Usodno smučanje po zaprti progi za teptalnikom na Rogli

Mojca Marot, Dnevnik
05.01.2020 20:15

Za smučarko, ki se je v petek spustila po progi Planja na Rogli za teptalnikom snega, se je smuka končala tragično. S hudimi poškodbami so jo prepeljali v celjsko bolnišnico, kjer je v večernih urah umrla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tragedija se je zgodila po 17. uri, ko je bila proga že zaprta. Fotografija je simbolična.
Unitur

V teh dneh, ko je smučarska sezona na vrhuncu, se nesreče dogajajo tudi na naših smučiščih, zato policisti vsak dan opozarjajo na previdnost in opremo, ki vsakemu smučarju zagotavlja čim večjo lastno varnost. Vsaj pri nas se večina nesreč konča s padci in manjšimi odrgninami, tako tragične in hkrati nenavadne, kot se je v petek pozno popoldan zgodila na Rogli, pa v tem delu Slovenije ne pomnijo. Zgodilo se je nekaj po 17. uri, ko je bila proga uradno že zaprta, zunaj pa trda tema.

Progo pripravljali za naslednji dan

"Petdesetletna smučarka, doma z mariborskega območja, je smučala po progi Planja v času, ko je bila proga zaradi urejanja s teptalniki snega zaprta. Po do zdaj zbranih podatkih je smučarka padla za teptalnikom snega, ki je vozil vzvratno, zato jo je najverjetneje prevozil. Hudo poškodovano so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer pa je v večernih urah istega dne poškodbam podlegla," je povedala Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave.
V podjetju Unitur nesrečo obžalujejo in poudarjajo, da si vseskozi prizadevajo, da bi vsem smučarjem zagotovili čim boljše pogoje za aktivno preživljanje prostega časa. "Pri nas tovrstne nesreče na zaprti smučarski progi še nismo imeli. Smučišče Rogla obratuje v skladu z obratovalnim dovoljenjem, pri čemer tudi dosledno upoštevamo zakon o varnosti na smučišču. Oba dokumenta natančno določata sistem urejenosti prog z vsemi varnostnimi blazinami, mrežami, trakovi ter označbami in signalizacijo kot tudi način zapiranja prog v času obratovanja smučišča in zunaj tega. Nesreča na progi Planja se je zgodila zunaj obratovalnega časa. Sama proga se ni tehnično zasneževala, temveč je teptalec opravljal redno vsakodnevno vzdrževanje proge po koncu obratovanja in pripravljal smučišče za naslednji dan," je pojasnila Tina Tinta Kovačič iz službe za odnose z javnostmi v podjetju Unitur.

Na sezono tisoč nesreč

Ker se tudi na Hrvaškem začne obdobje šolskih počitnic, ko se na Rogli še posebej poveča število hrvaških turistov, bosta slovenskim policistom tudi letos v pomoč dva hrvaška kolega, ki bosta pomagala zagotavljati varnost na smučiščih.
Kljub temu pa so nesreče na smučiščih pogoste. Kot je razvidno iz letnega poročila Inšpektorata RS za notranje zadeve so v smučarski sezoni 2017/18 prejeli zapisnike 948 nesreč, v katerih je bilo udeleženih 968 oseb. 903 udeleženci so se le lažje telesno poškodovali, 40 pa se jih je težje. 73 odstotkov ponesrečenih v lanski sezoni je bilo Slovencev, povečal pa se je delež ponesrečenih tujcev, med katerimi je bilo največ Hrvatov, Madžarov in Britancev. 82 odstotkov nesreč se je zgodilo med smučanjem, 16 pa med deskanjem. Štirje ljudje so doživeli nesrečo med sankanjem, trije med hojo po smučišču, dva pa pri vožnji z motornimi sanmi.
Prav tako podatki kažejo, da se največ nesreč zgodi po lastni krivdi, med vzroki pa so najpogosteje neustrezna hitrost, pomanjkljivo smučarsko znanje, utrujenost, neprimerna fizična pripravljenost ter neupoštevanje pravil o redu in varnosti ter tudi označb na smučišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta