Umor Janka Jamnika: Novič sposoben za sojenje, a z omejitvami

Psihiatrični izvedenec je ocenil, da dr. Milko Novič lahko sodeluje na sojenju trikrat tedensko. Vendar ne po ves delovni dan, kakor so do zdaj večinoma potekale obravnave zaradi domnevnega umora direktorja Kemijskega inštituta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodni senat, ki mu predseduje Sinja Božičnik, se bori z zastaranjem primera.
Matjaž Rušt/dnevnik

Na sicer zelo intenzivnem sojenju dr. Milku Noviču, začelo se je 3. julija in je potekalo trikrat tedensko, so si na ljubljanskem okrožnem sodišču vzeli nekaj odmora. Z zaslišanjem prič bodo nadaljevali 19. avgusta. Tudi vnaprej bo še intenzivno, pa vendar bodo morali pri tem bolj paziti. Psihiatrični izvedenec dr. Miha Derganc je namreč ocenil, da je Novič sposoben spremljati obravnavo z omejitvami. Največ trikrat tedensko, vsakič dvakrat po dve uri z vmesnim najmanj polurnim odmorom, nam je povedal njegov zagovornik Žiga Podobnik.
Pisali smo že, da se Novič prve obravnave tretjega sojenja zaradi domnevnega umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika ni udeležil. Obramba je sodnici Sinji Božičnik predala zdravniško potrdilo osebne zdravnice, da obravnave ni sposoben spremljati. Prav tako tudi mnenje psihiatra, da obravnava za obtoženega pomeni hudo stresno situacijo, ob kateri mu upade koncentracija in se mu pojavljajo miselne blokade. Če bi že bil v prihodnje sposoben spremljati sojenje, je psihiater predlagal omejitev na dve, tri ure.

Časa je malo

Senat je takrat ocenil, da dokumenta ne potrjujeta Novičeve nesposobnosti spremljati obravnavo, in sojenje so začeli brez njega. Je pa sodišče odločilo, da za mnenje povpraša psihiatričnega izvedenca. Novič se je naslednjih obravnav sicer udeleževal, vendar le za kaki dve uri, potem pa so zaslišanja prič nadaljevali v nenavzočnosti. Zdaj je torej znano mnenje psihiatričnega izvedenca in njegovim napotkom se bodo prilagodili. Sodnica je Noviču tudi že predala prepise izjav v njegovi odsotnosti zaslišanih prič (na obravnavah pričevanja snemajo) in ga pozvala, ali ima kakšen komentar ali vprašanje. Če bi imel vprašanja, bi lahko pričo zaslišali še enkrat. Kot je znano, se sodišču mudi, ker bo kazenski pregon zoper Noviča proti koncu leta zastaral. Predvidoma v začetku decembra. Časa je torej zelo malo. Še posebno če se bo senat odločil za kakšnega novega izvedenca glede spornih sledi streljanja, ki so jih našli na Novičevih rokah in laseh ter jakni. Zagovarjal se je, da so na jakno prišle kako leto pred umorom, ko je večkrat streljal na strelišču. Ko je pred odvzemom sledi jakno ponovno oblekel, so prišle tudi na roke in lase.

Vztrajajo pri svojem

Z verjetnostjo, ki meji na gotovost, je takšna kontaminacija z delci streljanja praktično nemogoča, je to komentiral slovenski izvedenec balist Franc Sablič. Toda po drugi strani sta izvedenca Axel Manthei in dr. Edith Gebhart iz bavarskega deželnega kriminalističnega urada to možnost dopustila. Ko je vrhovno sodišče razveljavilo prvo sodbo, s katero je bil Novič zaradi umora obsojen na 25 let zapora, je menilo, da bi bilo na novem sojenju treba angažirati nova izvedenca balistične in kemijske stroke. Tega senat pod vodstvom Zvjezdana Radonjića ni storil, zato je zdaj, po razveljavitvi Radonjićeve oprostilne sodbe, to pričakovati od senata pod vodstvom Božičnikove. Še posebno ker izvedenci vztrajajo pri svojem. Vsaj za Sabliča in Mantheia, ki so ju že zaslišali, to velja, Gebhartovo pa nameravajo zaslišati avgusta.
Izdelava novega izvedenskega mnenja bi spet terjala čas. Če se bo sodišče zanjo odločilo, bo verjetno spet zaprosilo nemške strokovnjake, saj je prevod v ta jezik že narejen. Lahko bi bili to izvedenci iz zveznega kriminalističnega urada v Wiesbadnu. Že na prvem sojenju so se obrnili nanje, a so bili prezaposleni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta