Tragedija pri Gruškovju: Pešca sta stopila na avtocesto. Eden se je pravočasno ustavil, drugega je do smrti zbil tovornjak

Miha Raičevič
24.09.2021 17:00
Malo po poldnevu je pri mejnem prehodu Gruškovje 42-letni voznik tovornega vozila trčil v 58- pešca, ki je umrl na kraju nesreče. Kaj je šlo narobe?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ura je bila 12.13, ko se je na avtocesti, kakšnih 200 metrov pred mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje, zgodila tragična nesreča. V njej je umrl 58-letni pešec, sicer državljan Češke. Nesrečnega moškega je na avtocesti prevozilo vlečno vozilo s polpriklopnikom, s katerim je upravljal 42-letni državljan BiH. Kaj je šlo narobe, policisti še preiskujejo, a po neuradnih podatkih zaenkrat vse kaže na to, da je bil vzrok za nesrečo nepremišljenost in hitenje na toaleto.

Boštjan Koletnik z oddelka za cestno promet sektorja uniformirane policiji na mariborski policijski upravi je v izjavi za mediji pojasnil, da je do usodnega trčenja prišlo 200 metrov pred mejo, torej na mestu, kjer je levi del vozišča namenjen za osebne avtomobile in avtobuse, desni pa izključno za tovorna vozila. V trenutku, ko je po desnem vozišču pripeljal 42-letnik, sta iz desne strani na vozišče avtoceste stopila dva pešca. "Eden se je ustavil, drugi pa je nadaljeval prečkanje in stopil na vozišče pred tovorno vozilo. 42-letni voznik je s sprednjim delom trčil v 58-letnega pešca, ki ni nosil ustreznega odsevnega brezrokavnika, a bi ga na avtocesti moral. Pešec je na kraju umrl," je posledice hude prometne nesreče povzel Koletnik.

Vprašanje, s kakšno hitrostjo je vozil 42-letni šofer, je bilo danes še preuranjeno, saj policisti to še ocenjujejo. Po prvih ugotovitvah pa vse kaže na to, da je voznik tovornega vozila takoj po trčenju ustavil, kar dopušča sklepanje, da voznik ni bil prehiter. Policisti so ga preizkusili tudi z indikatorjem alkohola, ki je bil negativen, je poudaril Koletnik. 

O odgovornosti za nesrečo Koletnik danes še ni mogel podati nobene ugotovitve, ker policija še zbira obvestila. Neuradno pa vse kaže na to, da je bil za nesrečo odgovoren pešec sam. "Vse okoliščine prometne nesreče še preverjamo, prizadevamo si pridobiti tudi videoposnetek nadzornega sistema na mejnem prehodu, ki bi lahko še bolj jasno pokazal vso sliko dogajanja," je sklenil Koletnik. 
Letos je to na območju PU Maribor 17. smrtna žrtev prometnih nesreč. Lani je v istem času življenje v prometni nesreči na območju mariborske policijske uprave izgubilo 12. ljudi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta