V operaciji Europola pridržali 132 ljudi, v Sloveniji v okviru racije proti mafiji prijeli Italijana

STA, Gr.G.
03.05.2023 15:46

V sklopu aktivnosti je bilo vključenih skupno 20 kriminalistov Policijske uprave Nova Gorica in uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Skupno je v osmih državah sodelovalo 2770 policistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi nemška policija je aretirala več ljudi po državi. 
Reuters

Kriminalisti v Novi Gorici so danes prijeli državljana Italije, ki je bil po ugotovitvah tujih varnostnih organov vpet v kriminalno dejavnost na področju prepovedanih drog, so potrdili na policijski upravi Nova Gorica. Preiskava je sicer potekala v okviru obsežne operacije proti italijanski mafiji 'Ndrangheta v osmih evropskih državah.

Po zaslišanju pripor

V zgodnjih jutranjih urah so kriminalisti policijske uprave Nova Gorica in uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) na območju Nove Gorice na podlagi evropskega naloga prijeli 35-letnega državljana Italije ter opravili osebno in hišno preiskavo. O odvzemu prostosti tujemu državljanu je policija obvestila pristojne pravosodne organe. Italijanskega državljana so nato privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

Policisti v Nemčiji so zaplombirali vrata v kraju Siegen. 
Reuters

Italijanski državljan je bil po ugotovitvah tujih varnostnih organov vpet v kriminalno dejavnost s področja prepovedanih drog in drugih s tem povezanih kaznivih dejanj, ki jih je kriminalna združba izvrševala na mednarodni ravni, so potrdili na PU Nova Gorica. V sklopu teh aktivnosti je bilo vključenih skupno 20 kriminalistov PU Nova Gorica in uprave kriminalistične policije GPU. Slovenska policija pa je pri tem sodelovala tudi z italijanskimi varnostnimi organi.

Skupna operacija Europola

Omenjena preiskava je sicer potekala v okviru skupne operacije Europola, v kateri so poleg Slovenije sodelovale še Belgija, Nemčija, Italija, Francija, Portugalska, Španija in Romunija. Skupno so po navedbah Europola izvedli 150 preiskav, pridržali 132 ljudi, večino v Italiji, številne pa tudi v Nemčiji. V racijah je sodelovalo najmanj 2770 policistov.

'Ndrangheta, ki ima sedež v Kalabriji na jugu Italije, velja za eno največjih in najvplivnejših kriminalnih organizacij v Evropi. Danes pridržanim med drugim očitajo pranje denarja, izogibanja davkom, goljufije in tihotapljenje drog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta