V vrsti za varstveni dodatek zapele pesti

Pred banko v Kočevju je 21. oktobra lani prišlo do pretepa, kaže, da so bile vzrok stare zamere. Potem se je vpletel še oče enega od napadenih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Bojan Celar (na fotografiji) trdi, da tožilstvo Milošu Grmu ne bi smelo očitati treh kaznivih dejanj nasilništva (za vsakega oškodovanca posebej), ampak le eno. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Foto: Bojan Velikonja/Dnevnik

V zadnjem letu so vrste pred bankami postale nekaj povsem običajnega. V eni od teh je oktobra lani prišlo do množičnega pretepa. Zgodilo se je pred poslovalnico Deželne banke Slovenije v Kočevju, zravsali pa sta se že od prej sprti skupini Romov - po neuradnih podatkih jih je v banko tisti dan privabila ista reč, izplačilo varstvenega dodatka. Mir je vzpostavila šele policija, tožilstvo pa nato spisalo obtožnico zoper sedem ljudi: Miloša Grma, njegovega očeta Miloša Kovačiča, mamo Tatjano Grm, brata Aleksa in sestro Nastjo Grm ter njenega partnerja Nika Šerkezija. In še dodatno zoper Roberta Bartola, ki pripada nasprotnemu taboru. Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Vesna Podjed je minule dni opravljala predobravnavne naroke in obtožene spraševala, ali priznajo očitke tožilstva.

"Ne priznam," je odgovoril prvi na spisku, 24-letni Miloš Grm z vzdevkom Bajsi. Zakaj tak vzdevek, ni jasno, Grm namreč predstavlja primer idealne telesne teže ali celo kakega kilograma manj. Tožilstvo mu med vsemi očita največ kaznivih dejanj: tri nasilništva in povzročitev hude telesne poškodbe. Njegov zagovornik Bojan Celar sicer ugovarja, češ da bi lahko šlo le eno kaznivo dejanje nasilništva (na račun treh oškodovancev), saj se je vse zgodilo v istih krajevnih in časovnih okoliščinah. Vendar tožilstvo ostaja pri svojem.

Skregani že od prej

Kaj natančno se je 21. oktobra med 11. uro in 11.15 dogajalo pred banko, je težko reči. Vsaka stran ima seveda svojo zgodbo. Je pa res, da tožilstvo bolj verjame tistim, ki so bili poškodovani, kot tistim, ki naj bi bili poškodbe prizadejali in jim ni bilo nič. Kakorkoli, v vrsti so se nevarno blizu hkrati znašli člani družine Grm in pa Gordana Šerkezi, njen sin Žiga Bartol ter Klara Kovačič. Grmovi pravijo, da so jih lani spomladi Žiga Bartol, Kovačičeva in še nekateri napadli s koli in sekirami, zaradi česar se jim po odredbi policije ne bi smeli približevati. Zaradi stare zamere je hitro izbruhnil prepir. In nato pretep. V obtožnici piše, da se je Tatjana Grm zaletela v Kovačičevo, Nastja pa jo je vlekla za lase. Drugi naj bi jo bili tepli po obrazu in zadnjem delu glave, zaradi česar se je zatekla v banko. A še tam naj bi ji bila Tatjana cufala lase. Kovačičevi so tudi zlomili zob.

Obkrožili so tudi Žigo Bartola. Miloš Grm naj bi ga bil s pestjo udaril v glavo, da je padel po tleh, sledilo je brcanje, ki ga je sicer skušala preprečiti njegova mama, a so obrcali še njo. Nekdo jo je s pestjo, v kateri je bil oster predmet, udaril v nos, nakar so jo zvlekli stran. Tako so spet imeli prosto pot do Žige: tokrat niso sledile "samo" brce, pač pa naj bi ga bil Miloš Grm, tako tožilstvo, z držalom sekire večkrat kresnil po telesu in glavi.

Z avtom v ljudi in banko

Takrat pa je po Roški z VW polom pripeljal Žigov oče Robert Bartol. Na tleh je zagledal okrvavljenega sina, okrog pa kakih 20 ljudi. Psihiatrični izvedenec pravi, da je ravnal impulzivno in v bistveno zmanjšano prištevnem stanju, ko je zapeljal proti njim – napadalce je namreč želel prestrašiti in ustaviti. A tudi njegovo ravnanje ni bilo brez posledic. Po tleh je zbil Tatjano Grm (utrpela je zlom dveh stopalnic) in še dva, kot so se izrazili vpleteni, Slovenca, ki sta bila takrat po naključju na pločniku in nista utrpela hujših poškodb. Če ne bi zadnji trenutek odskočila, bi zadel še eno osebo. Nazadnje je trčil še v bančno stavbo. In kot da to ni bilo dovolj, je v vse skupaj ponovno posegel Miloš Grm. Roberta Bartola je začel vleči iz avta in z debelo palico večkrat udaril po vetrobranskem steklu. Udaril ga je z roko in brcnil, s kolom pa močno zamahnil še proti glavi, a je Robert Bartol udarec prestregel z roko. Tako mu je zlomil levo podlaket in dlančnico.

Kot je povedala sodnica, je bil Miloš Grm doslej trikrat kaznovan, zaradi tatvin in orožja. Oktobrski incident se je zgodil v času pogojne obsodbe. Zagovornik je predlagal, naj na sojenju, ki bo sledilo, s kočevskega sodišča Podjedova pridobi spis o napadu na Grmove lani spomladi. Da bodo lahko bolje osvetlili vse okoliščine oktobrskega dogajanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta