Truplo je ležalo na kupu okrvavljenih drv, žrtev je imela globoke presekanine v zatilju

Gordana Possnig Gordana Possnig
04.10.2020 16:57

Na sojenju Andreju Vrščaju, obtoženemu umora, ki je v začetku februarja pretresel Slovenijo, je celjsko sodišče pokazalo nazorne fotografije posledic zločina, predvajalo je tudi klice sosed, ki so na številko 113 poklicale za pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Vrščaj je obtožen umora, grozi mu 30 let zapora.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se je s prikazom fotografij s kraja zločina in predvajanjem posnetih telefonskih klicev na številko 113 nadaljevalo sojenje 44-letnemu Polzeljanu Andreju Vrščaju, ki je obtožen umora maminega prijatelja Vinka Pekliča. Umor se je zgodil 1. februarja letos na vrtu pred stanovanjsko hišo v središču Polzele. Vrščaj se je sporekel z njim med spravljanjem drv, življenje pa mu je vzel s sekiro. Nazorne fotografije posledic umora nazorno kažejo, kako hudo je žrtvi s sekiro poškodoval glavo, prvi udarec je priletel zahrbtno, od zadaj, usoden pa je bil peti, s katerim mu je presekal hrbtenjačo. Zaradi umora obtoženemu Vrščaju grozi do 30 let zapora.

Senat je na obravnavi ugodil predlogu Vrščajevega zagovornika Ivana Levca, da obtoženega pregleda tudi izvedenec nevrolog. Odvetnik namreč meni, da bi lahko na Vrščajevo vedenje pomembno vplivala prometna nesreča, ki jo je leta 1981 doživel še kot otrok, ko ga je na kolesu zbil avto. Hud pretres možganov naj bi bil po mnenju odvetnika lahko vplival na nadaljnje življenje obtoženca, ki je imel v preteklosti že hude psihične težave, mu povzročil travmo in ne nazadnje vplival na njegovo početje na dan umora. Njegovo čudno obnašanje pred dogodkom sta med pričanjem na sodišču opisala tudi njegova mama Neža Vrščaj in njegov prijatelj Edin Muratović.

Sodišče je v petek na velikem zaslonu v sodni dvorani pokazalo fotografije in posnetke z ogleda kraja umora. Truplo 69-letnega Pekliča je ležalo na kupu okrvavljenih drv, dobro so bile vidne globoke presekanine v zatilju in na vratu. V sodni dvorani so predvajali še posnetke telefonskih klicev sosed na interventno številko policije, ki sta že bili zaslišani kot priči. Tudi iz njunih pretresenih glasov se je dalo jasno razbrati, kako grozljivo je bilo dogajanje tistega dne. Šokirani ženski, ki sta policiji prijavili tragični dogodek, nista bili sposobni navesti točne registrske številke Vrščajevega vozila. Kar nekaj časa sta tudi potrebovali, da sta dežurnemu policistu povedali za barvo in znamko vozila obdolženca. Sta pa po telefonu znali opisati tudi, kaj se je tedaj zgodilo, kdo je bil storilec. Nista pa mogli vedeti, kam je po zločinu pobegnil. Šele kasneje, ko je policija že objavila tiralico, se je izkazalo, da se je odpeljal v Avstrijo in se tam predal. Avstrijski varnostni organi so poklicali slovenske kolege in jim osumljenca v večernih urah predali na mejnem prehodu.

Sodnica je nadaljevanje obravnave razpisala za 20. november, ko naj bi nevrolog že predstavil svoje ugotovitve glede morebitnih poškodb možganov in bolezenskih motenj. Neže Vrščaj ne bodo ponovno zaslišali, saj se bo o travmatični izkušnji s prometno nesrečo z njo v okviru preiskave pogovoril kar nevrolog. Po njegovem mnenju pa bo sodišče tudi odločilo, ali mora svoje mnenje dopolniti tudi psihiatrični izvedenec Bojan Zalar, ki je sicer ocenil, da je obdolženi dejanje storil v stanju zmanjšane prištevnosti, vendar ne bistveno zmanjšane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta