Pravna mreža za varstvo demokracije od tožilstva zahteva prepoved delovanja Purgarjevega društva

Miha Raičevič
03.09.2021 16:33
Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je že pred več kot 14 dnevi na vrhovno državno tožilstvo vložila prijavo, na podlagi katere zahteva sprožitev sodnega postopka za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga vodi Urban Purgar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V pravni mreži so namreč prepričani, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka prepovedi delovanja omenjenega društva. Trdijo, da iz javno objavljenih izjav Urbana Purgarja jasno izhaja, da je njegov interes spodbujanje narodne, rasne in druge enakopravnosti, kar je nemogoče ločiti od interesov samega društva.

Na svojem Twitter računu ima Purgar zapisano, da je predsednik omenjenega društva, v PMVD pa zato menijo, da njegovih izjav ni mogoče ločiti na zasebne in izjave, ki jih poda kot predsednik društva. Poudarjajo, da to izhaja tudi iz načina njegovega pisanja, saj da o društvu večkrat piše v prvi osebi ednine ali množine. 

V PMVD pravijo, da je namen vložene prijave onemogočiti razpihovanje rasnega, verskega in drugega sovraštva oziroma spodbujanja k narodni, verski ali drugi neenakopravnosti. "Zato se s prepovedjo delovanja takih društev uresničuje ustavno zagotovljena prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju," so dodali. 

V sporočilu za javnost so nanizali tudi nekaj izjav, ki jih je Purgar zapisal, s katerimi po mnenju PMVD Purgar spodbuja rasno, versko in drugo enakopravnost ter razpihuje sovraštvo ter s tem krši ustavo in zakon o društvih. 

Na koncu pa so še poudarili, da je Purgar tudi v preteklosti prek družbenih omrežjih "redno pošiljal žaljiva in grozilna sporočila aktivistom ter kulturnikom". Ob tem navajajo, da je spletni strani Spletno oko zagrozil s fotografijo, na kateri ima v roki pištolo, in da je objavil svojo fotografijo, kako salutira z iztegnjeno desnico. Poleg tega so objavili še nekaj njegovih zapisov na Instagramu: "Začel se je zadnji boj Slovencev z ostanki komunistične drhali za obstoj Slovenskega naroda.", "Golazen hoteli ste vojno, dobili ste jo.", "Treniram 11-krat tedensko z ekipo za ta končni obračun. Dost mamo degenerirane levičarske politike in njenih predstavnikov.".

PMVD zaključuje s pojasnilom, da so pravniki in odvetniki, ki so vključeni v mrežo, postopek sprožili, ker ocenjujejo, da je sodna presoja ustavnega in zakonitega delovanja omenjenega društva izjemnega pomena za obstoj demokratične in svobodne družbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta