V Srbiji razveljavili sodbo Kameniku zaradi preprodaje droge

Gordana Possnig
25.03.2021 20:30
Teden zatem, ko je v javnosti odjeknila novica, da je obtoženec štirikratnega umora v Tekačevem Kristijan Kamenik zaprt v Srbiji zaradi preprodaje droge, prihaja na dan novica, da je sodba razveljavljena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijan Kamenik je bil celjskemu sodišču zadnjič dosegljiv leta 2015. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Sodba srbskega sodišča, na katerem so razvpitega Konjičana Kristijana Kamenika leta 2016 na že tretjem sojenju obsodili ob njegovi odsotnosti na leto in devet mesecev zapora ter na deset let izgona iz države po prestani kazni, ker je leta 2004 v njihovo državo pretihotapil skoraj pol kilograma heroina iz Slovenije, je razveljavljena. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi Kamenikovega zagovornika Ivana Bajazita, ki je vztrajal, da Slovencu ne bi smeli soditi v njegovi nenavzočnosti. Kamenik je bil v Srbiji pred tem že dvakrat obsojen na zaporno kazen, a sta bili obe sodbi razveljavljeni. Ko so mu začeli za omenjeno zadevo soditi tretjič, pa je bil Konjičan na prestajanju osemletne zaporne kazni v Italiji, kjer so ga maja 2016 ujeli s 47 kilogrami kokaina v vozilu. Iz italijanskega zapora so ga pogojno izpustili nedavno. Očitno se je Konjičan iz Italije odpravil v Srbijo, tam pa so ga na podlagi tiralice aretirali na mejnem prehodu Batrovci in ga odpeljali v zapor v Sremsko Mitrovico.

Njegov odvetnik Ivan Bajazit se je pritožil zoper odločitev sodišča in s pritožbo uspel. "Drži, uspel sem s pritožbo za razveljavitev sodbe in ustavitev prestajanja kazni. Čakam sicer na pisni sklep o tem, prav tako moj klient. Upam, da ga bom dobil še danes. Nato ima tožilstvo tri dni časa za pritožbo. Mislim, da se ne bodo pritožili zoper takšno odločitev. Če se bodo moja predvidevanja uresničila, bo Kamenik v ponedeljek, ko mu tudi sicer poteče preostanek kazni (22 dni), izpuščen iz zapora. Ali bo ostal v Srbiji ali se bo morebiti vrnil v Slovenijo, pa ne vem. Čakava namreč na pravnomočno odločitev sodišča, ki jo pričakujeva v začetku prihodnjega tedna," je iz Srbije po telefonu za Večer povedal odvetnik Ivan Bajazit.

​Na celjskem sodišču ga čakata še dve sojenji

Kristijana Kamenika so aretirali v Srbiji aprila 2004, ker je iz Slovenije pretihotapil dobrega pol kilograma heroina. Najprej je bil obsojen na sedem let zapora, na ponovljenem procesu pa na dve leti in pol. Obe sodbi sta bili razveljavljeni. Preden pa bi se leta 2008 začelo tretje sojenje zoper njega, so Konjičana sredi marca 2006 prijeli v Opatiji na Hrvaškem, kjer je vodil tamkajšnjo združbo tihotapcev mamil. Hrvati so ga obsodili na osem let zapora in ga 22. maja 2015 predčasno izpustili in izgnali iz države.

Ali se bo Konjičan iz Srbije vrnil v Slovenijo, ni znano. Na celjskem sodišču, kjer ima odprti še dve kazenski zadevi, so nam pred dnevi pojasnili, da uradno niso bili obveščeni, da naj bi bil Kamenik pogojno izpuščen iz zapora v Italiji. "Nadaljnji postopki so odvisni od ravnanja in odločitev srbskih oziroma drugih tujih pristojnih organov. Ta trenutek še ni pogojev za razpis obravnav," pravijo na celjskem sodišču.

​Aretiran v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem in v Italiji

Kristijana Kamenika so prvič aretirali aprila 1997 zaradi sumov, povezanih z umori v Tekačevem 4. marca istega leta. Tedaj naj bi bil ustrelil 73-letnega Štefana Poharca in njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčerko Viktorijo. Ključni dokaz za njegovo vpletenost naj bi bili športni copati, ki so mu jih zasegli ob hišni preiskavi aprila tistega leta. Zadeve na sodišču so se vseskozi zapletale, ker se naši in tuji izvedenci niso mogli poenotiti, ali so sledi teh obuval res našli v Tekačevem. Leta 2015 po vrnitvi iz hrvaškega zapora so na celjskem sodišču znova opravili predobravnavni narok zoper njega in obramba je zahtevala, da se iz spisa kot dokaz izločijo zaseženi športni copati, ker je bila odločba o hišni preiskavi, kjer so mu zasegli obuvalo, premalo obrazložena. Višji sodniki so nato dokaz oktobra 2018 pravnomočno izločili iz spisa in sledili zahtevi obrambe ter tako iz spisa izločili ključni dokaz o Kamenikovi domnevni vpletenosti v štirikratni umor pred več kot 24 leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta