Tri leta po aretaciji se sojenje vpletenim v trgovino z drogo še ni pričelo

11.09.2021 06:00
Vrhovno sodišče je sprejelo odločitev, da se sojenje združbi, ki so ji zaradi trgovine z mamili pričeli soditi na celjskem sodišču, zdaj seli na ptujsko sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljoša Pajsar, naj bi bil eden od glavnih članov preprodajalcev drog, tožilstvo mu je ponudilo pe zapora v primeru priznanja krivde (foto: Gordana Possnig)
Gordana Possnig

Vrhovno sodišče je opravilo delegacijo sojenja s celjskega sodišča na ptujsko v primeru sojenja članom združbe preprodajalcev drog, ki so jih aretirali konec maja 2018, na celjskem sodišču pa so jim začeli soditi februarja 2019. Gre za primer, pri katerem so se v 105 strani dolgi obtožnici, ki jo je spisala državna tožilka Maja Lajh, znašli Agron Beriša, Aljoša Pajsar, Gorazd Bukvič, Damjan Vornšek, Luka Benko, Luka Blažun, Agron Culjaj in Maja Kandorfer (slednja ni bila članica združbe). Osmerica je obtožena, da je od jeseni 2017 do konca maja 2018 s heroinom in kokainom oskrbovala vsaj 75 odvisnikov na Celjskem in v Mariboru. Krivdo sta od vpletenih priznala le Culjaj in Kandorferjeva, ki sta že pred začetkom sojenja s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde. Culjaj je bil zaradi preprodaje mamil obsojen na dve leti in deset mesecev zapora, Kandorferjeva pa na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let.

Zapleti so se kar vrstili

Sojenje na celjskem sodišču pa je imelo kar nekaj zapletov. V začetku so predobravnavni naroki potekali gladko, zataknilo pa se je pri Aljoši Pajsarju, ker je njegov odvetnik Blaž Bolcer vztrajal, da je bila hišna preiskava na njegovem domu, med katero so mu zasegli dober kilogram kokaina in 346 gramov heroina, nezakonita, saj so drogo našli v stanovanju hiše, kjer je živela obdolženčeva sestra. Stanovanje ima ločeni vhod, zato je odvetnik Bolcer problematiziral, da odredba za hišno preiskavo ni vključevala tega stanovanja. Naprej je sodnica na prvi stopnji menila, da je bila odredba sodišča za hišno preiskavo zakonita, a so višji sodniki odločitev razveljavili in zadevo vrnili v novo odločanje. Tam se je znova časovno zavleklo, ker je bila potrebna menjava sodnice. Sodnica Lidia Kralj, ki je najprej obravnavala primer, je morala spis predati, ker se je takrat kot okrajna sodnica, ki je bila za določeno obdobje razporejena na okrožno sodišče, vrnila nazaj na okrajno sodišče. Sodišče je spis dodelilo sodnici Mojci Turinek, ki je po dodatnem zaslišanju prič odločila, da dokaz o zaseženi drogi izloči, kar je kasneje potrdilo tudi višje sodišče. Ker se je seznanila z nezakonitim dokazom, se je morala Turinekova iz zadeve izločiti.

Novembra 2019, kmalu po tem, ko je dokaz o zaseženem kokainu in heroinu letel iz spisa, so višji sodniki obdolžence izpustili iz pripora, saj je bila dolžina prestanih dni v priporu nesorazmerna s čakanjem na začetek sojenja. S tem, ko obdolženci niso bili več v priporu, pričetek sojenja ni več veljal za prednostnega, zgodilo pa se je tudi to, da je Okrožnemu sodišču v Celju za ta proces zmanjkalo sodnikov. Prav vsi so se namreč v neki fazi postopka ukvarjali s tem primerom, zato ni bilo več sodnika, ki se ne bi bil ukvarjal s to zadevo. Zdaj je tako padla odločitev, da se proces preseli na drugo okrožno sodišče, in sicer na ptujsko.

Mesečno s preprodajo droge zaslužili 150 tisočakov

Spomnimo, da so kriminalisti po aretacijah ob koncu kriminalistične preiskave povedali, da je 39-letni Agron Beriša organiziral mrežo uličnih prekupčevalcev, v katero je bilo vključenih najmanj pet oseb, ki so na širšem območju Celja in Maribora oskrbovale odvisnike s heroinom in kokainom. Celjski organizator je mamila nabavljal pri 26-letnem Ljubljančanu, jih prevažal na območje Celja in jih v manjših količinah razdelil svojim prekupčevalcem, ki jim je dal tudi navodila o načinu nadaljnje preprodaje. Akterji kriminalne združbe so mesečno prodali najmanj kilogram kokaina in pol kilograma heroina. Pri tem so zaslužili okoli 150 tisoč evrov. Z drogo so oskrbovali najmanj 75 odvisnikov. V času preiskave, decembra 2018, je eden izmed odvisnikov zaradi predoziranja s kokainom, ki ga je nabavil pri osumljencih, tudi umrl.

Kdaj se bo sojenje začelo na ptujskem sodišču, ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta