Urban Purgar je v zaporu, izvedeli smo, zakaj ...

Miha Raičevič
21.09.2021 12:52
Eden vidnejših predstavnikov slovenskega skrajno desnega gibanja rumeni jopiči Urban Purgar je v zaporu. Včeraj popoldne se je moral zglasiti na prestajanju kazni na Povšetovi ulici v Ljubljani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Purgar je eden vidnejših predstanikov skrajnega gibanja rumeni jopiči. 
Janez Zalaznik

Izvedeli smo, da naj bi moral Urban Purgar v zapor za pet mesecev, domnevno zaradi nasilništva. Poleg tega naj bi bil obsojen še na sedemmesečno zaporno kazen, a ta sodba po naših informacijah še ni pravnomočna. 

Gre za bivšega predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ima status kulturne organizacije v javnem interesu. S položaja predsednika društva je odstopil 8. septembra, ko je Pravna mreža za varstvo demokracije sporočila, da je sprožila postopek za prepoved delovanja tega društva. Razlog so bile prav Purgarjeve izjave, s katerimi je spodbujal narodno, rasno in drugo neenakopravnost, omenjal je tudi Hitlerja. 

Že konec avgusta pa je aktiv delavk in delavcev v kulturi uprizoril performans, ki ga je poimenoval "svečana otvoritev razstave v javnem interesu". Kulturniki so poslopje ministrstva za kulturo, ki je omenjenemu društvu podelilo status kulturne organizacije v javnem interesu, polepili s plakati, na katerih so bile sporne Purgarjeve izjave. Pretekli teden sta o statusu na skupni seji razpravljala tudi parlamentarni odbor za kulturo ter parlamentarna komisija za peticije. Vabljen je bil tudi minister Vasko Simoniti, ki pa je že po slabi uri sejo zapustil, brez da bi se opredelil do predloga, po katerem bi poslanci pozvali ministrstvo, naj prekliče sklep o podelitvi statusa društva v javnem interesu.

Zaradi posredovanja policije na alternativni proslavi ob dnevu državnosti, ko so rumeni jopiči provocirali protivladne protestnike, je generalni direktor policije Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policije. Ta je namreč s protesta odstranila 13 pripadnikov rumenih jopičev, po končanem nadzoru pa so trije vodilni ljubljanski policisti dobili opozorila pred odpovedjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta