V treh dneh na območju Policijske uprave Maribor tri nesreče s tremi smrtnimi žrtvami

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
17.04.2023 15:55

Na območju mariborske policijske uprave so letos za posledicami prometnih nesreč umrli že štirje ljudje. Kakšna je letošnja in lanska statistika prometne varnosti v državi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tri prometne nesreče, trije mrtvi - takšna je črna statistika prometa na območju mariborske policijske uprave v zadnjih treh dneh.

Prva tragedija se je zgodila v soboto zvečer, na občinski cesti v občini Ruše. V nesreči je umrl 54-letni moški, ki se je s kolesom peljal po gozdni cesti iz planinskega doma na Pečkah proti Bistrici ob Dravi in zapeljal v cestni jarek. Padel je s kolesa in se tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju nesreče. Druga nesreča s smrtnim izidom se je zgodila v nedeljo okoli 21.30 na avtocesti A5. V nesreči je umrla 28-letna voznica osebnega avtomobila, ki je vozila po desnem voznem pasu iz smeri Lenarta proti Mariboru in iz doslej še neznanega razloga zunaj naselja Močna zapeljala z vozišča in trčila v betonski zid pred pokritim vkopom Močna. Njene poškodbe so bile tako hude, da ji reševalci niso mogli rešiti življenja. Mlada ženska je umrla na prizorišču nesreče.

Tretjič je usodno počilo danes zjutraj, v nesreči so bili udeleženi vozniki treh tovornih vozil. Zgodilo se je okoli šeste ure, ko je 46-letni voznik tovornega vozila vozil po avtocesti A1 iz smeri avtocestnega priključka Maribor-center proti odcepu Dragučova. Za predorom Vodole je trčil v stoječe tovorno vozilo pred seboj, ki je stalo v koloni pred območjem cestne zapore. Trčenje je bilo tako silovito, da je tovornjak, v katerega je trčil 46-letnik, odbilo v tovorno vozilo pred seboj. Domnevni povzročitelj nesreče, slovenski državljan, se je v nesreči tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju, bosanski državljan, ki je stal pred njim, je utrpel lažje poškodbe, tretji udeleženi v nesreči, prav tako bosanski državljan, pa jo je odnesel brez vseh poškodb.

Najpogostejši vzroki za nesreče s hujšimi poškodbami in smrtnim izidom so neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje in neupoštevanje pravil prednosti.
Sašo Bizjak

Gabrijel Sternad iz Policijske uprave (PU) Maribor je ob robu opisanih tragedij poudaril, da se je stanje prometne varnosti glede prometnih nesreč z najhujšimi posledicami na območju PU Maribor letos poslabšalo. Na današnji  dan so policisti zabeležili štiri nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrli štirje ljudje. Dve od teh nesreč sta se zgodili na avtocesti, ena na regionalni cesti in ena na občinski cesti. Lani v enakem obdobju sta se na območju PU Maribor zgodili dve nesreči s smrtnim izidom, ki sta bili usodni za dva udeleženca.

Po besedah Sternada se je letos število vseh prometnih nesreč na območju PU Maribor v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo za šest odstotkov. "Na podobni ravni je ostalo število nesreč s hudimi poškodbami in materialno škodo, zmanjšalo pa se je število prometnih nesreč z lažjimi poškodbami," je pojasnil Sternad. Poudaril je, da so najpogostejši vzroki za nesreče s hujšimi poškodbami in smrtnim izidom neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje in neupoštevanje pravil prednosti. Kaj od tega je botrovalo tragedijam, ki so se zgodile od sobote do danes, Sternad ni mogel odgovoriti, saj policisti okoliščine in vzrok za nesreče še preiskujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta