Trgovina z drogo: Obramba se boji presenečenja sodišča

Damijana Žišt Damijana Žišt
15.12.2021 19:57

Na nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo bi moral sodni senat zaslišati pomembnega tajnega delavca policije, a se je ta opravičil. Odvetnik Anisa Ličine je zahteval izločitev senata, toda s tem ni uspel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Odvetnik Anisa Ličine je zahteval izločitev sodnega senata, a z zahtevo ni uspel.
Foto: Robert BALEN

Robert Balen

Na današnjem nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo, hudodelski združbi, ki jo po mnenju tožilstva vodi 39-letni Aleš Zupančič iz Komende, bi sodišče moralo zaslišati pomembnega tajnega delavca policije TD1a. A tajnega delavca na sodišče ni bilo, svojo odsotnost je opravičil. Je pa odvetnik Miloš Zarić, ki zastopa obtoženega Anisa Ličino, zahteval izločitev sodnega senata in predsednika senata, sodnika Srečka Škerbca, ker po njegovem obstaja dvom o nepristranskosti celotnega senata. Sodni senat je po posvetu predlog odvetnika zavrnil kot neutemeljen.

Priča je sedela v dvorani

Odvetnik Zarić je kot razloge za izločitev navedel: "V tej zadevi že od začetka zastopam svojega klienta Anisa Ličino, torej od hišnih preiskav, sodne preiskave, vložitve obtožnice, sojenja, in mi nikoli nismo predlagali zaslišanja njegove partnerke Elde B. Na sojenju 5. oktobra letos je bila kot javnost navzoča tudi Elda B., saj smo na vprašanje sodnika, ali bo partnerka mojega klienta predlagana kot priča, dejali, da je ne bomo predlagali. Zato je smela ostati v sodni dvorani. Čez nekaj časa pa je na njeno in moje veliko začudenje prejela vabilo na zaslišanje na sojenju v tej zadevi. Zato je moj kolega, odvetnik Jurij Strouhala, na obravnavi 14. decembra vprašal sodni senat, kdo in zakaj je predlagal zaslišanje Elde B. ter kaj naj bi priča sploh povedala. Odvetniku je predsednik senata pojasnil, da se je za zaslišanje priče odločil sodni senat po uradni dolžnosti. Kot razloge zaslišanja pa je navedel, da bo priča zaslišana zaradi očitkov iz obtožnice. Takšna obrazložitev pa ne zadosti kriterijem zatrjevanja dokazne podlage, ki bi obrambi omogočala obrambo in pripravo na obrambo," je dejal Zarić.

Želijo slišati, kaj ve o drogi in denarju

Po zakonu ima namreč obramba pravico vedeti, zakaj je sodišče predlagalo zaslišanje določene priče, torej kaj naj bi priča povedala, da se lahko obramba pripravi na njeno pričanje. "Nepristransko sodišče je v duhu poštenega postopka in omogočanja izvajanja obrambe dolžno to zagotavljati," je še povedal Zarić. "V obravnavanem primeru senat noče povedati, iz katerih razlogov želi zaslišati Eldo B., zato menim, da hoče sodišče obrambo presenetiti. Obramba razume, da ima sodišče pravico zaslišati pričo, vendar mora ob tem zagotavljati zakonitost kazenskega postopka. Tajnost razlogov za zaslišanje priče v celoti onemogoča obrambo in pripravo na zaslišanje omenjene priče ter pri obrambi vzbuja dvom o nepristranskosti sodnikov, zato zahtevamo njihovo izločitev," je še dodal odvetnik. Sodni senat se je po posvetu odločil, da ni razlogov za njihovo izločitev, sodnik Škerbec pa je pojasnil, da bo priča vprašana, ali morda kaj ve o kaznivem dejanju, ki se očita njenemu partnerju Ličini, o drogi in zaseženem denarju.

Tožilstvo Anisu Ličini pripisuje vlogo Zupančičevega kurirja, Ličina pa je eden od 14 obtoženih v tej zadevi, ki se jim sodi, devetnajst jih je krivdo že priznalo in so obsojeni. Z Zupančičem ga je tožilstvo povezalo, ker so ga policisti 3. decembra 2019 ustavili v Nemčiji, pri pregledu avtomobila pa so pri njem našli skoraj 90 tisoč evrov in jih zasegli. Denar, o katerem tožilka Tamara Gregorčič meni, da izvira iz trgovine z drogo, so mu nemški organi lani vrnili, ker je dokazal, da izvira iz družinskega podjetja, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta