janeza Kopača, da je motorist vozil 60 kilometrov na uro, torej (le) 10 kilometrov na uro prehitro. Kopač je sicer ocenil, da četudi bi se motorist držal omejitve, nesreče ne bi mogel preprečiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta