V zadevi Stožice vsi zanikali krivdo, sojenje bo tako potekalo za vse obtožene

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.06.2020 19:09

Predobravnavni narok se je danes izvedel še za zadnja dva obtožena. Datum sojenja še ni znan, odločiti je treba še o izločitvi dokazov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domnevne nepravilnosti pri gradnji Stožic se bodo zdaj razćiščevale v sodnem postopku.
Robert Balen

Pred ljubljansko okrožno sodnico Mojco Kocjančič je bil opravljen predobravnavni narok v zadevi Stožice, kjer so obtoženi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji obrambni minister Roman Jakič, ki je bil v času domnevnih kaznivih dejanj direktor Zavoda Tivoli, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana - Termoelektrarna Toplarna Ljubljana, nekdanji vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc, direktor projekta gradnje Športnega parka Stožice Andrej Lavrič, Borut Skubic, nekdanji gradbeni nadzornik pri družbi DCC svetovanje in inženiring, in Milan Črepinšek iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.
Narok se je opravil za Kolenca in Lavriča, ki ju v začetku marca, ko se je opravil predobravnavni narok za preostale obtožene, ni bilo na sodišče. Krivde po obtožnici, tako kot obtoženi pred njima, nista priznala, zato se bo vsem začelo sojenje. Specializirano državno tožilstvo jih kazensko preganja zaradi oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice. Datum sojenja še ni znan, do takrat pa mora sodišče odločiti še o dokaznih predlogih obtoženčevih odvetnikov, ki so zahteval izločitev vrste dokazov iz sodnega spisa. Na prvem predobravnavnem naroku, ki je potekal v znamenju izločanja dokazov, pridobljenih na podlagi odredbe za hišne preiskave, ki so bile izvedene septembra 2012, je odvetnik Janez Koščak, ki zastopa Jankovića zoper odredbo za hišno preiskavo preiskovalnega sodnika, dejal: "Odredba je plagiat in nezakonita."
Tožilki specializiranega državnega tožilstva Branka Žgajnar in Bojana Podgorelec, ki zastopata obtožbo, domnevno vpletenim v afero Stožice očitata več kaznivih dejanj: zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo sredstev Evropske unije, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Obtoženi naj bi bili v zvezi z gradnjo kompleksa Stožice leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za menda fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta