Svetovalka za osebni in poslovni razvoj je goljufala in pristala v priporu

27.10.2021 19:00
Terapevtka in svetovalka za osebni in poslovni razvoj Martina Veseljko se zagovarja zaradi goljufije na škodo strank, ki naj bi ju bila ogoljufala za okoli 180 tisoč evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martina Veseljko je s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde, a ga sodišče ni sprejelo. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka GASAR/Dnevnik

Iz ženskega zapora na Igu so na ljubljansko okrožno sodišče danes pripeljali 50-letno Martino Veseljko iz Ljubljane. V priporu je zaradi očitanih dveh goljufij v višini 180.000 evrov. Osebna terapevtka in svetovalka za osebni in poslovni razvoj, ki na svoji spletni strani Svobodno življenje poudarja, da je diplomirala iz praktičnega življenja, da pomaga prepoznati vse modrosti in ključe za življenje v ravnovesju in izobilju na vseh področjih, v odnosih, partnerstvu, na poslovni poti in v zdravju, je očitano goljufijo septembra letos že priznala. V prisotnosti odvetnika Roka Petriča je namreč s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in se s tožilcem specializiranega tožilstva Boštjanom Valenčičem pogodila, da bo zanjo predlagal kazen v trajanju 20 mesecev zapora na odprtem oddelku zapora. A je sporazum padel v vodo, saj ga sodnik Bernard Tajnšek ni hotel sprejeti. Tako je ravnal zato, ker je tožilec med pogajanji spremenil obtožnico tako, da ji je po novem očital, da je protipravno premoženjsko korist pridobila nekomu drugemu in ne sebi. Po sodnikovi oceni takšna sprememba obtožnice še pred glavno obravnavo ni dopustna. Zato je sporazum zavrnil in se izločil iz postopka. Zagovornik in tožilec sta ugovarjala, da sodnikova razlaga zakona ni pravilna, a pritožba zoper to ni bila mogoča.

 

Zatrjuje, da manjkajo dokumenti

​Kazenski spis zoper Veseljkovo je nato prevzela sodnica Maja Povhe in obtoženo na predobravnavni narok povabila danes. O napačni razlagi zakona glede spremenjene obtožnice sodnika Tajnška je odvetnik Petrič skušal prepričati tudi sodnico Povhetovo, a je zavzela enako stališče kot njen kolega Tajnšek in zato pojasnila, da se ne bo ukvarjala s podpisanim sporazumom, saj se strinja z razlogi, ki so k zavrnitvi sporazuma vodili njenega predhodnika. Napovedala je, da se bo Veseljkovi sojenje začelo 10. novembra. Obtožena, ki je od februarja letos v priporu, je prosila sodišče, naj se ji omogoči vpogled v vso dokumentacijo, zaseženo v hišni preiskavi, ki je po njenem mnenju verjetno ostala na policiji ali tožilstvu, "saj v sodnem spisu ni niti enega dokumenta iz hišne preiskave, bi pa govorili meni v korist". Želi si vpogledati tudi v zasežena mobilni telefon in računalnik, kjer naj bi bili prav tako podatki njej v korist. Njen odvetnik pa je še predlagal, da naj sodišče v postopku zasliši priče Štefana Kuhelja, Boštjana Novaka in Saša Ignjatovića, nekoč znanega tekmovalca v namiznem tenisu, ki naj bi bil živel v Dominikanski republiki. Sodišče bo o vseh dokazih odločilo naknadno.

Razložila svojo vlogo v goljufiji

Preden je pristala v priporu, se je Veseljkova ukvarjala z vodenjem meditacije, numeroloških tečajev, tako imenovanih energetskih življenjskih treningov in podobnim. Tožilstvo ji očita, da je leta 2019 ogoljufala dve svoji stranki oziroma udeleženki tečajev, ki sta ji kot učiteljici zelo zaupali. Natvezila jima je, da zbira denarna sredstva, ki jih bo vložila v zakonit in donosen posel, v katerem bosta veliko zaslužili. Ko ji je prva stranka v več obrokih izročila skupno 50.000 evrov, je del vsote izročila nekdanjemu tekmovalcu v namiznem tenisu Ignjatoviću in njegovemu prijatelju Boštjanu Novaku, del pa je šel za poplačilo upnikov, ki so na enak način vložili denar in so terjatve že zapadle. Od vsega vloženega denarja je obtožena stranki vrnila le dobrih 5300 evrov. Ista oškodovanka ji je izročila še 67.200 evrov, skupno torej 111.850. Po istem postopku je prinesla okoli še eno stranko, in sicer za 69.000 evrov.

Najprej se je Veseljkova tožilskih očitkov otepala, nato pa vendarle priznala in pojasnila svojo vlogo v goljufiji. Na podlagi njene izpovedi je tožilstvo tako še pred razpisanim predobravnavnim narokom spremenilo vsebino obtožnice. Sprva ji je očitalo, da je denar pospravila v svoj žep, po spremenjeni obtožnici pa, da je protipravno korist pridobila drugemu. Glavno vlogo v tej goljufiji naj bi bila imela Novak in Ignjatović, Veseljkova pa naj bi bila samo ena od več oseb, ki so zanju novačile naključne ljudi za vlaganje v biznis. O nekoč znanem igralcu namiznega tenisa Ignjatoviću se je pred leti precej pisalo v povezavi s Špelo Peternel in njeno nenavadno sekto Hepihepi, med drugim znano po seansah s pozitivno energijo. Peternelova in njen center za sprostitev in kvalitetno življenje sta bila obtožena goljufij in pranja denarja, vendar je med sojenjem leta 2016 tožilstvo od pregona odstopilo, tako da je bil postopek ustavljen in izdana zavrnilna sodba. Ignjatovića in njegovo ženo je v skrivnosti "višjih energetskih ravni" kot osebna učiteljica uvedla prav Peternelova, a so se kasneje njihove poti razšle.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta