V zavodu Hrastovec: Neprišteven ga je hotel zadaviti

Vesna Lovrec
08.12.2020 16:25
Ravnanje 53-letnika, ki je julija v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec napadel svojega 60-letnega sostanovalca, je tudi sodišče prepoznalo kot poskus uboja, ker pa obdolženi ni bil prišteven, ni kriv.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prepričan je bil, da je sostanovalcu v zavodu vzel življenje z golima rokama. 
Igor Napast

Na mariborskem okrožnem sodišču je dobil sodni epilog še en incident, ki se je letos zgodil v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec. V prvi polovici julija so na številko 113 od tam poklicali zaradi ravnanja 53-letnika, ki je bil prepričan, da je vzel življenje svojemu sedem let starejšemu sostanovalcu. Dejanje je osebju v zavodu prijavil sam in jim povedal, da je žrtev zadavil z rokama. Zaposleni v zavodu so nemudoma sprožili reševalno akcijo, ko so pridrveli v sobo, pa se je izkazalo, da se 60-letniku ni zgodilo nič hudega. Napada ni zaznal in se niti ni počutil kot žrtev, smo takrat izvedeli neuradno, pa vendar so policisti 53-letnika kazensko ovadili, ker so bile takšne usmeritve tožilstva. Obremenili so ga za poskus uboja, preiskovalni sodnik je 11. julija zoper njega odredil pripor, tožilstvo pa je kasneje očitek še bolj zaostrilo in moškemu v zahtevi za sodno preiskavo očitalo poskus umora in povzročitev lažje poškodbe na škodo še nekega drugega oškodovanca.

Dvakrat spremenili očitek

V sodni preiskavi sta bili ključni dve vprašanji: ali je obdolženi razumel pomen in posledice svojega dejanja in ali se je bil sposoben obvladati. Po oceni sodnega izvedenca za psihiatrijo je bilo stanje obtoženega v času dejanja takšno, da je v pravnem smislu obveljal za neprištevnega, zato tožilstvo proti njemu ni vložilo klasične obtožnice, ampak je 24. avgusta na sodišče poslalo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu. Okrožno sodišče v Mariboru je primer dodelilo sodnici Maši Blažeka. Obravnavo zoper 53-letnika je izpeljala prejšnji četrtek, tožilstvo pa je na njej zatrjevani očitek o poskusu umora spremenilo nazaj v poskus uboja. Ker je bilo ugotovljeno, da je 53-letnik dejanje storil v stanju neprištevnosti, se obdolženemu ni bilo treba izjasniti o krivdi, saj zakon pravi, da "kdor ob storitvi protipravnega dejanja ni bil prišteven, ni kriv". Je pa petčlanski senat sledil predlogu tožilstva in obdolženemu izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu in mu podaljšal pripor, ki ga prestaja na oddelku forenzične psihiatrije Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Letos še dva incidenta

Vodstvo socialnovarstvenega zavoda je letos policiji prijavilo še dva tovrstna incidenta. Enega v februarju, ko je 52-letna stanovalka zavoda z vzglavnikom napadla enajst let starejšo sostanovalko, drugega pa mesec kasneje, ko je 36-letna ženska v sobi na varovanem oddelku poskušala vzeti življenje svoji 49-letni sostanovalki. V obeh primerih sta osumljeni v napadu uporabili blazino in obe zgodbi sta se za oškodovanki končali brez hujših poškodb. Postopka na sodišču sta tudi že zaključena, epiloga pa različna. O februarskem primeru je sodnik Boštjan Polegek presodil, da so očitki o tem, da je 52-letnica poskušala sostanovalki vzeti življenje, pretirani, saj je bila intenziteta njenega ravnanja premajhna, da bi lahko govorili o poskusu uboja. Zato je Polegek predlog tožilstva za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja zavrnil, kar pomeni, da so 52-letnico iz enote za forenzično psihiatrijo premestili v drugi zavod, kjer skrbijo za ljudi s težavami z duševnim zdravjem. Za 36-letnico, ki je svojo sostanovalko v zavodu napadla marca, pa se je primer na sodišču zaključil z obsodilno sodbo. Psihiatrična stroka je o obdolženi namreč ocenila, da je bila njena zmožnost razumevanja pomena dejanja in posledic le-tega sicer zmanjšana, vendar ne bistveno. Tožilstvo jo je obremenilo za poskus umora, kar je 52-letnica oktobra na predobravnavnem naroku tudi priznala in se za dejanje opravičila. Za poskus umora zakon predpisuje od 15 do 30 let zapora, če obdolženi prizna po hitrem postopku, v okviru predobravnavnega naroka pa se mu sme izreči bistveno nižja kazen. Tožilka je ob upoštevanju več olajševalnih okoliščin za obdolženo predlagala pet let zapora, sodnica Maša Blažeka pa je bila še malo bolj popustljiva in odločila, da je primerna kazen štiri leta in osem mesecev zapora, 52-letnica pa jo prestaja v zaporu na Igu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta