Umor in poskus umora: Psihiater ocenil, da obtoženi ni sposoben za sojenje

Gordana Possnig Gordana Possnig
16.12.2021 17:49

Na celjskem sodišču bi se moralo nadaljevati sojenje Gregorju Ducmanu, a je moralo sodišče zadevo preložiti zaradi slabega zdravstvenega stanja obdolženca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zavodski psihiater je ugotovil, da Gregor Ducman ni sposoben za obravnavo. 

Gordana Possnig

Pred velikim senatom celjskega okrožnega sodišča bi se moralo že tretji dan zapored nadaljevati sojenje Gregorju Ducmanu, ki ga obtožnica bremeni umora matere na grozovit in zahrbten način ter poskusa umora očeta sredi marca letos. A so se zadeve zapletle že pred začetkom sojenja. Odvetnica obdolženega Rosvita Gabrilo je sodnici pojasnila, da ji je njen klient pred obravnavo povedal, da se izredno slabo počuti in da ni sposoben spremljati obravnave. Zato je predlagala preložitev sojenja na drug datum, s tem pa tudi napovedanega zaslišanja psihiatričnih in psiholoških izvedencev ter njihovega soočenja. Izvedence bo namreč treba soočiti, saj si njihova mnenja nasprotujejo glede tega, ali je obdolženi kaznivo dejanje storil neprišteven ali pa je bila njegova sposobnost razumeti dejanje in se imeti v oblasti zmanjšana.

Senat je nato sprejel odločitev, da se začetek obravnave preloži, dokler obdolženca ne pregleda dežurni zavodski psihiater v celjskem priporu. Ta je po pregledu ocenil, da 37-letnik zaradi svojega zdravstvenega stanja dejansko ni sposoben spremljati tokratne obravnave. Ob tem pa je sodišču tudi predlagal, naj naslednje obravnave v omenjenem primeru trajajo krajši čas. Obe obravnavi v tem tednu - v torek in sredo - sta namreč trajali skoraj cel dan. Senat je na predlog obrambe in tožilstva nato sprejel predlog, da se pred neposrednim zaslišanjem izvedencev opravi še zagovor obdolženca, ob tem pa naj se neposredno zaslišijo še tri preostale priče, ki doslej še niso bile zaslišane. To bo sodišče opravilo na obravnavi 6. januarja prihodnje leto. Izvedence pa bo nato zaslišalo in soočilo na obravnavi, ki so jo razpisali za 27. januarja 2021.

Obdolženi Ducman je svojo mamo v noči na nedeljo, 14. marca letos, malo po 5. uri zjutraj napadel z kuhinjskim nožem, medtem ko je spala na kavču v dnevni sobi njihove stanovanjske hiše. Ženska je zaradi hudih krvavitev ob poškodbi umrla. Obdolženec je nato huje poškodoval še svojega očeta, ki je slišal ženine krike in ji prihitel na pomoč. A je očetu podivjanega mladeniča kljub več vbodnim ranam, ki mu jih je sin prizadejal, le uspelo obvladati, iz rok mu je uspel izpuliti tudi kuhinjski nož. Nato pa je bos zbežal k prvim sosedom, ki so poklicali policijo in reševalce.

Na dosedanjih dveh obravnavah je sodišče ob oškodovancih, možu in očetu ter sestri oziroma hčeri, zaslišalo še več sorodnikov obdolženca, sosede, ki so pomagali Ducmanu po sinovem napadu, in enega od dveh brezdomcev, s katerimi je obdolženec živel zadnje leto po tistem, ko se je v začetku lanskega leta vrnil iz Indije, kjer se je v komuni zdravil zaradi drog. Obdolženec je namreč že od mladih let užival mamila.

Gregor Ducman se od aretacije, policisti so ga prijeli po dogodku v gozdu v neposredni bližini stanovanjske hiše, nahaja v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti. Zaradi storjenega mu grozi vsaj 15 let življenja za rešetkami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta